Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Συνάντηση Αβραμόπουλου - Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

0/10/2008
Συνάντηση ΠΙΣ- Αβραμόπουλου(ΠΙΣ)

Αθήνα 9 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΚΑΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε το Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του τελευταίου, στο πλαίσιο των συστηματικών προσπαθειών που καταβάλλει για την προώθηση λύσεων στα οξυμένα και, σε μεγάλο βαθμό, χρονίζοντα προβλήματα του ιατρικού κόσμου.

Κατά τη συζήτηση, που χαρακτηρίστηκε από θετικό κλίμα, ο Π.Ι.Σ. παρουσίασε στον Υπουργό τις θέσεις του για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες ιατρούς, με τις οποίες κατ’ ουσίαν συμφώνησε ο κ. Αβραμόπουλος. Ωστόσο, για τις περισσότερες από αυτές δεν ανέλαβε δέσμευση υλοποίησής τους, επικαλούμενος την αδυναμία διάθεσης των απαραίτητων κονδυλίων από το Υπουργείο Οικονομικών, τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός αποδέχτηκε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αναμορφωθεί το μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ, χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα αύξησης των αμοιβών των ιατρικών πράξεων, αλλά παρέπεμψε την επίλυσή του στο μέλλον, αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα την απαράδεκτη η καθυστέρηση καταβολής των οφειλομένων από τον ΟΠΑΔ στους συμβεβλημένους ιατρούς. Συμφώνησε ότι, παρά τις 9.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού που έχουν γίνει ως τώρα, θα πρέπει να γίνουν κι άλλες, καθώς –λόγω και των συνταξιοδοτήσεων- παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις, είπε ότι έχουν προσληφθεί 1.200 ειδικευόμενοι ιατροί και ότι θα γίνουν προσεχώς άλλες 400 προσλήψεις, ενώ για το φορολογικό ανέφερε ότι δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις.

Ο Π.Ι.Σ. υπογράμμισε στον κ. Δ. Αβραμόπουλο την ανάγκη να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να παρέχεται αυτή από τα νοσοκομεία. Ο Υπουργός συμφώνησε, τονίζοντας ότι η σχετική ρύθμιση προσκρούει σε προβλήματα από πλευράς του Ι.Κ.Α. Όσον αφορά δε στοΠ.Δ. 84/2001 για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επανέλαβε ότι παραμένει σε αναστολή -η άρση της οποίας θα γίνει μετά από συνομιλίες και με τον Π.Ι.Σ.- και ότι από πλευράς Υπουργείου έχει σταλεί σχετική εγκύκλιος και στις Νομαρχίες ώστε να μην εκδίδουν άδειες για τέτοιους φορείς.

Το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. επισήμανε επίσης στον Υπουργό το πρόβλημα που δημιουργείται με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ωράριο εργασίας των ιατρών, τονίζοντας ότι, έτσι κι αλλιώς, σήμερα δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί.


ΣΧΟΛΙΟ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: