Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Παιδαριώδης απορία γιατρού



O διευθυντής του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου της Ρόδου κ. Γιάννης Στουραΐτης αναφέρεται σε άρθρο του στο δικαίωμα των ασθενών να νοσηλεύονται ασφαλώς αλλά και στο δικαίωμα των γιατρών να δουλεύουν υπό αξιοπρεπείς συνθήκες.Αναλυτικά, στο άρθρο του ο κ. Στουραΐτης αναφέρει χαρακτηριστικά:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει 48ωρη εβδομαδιαία απασχόληση, για προστασία των ασθενών από κουρασμένους, και άρα επιρρεπείς σε λάθη, γιατρούς.Αυτό κατοχυρώθηκε με Νόμο του Ελληνικού Κράτους.Έτσι, οι εφημερίες που μπορούμε να κάνουμε, σύμφωνα με τον νόμο, μειώνονται δραματικά. Αυτό συνεπάγεται, πρώτον, δραματική μείωση των αποδοχών μας, και δεύτερον, ότι λόγω υποστελέχωσης, τα Τμήματα μένουν ακάλυπτα για αρκετές μέρες τον μήνα !!

Η λύση να στελεχωθούν τα Τμήματα, μοιάζει να είναι οικονομικά ανέφικτη για το Κράτος (το μικρό Γαστρεντερολογικό Τμήμα μας, στελεχωμένο, από γεννησιμιού του, με μόνον δύο γιατρούς, θα χρειασθεί τουλάχιστον άλλους έξι, για να καλυφθούν οι εφημερίες ! Πολλαπλασιάστε το επί όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, επί όλα τα νοσοκομεία της χώρας, για να καταλάβετε την έκταση του οικονομικού μεγέθους).

Βέβαια, εάν οι πολιτικοί άνδρες της χώρας διαχειριζόντουσαν το δημόσιο χρήμα συνετά και χρηστά, δεν θα υφίστατο οικονομικό ζήτημα, και αυτό, για να μην ξεχνιόμαστε, δεν είναι καθόλου «αλλουνού παπά ευαγγέλιο»…

Μέχρι τώρα, που λέτε, η κυβέρνηση, με δεδομένη την υποχρέωσή της να εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία περί της 48ώρης εβδομαδιαίας απασχόλησης των γιατρών, αντί των απαιτουμένων ενεργειών, ανέβαλε, με διάφορα τεχνάσματα, την ουσιαστική αντιμετώπιση της κατάστασης που ήταν προ πολλού βέβαιο ότι θα προκύψει, και που τελικά, ω του θαύματος, προέκυψε !Τώρα όμως, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τελεσίδικα απεφάνθη ότι τα κόλπα αυτά είναι παράνομα, και άρα, αν εμείς εφημερεύσουμε ξεπερνώντας τον ουδό των 48 ωρών την εβδομάδα, είμαστε παράνομοι !

Οι εφευρετικότατοι, και με ταχύτατα αντανακλαστικά, διεκπεραιωτές των κρίσεων, προσέφυγαν σε έναν άλλον εκτρωματικό χειρισμό (βλέπε μανούβρα), πληροφορώντας μας ότι όποιος από εμάς θέλει να εφημερεύσει παραπάνω, καταστρατηγώντας τον Νόμο, μπορεί να το κάνει υποβάλλοντας μίαν υπεύθυνη δήλωση με την οποία παίρνει όλη την ευθύνη πάνω του (δηλαδή αν συμβεί κάτι, δεν μπορεί να επικαλεσθεί ότι τον ανάγκασαν να εφημερεύσει παραπάνω και ότι ήταν κουρασμένος, γι αυτό έκανε λάθος κ.λ.π., κ.λ.π.), και αυτό, χωρίς την εγγύηση ότι θα πληρωθεί γιά τις εφημερίες που θα εκτελέσει, δεδομένου ότι το κονδύλιο που ενέκρινε η Κυβέρνηση, στην αρχή του χρόνου, για την κάλυψη των εφημεριών, δεν επαρκεί, για όλους τους μήνες του τρέχοντος έτους, καθεστώς καθόλου νέο για το, χρονίως δοκιμαζόμενο, Νοσοκομείο μας και για τις πολύπαθες καμπούρες μας…

Το γλέντι όμως αρχίζει τώρα :
Εμείς καταθέσαμε Πρόγραμμα Εφημεριών σύμφωνο με τον νόμο, μη υπερβαίνοντας το 48ωρο, με συνέπεια το Τμήμα να μένει ακάλυπτο κατά τα 2/3 του μήνα !

Ο διοικητής του Νοσοκομείου δεν μπορεί να εγκρίνει το εν λόγω πρόγραμμα, διότι, αν αφήσει το Τμήμα ακάλυπτο έστω και μία μέρα, θα μηνυθεί αυτεπαγγέλτως γιά αμέλεια ! αρα ο διοικητής υποχρεούται να μας βάλει να εφημερεύσουμε πάνω από το 48ωρο, δηλαδή, να παρανομήσουμε !

  • Αν εμείς υπακούσουμε, εκόντες άκοντες, στην εντολή του διοικητή, δικαιούμασθε να τον μηνύσουμε διότι μας αναγκάζει να παρανομήσουμε !

  • Αν δεν συμμορφωθούμε, θα μας μηνύσει ο κ. εισαγγελέας διότι αφήσαμε το Τμήμα ακάλυπτο, μη πειθαρχώντας στον διοικητή !
Επειδή διακατέχομαι από βαθιά πίστη και σεβασμό προς τους Θεσμούς, ασφυκτιώ, όντας παγιδευμένος σε όλο αυτό το (μη) σύστημα που αντιβαίνει όλες μου τις Αρχές :
  • Σεβασμός στο δικαίωμα των ασθενών μας να νοσηλεύονται ασφαλώς και αξιοπρεπώς,

  • Σεβασμός στο δικαίωμα των γιατρών να δουλεύουμε υπό αξιοπρεπείς συνθήκες, και να αμοιβόμασθε με αξιοπρεπείς μισθούς,

  • Απαίτηση των γιατρών να ενθαρρυνόμασθε επιβραβευόμενοι, όταν το αξίζουμε,- Απαίτηση για εκπλήρωση της αξιωματικής υποχρέωσης των εκπροσώπων των Θεσμών να μας επαναφέρουν στην τάξη όταν παρεκτρεπόμαστε,

  • Απαίτηση για εκπλήρωση της αξιωματικής υποχρέωσης της Πολιτείας να παρέχει σε όλους, όλα τα παραπάνω θεμελιώδη…

Έχω, εύλογα λοιπόν, την εξής, ίσως και παιδαριώδη, απορία :

  • Ο κ. εισαγγελεύς, ορθώς, εφαρμόζει τον Νόμο, και προτίθεται να μοιράσει απλόχερα μηνύσεις προς πάσα κατεύθυνση, αφήνοντας όμως, παράλληλα, στο απυρόβλητο τον, αρμοδιότερο όλων, Υπουργό Υγείας, ο οποίος με την όλη, μέχρι τούδε, στάση του, μην εφαρμόζοντας την Ευρωπαϊκή Οδηγία, έχει επιτρέψει να υφίσταται αυτό το επικίνδυνο μπάχαλο από το οποίο κινδυνεύουμε εν δυνάμει, όχι μόνον οι ασθενείς, αλλά και οι γιατροί.

  • Εγώ, ως δυνητικώς διωκόμενος, (μόνο και μόνο επειδή είμαι γιατρός σε αυτό το παράλογα στημένο Μη Σύστημα Υγείας), ερωτώ ευθέως, και με όλον τον απαιτούμενο σεβασμό, προς κάθε κατεύθυνση :
Γιατί ο κ. εισαγγελεύς δεν μηνύει αυτεπάγγελτα τον κ. Υπουργό ;Εχει κανείς κάποιαν ικανοποιητική απάντηση ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: