Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Δελτίο τύπου Υπουργείου Υγείας...για τις αποφάσεις Ε.Επιτροπής

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ. 210.5205291-210.5200738

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, αναφορικά με τη σημερινή ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από τις Βρυξέλες, σχετικά με την προειδοποιητική επιστολή για το μέγιστο χρόνο εργασίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ζήτημα του νέου ωραρίου των Νοσοκομειακών Γιατρών, απετέλεσε αντικείμενο πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Ομοσπονδίας Ενώσεως Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), οι οποίες κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία. Ικανοποιούνται βασικά αιτήματα των Νοσοκομειακών Γιατρών, για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 2003/88/ΕΚ, αλλά και πέραν από αυτή, ικανοποιούνται πάγια αιτήματα των γιατρών για μη ελαστικοποίηση του ωραρίου τους, για την αύξηση των αποδοχών τους, για μείωση του ωραρίου εργασίας από 8 σε 7 ώρες, αλλά και για την υιοθέτηση νέου συστήματος εξέλιξης (πολυδιευθυντικό).

Η ΟΕΝΓΕ αναφερόμενη στην εξέλιξη αυτή, την χαρακτήρισε ως «την μεγαλύτερη τομή στον τομέα της υγείας από την ίδρυση του ΕΣΥ». Το πακέτο των συμφωνιών στην τελική του επεξεργασία, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ την ερχόμενη Τρίτη 21 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Υπουργού Υγείας με την ΟΕΝΓΕ. Κατά συνέπεια οι καταγγελίες στον Ευρωπαίο Επίτροπο, που δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμη επισήμως στο Υπουργείο, προφανώς οφείλονται σε κάποια ομάδα γιατρών, που είναι αντίθετη με την οριστική επίλυση του ζητήματος».

Σχόλια:

  1. Υπενθυμίζουμε ότι αμέσως μετά το συνέδριο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου απεύθυνε πρόσκληση για συνάντηση προς την διαπραγματευτική ομάδα της ΟΕΝΓΕ (η οποία ορίστηκε από το συνέδριο), όμως η συνάντηση αυτή ματαιώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου και με πρόσχημα ότι πρέπει «να περιμένουμε να καθαρογραφτεί πρώτα η απόφαση της ολομέλειας του ελεγκτικού συνεδρίου»
  2. Το υπουργείο διαβεβαίωνε από τον Μάϊο του 2008 (με επίσημες επιστολές του γγ κύριου Καλογερόπουλου) ότι το σχέδιο συμφωνίας που πρότεινε «είχε εγκριθεί από το υπουργείο οικονομικών σε όλα του τα σημεία». Τώρα πως γίνεται να λέγεται ότι μετά από πέντε μήνες «το πακέτο των συμφωνιών στην τελική του επεξεργασία, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Οικονομικών», είναι κάτι το οποίο πρέπει απαντηθεί και το οποίο ασφαλώς δεν εμπίπτει στη ευθύνη των γιατρών. Επομένως τι να δεχτούν ή να μην αποδεχτούν οι γιατροί, όταν το συγκεκριμένο σχέδιο κλαδικής συμφωνίας δεν έχει γίνει δεκτό ακόμη από το Υπουργείο Οικονομικών και δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί η τελική του μορφή;
  3. Η ΟΕΝΓΕ αναφερόμενη στην εξέλιξη αυτή, την χαρακτήρισε ως την μεγαλύτερη τομή στον τομέα της υγείας από την ίδρυση του ΕΣΥ. Πότε έγινε αυτή η δήλωση και από ποιόν; Οι αποφάσεις του Έκτακτου Συνεδρίου άλλα λένε, τα οποία μάλιστα με μορφή γραπτή έχουν διαβιβαστεί στο Υπουργείο. Και έκτοτε αναμένουμε είτε την απάντηση και αποδοχή τους απο πλευράς Υπουργείου είτε την απόρριψή τους.
  4. Αλλά επιτέλους κάποιος πρέπει να μιλήσει με καθαρά λόγια. Το Υπουργείο πρέπει επιτέλους να πάρει μια ξεκάθαρη θέση. 'Η θα πεί "κύριοι δεν μπορώ να ικανοποιήσω τα αιτήματά σας" και παράλληλα να αναλάβει την ευθύνη της πράξης αυτής με όλα τα συνεπακόλουθα, ή να καθήσει να συζητήσει με ειλικρίνεια και καθαρούς όρους τα προβλήματα που ανέκυψαν μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την επιστολή της Ε.Ε. Μισόλογα και παράκληση με παράλληλη μετακίνηση των ευθυνών στις πλάτες Διοικητών, Υποδιοικητών, Αναπληρωτών κλπ. , δεν λύνουν προβλήματα αλλά αντίθετα δημιουργούν παράπλευρες απώλειες.
  5. Τώρα με το σύνολο των Νοσοκομείων να δηλώνουν 48ωρο/56ωρο, τι αναμένεται να γίνει; Έχει κανένας από το Υπουργείο εναλλακτικό σενάριο ή θα γίνει το απέραντο μπάχαλο; Και με έναν μόνο υπεύθυνο που όλοι γνωρίζουν

Δεν υπάρχουν σχόλια: