Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 25 Ιουνίου 2018
Α.Π:8901


ΠΡΟΣ:
ΜΕΛΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΕΝΓΕ
ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΜΜΕ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Παρασκευή 22/06/2018, μετά τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών στο Ι Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αντιπροσωπεία της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας στην αγωνιώδη προσπάθεια του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να απεμπολήσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι, για δεύτερη φορά μέσα σε 6 μήνες, οι συνάδελφοι επικουρικοί βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυσης, επανέλαβε το γνωστό αφήγημα ότι ευθύνονται οι επίτροποι και οι δικαστές. Οποιοσδήποτε άλλος δηλαδή εκτός από την κυβέρνηση που όμως,  όπως ο ίδιος αναγκάστηκε να ομολογήσει, γνώριζε το περιεχόμενο της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τον Δεκέμβριο.
Αναφορικά με την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας είπε ότι θα προβλέπει την παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού έως το Μάιο του 2019 ενώ επανέλαβε τις  προηγούμενες  εξαγγελίες  του Υπουργείου Υγείας:                                                                                                                                                            
-Για την προκήρυξη 1000 μόνιμων θέσεων (πλην γιατρών) για τις οποίες θα υπάρχει αυξημένη μοριοδότηση των επικουρικών εργαζόμενων που έχει παραταθεί η θητεία τους. «Ξέχασε» όμως να μας πει ότι, η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθήθηκε και στους συμβασιούχους στους δήμους, που είχε ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία, παρά τη μοριοδότηση, να μείνει εκτός και να πεταχτούν μετά από χρόνια δουλειάς στον Καιάδα της ανεργίας. 
-Για την προκήρυξη 730 θέσεων μόνιμων γιατρών τις οποίες θα μπορούν να διεκδικήσουν οι υπηρετούντες επικουρικοί. Ωστόσο, όπως ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας σε προηγούμενη συνάντηση έχει παραδεχτεί, αυτές οι θέσεις δεν ταυτίζονται με τις θέσεις των υπηρετούντων επικουρικών στο ΕΣΥ, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς τους συναδέλφους να μην μπορούν να διεκδικήσουν κάποια μόνιμη θέση, ενώ οι ανάγκες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι πολλαπλάσιες για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν.
Τέλος, ανέφερε ότι όταν κοινοποιηθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων θα ασκηθούν ένδικα μέσα κατά της εν λόγω απόφασης.
Παρά τους φραστικούς λεονταρισμούς ο Αναπληρωτής Υπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση στο εύλογο ερώτημα με ποιό τρόπο θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πληρωμή των συναδέλφων παρακάμπτοντας την κείμενη νομοθεσία. Όταν μάλιστα επισημάναμε ότι ήδη υπάρχουν συνάδελφοι επικουρικοί οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, δε δίστασε να μας χλευάσει, λέγοντας με προκλητικό ύφος «αφήστε το δράμα»! Απύθμενο το θράσος τους!
Στο δια ταύτα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας απέρριψε για μία ακόμη φορά το αίτημα για μονιμοποίηση  των επικουρικών και για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να μπει τέλος στη εργασιακή ομηρία των συναδέλφων, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν.
Ως εδώ με την κοροϊδία και τον εμπαιγμό. Συνεχίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση.
Απαιτούμε:
-Καμία απόλυση επικουρικού
-Κατάργηση της εργασιακής ομηρίας
-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους


Δεν υπάρχουν σχόλια: