Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Συνάδελφος (Ιατρός) - βουλευτής μας προτείνει

Αποσπάσμα από συνέντευξη του βουλευτή στο med1.gr, ο οποίος τυγχάνει να είναι συνάδελφος ιατρός. Θα περιμένουμε τα σχόλια σας....................

Ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, αλλά και της πολιτικής. «Το ΕΣΥ οφείλει να αφήσει τα ταμπού στην άκρη και να ενοικιάσει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. Κριτήριο όλων αυτών να είναι η ποιότητα και όχι αναγκαστικά το χαμηλό κόστος», υποστηρίζει ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος. Υποστηρίζει ότι, έχουν γίνει αρκετά θετικά βήματα στο χώρο της Υγείας, τα οποία όμως, «δεν έχουν ακόμη φτάσει» στον πολίτη.

..........ΕΡ. Ποια στροφή θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει για να αποκτήσει και πάλι το ΕΣΥ «λόγο ύπαρξης»;

ΑΠ.
α) Π.Φ.Υ. αποκομμένη από το ΕΣΥ ενταγμένη στα ασφαλιστικά ταμεία και χρεωμένη αποκλειστικά σ’ αυτά.
β ) Αναμόρφωση των συστημάτων προμηθειών.
γ ) Ενοικίαση υπηρεσιών από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
δ ) Κατάργηση απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στο ΕΣΥ
ε ) Παράταση ωραρίου λειτουργίας χειρουργείων και εργαστηρίων μέχρι τις 6.
στ ) Κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των αποκλειστικών νοσοκόμων και αντικατάστασή τους με νοσηλεύτριες του ΕΣΥ. Εκτιμάται το κόστος μιας αποκλειστικής είναι 2,5 νοσηλεύτριες.
ζ ) Παραχώρηση του μάνατζμεντ των δημοσίων νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες που γνωρίζουν και έχουν μηχανογράφηση.
η ) Άμεση αναμόρφωση του συστήματος εφημεριών με ανοιχτά τα μισά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου σε εικοσιτετράωρη βάση.
θ) Εφημερίες επιμελητών μόνο σε γενικές εφημερίες. Τις άλλες μέρες ένας ειδικευμένος ανά τομέα (παθολογικό, χειρουργικό, εργαστηριακό).
ι ) Παράδοση του θεσμού του αγροτικού γιατρού σε ειδικευμένους με διοικητική μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης και παράδοση και μετακίνηση των αντίστοιχων πόρων σ’ αυτήν.
Αυτά είναι λίγα από τα πολλά και μάλλον ανέξοδα που μπορούν να αναμορφώσουν το ΕΣΥ και να δικαιώσουν την ύπαρξή του.

Αν καταλάβαμε καλά:
  1. Ο συνάδελφος βουλευτής μάλλον θα μας εξασφαλίσει οτι μετά απο τη γενική εφημερία δεν θα υπάρχουν προβλήματα ασθενών που θα χρήζουν αντιμετώπισης από ειδικό γιατρό. Δηλαδή άνετα ο ΩΡΛ (χειρουργική ειδικότητα) να αντιμετωπίσει μιά επείγουσα καισαρική (χειρουργικό περιστατικό) ή ο δερματολόγος (παθολογική ειδικότητα) μια γαστρορραγία ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο (παθολογικό περιστατικό).
  2. Θα εισαχθεί μιά νέα ειδικότητα: Ο δημοτικός ή νομαρχιακός γιατρός, που θα ανήκει στο ΕΣΥ και θα αμοίβεται από την αυτοδιοίκηση.
  3. Αλλαγή των εφημεριών με ανοιχτά τα μισά Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Με τί προσωπικό εφημερίας. Εκτός αν εννοεί τα νοσοκομεία του Βατοπεδίου. Εκεί σίγουρα δεν υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης και οικονομικών πόρων.
  4. Παράταση ωραρίου λειτουργίας χειρουργείων και εργαστηρίων μέχρι τις 6. Με ποιούς γιατρούς και νοσηλευτές και με ποιό ωράριο. Και με ποιές αμοιβές πέραν του ωραρίου. Εκτός αν έρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και χειρουργούν, εφημερεύουν και να μας ξεκουράσουν και εμάς.
  5. Ενοικίαση υπηρεσιών από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Δηλαδή νοσοκομεία αλλά "rent a car". Επιπλωμένα ή όχι ; Με θέρμανση επιδαπέδια ή με τζάκι;
  6. Κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των αποκλειστικών νοσοκόμων και αντικατάστασή τους με νοσηλεύτριες του ΕΣΥ. Δηλαδή νοσηλευτές αποκλείονται. Μόνο νοσηλεύτριες. Προδιαγραφές νοσηλευτριών και "ειδικά προσόντα" θα υπάρχουν;
  7. Ιδιωτικό μάνατζμεντ. Βέβαια αφού όλοι οι αποχωρήσαντες διοικητές έχουν προσληφθεί στο ιδιωτικό τομέα, και αφού έκαναν το αγροτικό τους με έξοδα του κάθε Έλληνα.
Τέλος καλά λένε οι παροιμίες: "Μωραίνει ο Θεός, αυτόν που θέλει να καταστραφεί"

Δεν υπάρχουν σχόλια: