Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018

 Τι θα προβλέπει η τροπολογία Ξανθού – Πολάκη για το επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ – Κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα – Αλλάζει ο τύπος των συμβάσεων Ηealthview.gr 

Του Βασίλη Βενιζέλου

Δύο θα είναι, μεταξύ άλλων, τα βασικά σημεία της τροπολογίας, την οποία έχουν ήδη έτοιμη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, σχετικά με την απασχόληση του επικουρικού προσωπικού του ΕΣΥ της χώρας μας.
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του healthview.gr, λοιπόν, η τροπολογία του Ανδρέα Ξανθού και του Παύλου Πολάκη θα προβλέπει την παράταση της ισχύος των υφισταμένων συμβάσεων για τους επικουρικούς γιατρούς και το λοιπό επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ, με την πιο πιθανή εκδοχή να είναι εκείνη η οποία θέλει η νέα παράταση στην ισχύ των συμβάσεων να έχει χρονική διάρκεια ενός (1) έτους, ανεξάρτητα από τον συγκεκριμένο χρόνο λήξης της παρούσας ισχύος τους.
Το δεύτερο σημείο, το οποίο θα προβλέπει η εν λόγω τροπολογία του Ανδρέα Ξανθού και του Παύλου Πολάκη, θα είναι η νομιμοποίηση της εξόφλησης των επικουρικών γιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού του ΕΣΥ για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι επικουρικοί γιατροί και το λοιπό επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ προσφέρουν εργασία στο σύστημα.
Τέλος, σύμφωνα με όσα έχει ήδη ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η κυβέρνηση θα ασκήσει ένδικα μέσα κατά της απόφασης του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όταν αυτή κοινοποιηθεί αρμοδίως, στο σκέλος της εν λόγω απόφασης, το οποίο κρίνει ως παράνομες και άκυρες εκείνες τις συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού του ΕΣΥ, οι οποίες έχουν υπερβεί σε διάρκεια ισχύος τους εικοσιτέσσερις (24) μήνες.

Στα χνάρια της τροπολογίας Γεροβασίλη

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία, η οποία βασίζεται στην πρόσφατη τροπολογία της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, καταργείται η τρίμηνη μεσολάβηση προκειμένου να γίνει η ανανέωση μιας σύμβασης, καθώς και το 24μηνο της διάρκειας της.
Καταργούνται, ουσιαστικά, δύο περιορισμοί, οι οποίοι προβλέπονται από το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004, γνωστό και ως Π.Δ. Παυλόπουλου.
Πρακτικά, με τη συγκεκριμένη τροπολογία, ένας επικουρικός του ΕΣΥ θα μπορεί να είναι υποψήφιος για νέα ή για την ίδια θέση εργασίας στο ΕΣΥ, χωρίς να περιμένει να περάσουν τρεις μήνες από τη λήξη της σύμβασής του, ενώ, παράλληλα, ο ίδιος θα μπορεί να εργάζεται με συμβάσεις, οι οποίες θα έχουν συνολική διάρκεια πάνω από 24 μήνες, εφόσον αυτές οι συμβάσεις είναι διαφορετικού τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: