Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Απεργούν σήμερα και αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί
Απεργούν σήμερα και αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί
Πεμπτη, 12 Φεβρουαριος 2009 12:16
ipourgeio-igeias-diadilosiΤην υπερψήφιση της συλλογικής σύμβασης εργασίας που είχαν υπογράψει με το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Δεκέμβριο, ζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, κατά τη διάρκεια ακρόασής τους ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος, επέφερε αλλαγές στο σώμα του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ορισμένες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στη συλλογική σύμβαση, αλλά και παραπέμποντας την συγκεκριμενοποίηση της επαγγελματικής εξέλιξης των γιατρών και των όρων εφαρμογής του πολυδιευθυντικού συστήματος στο ΕΣΥ (άρθρο 4), στις αποφάσεις μιας Διακομματικής Επιτροπής, που θα συσταθεί και θα αποφασίσει σχετικά, εντός ενός έτους.
«Δεν έχουμε δικαίωμα να διαπραγματευτούμε κάτι άλλο. Βελτίωση στο κείμενο της συλλογικής σύμβασης που υπεγράφη την 1η Δεκεμβρίου 2008, δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε, γιατί θα έπρεπε να οδηγήσει σε κάποια επαναδιαπραγμάτευση, που μπορεί να κρατήσει δέκα μέρες, αλλά και μερικά χρόνια» ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο Στ. Τσούκαλος, πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αθηνών και Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), ενώ και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Βασίλης Λαοπόδης, υπογράμμισε πως το σώμα των νοσοκομειακών ιατρών, «απαιτεί να ψηφισθεί η Σύμβαση που έχει υπογράψει το υπουργείο Υγείας με την Ομοσπονδία, για να μπορέσει να υπάρξει επαναφορά της εμπιστοσύνης πολίτη-πολιτείας, αλλά κυρίως της εμπιστοσύνης των συνδικαλιστών που συζητούν με το υπουργείο».
Ο υπουργός Υγείας, δεν επανέφερε την αρχική σύμβαση εργασίας, καθώς η οικονομική κατάσταση επιβάλει κάποιες «επουσιώδεις οικονομικές παρεκκλίσεις», απέναντι στις οποίες ωστόσο, «μέχρι την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια, θα υπάρξουν βελτιώσεις». Έτσι κι αλλιώς, «οι προβλεπόμενες αυξήσεις και φοροαπαλλαγές, θα είναι οι σημαντικότερες από την εποχή της ίδρυσης του ΕΣΥ» υπογράμμισε.
Εκτός νομοσχεδίου παραμένουν πάντως, οι προβλέψεις για το αφορολόγητο των εφημεριών και για την σύγκλιση εντός της προσεχούς τριετίας, της αμοιβής των υπερωριών, με την αντίστοιχη που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Πέραν των μισθολογικών παραμέτρων, κατά τον υπουργό Υγείας, η συλλογική σύμβαση, δεν ήταν δυνατόν να κυρωθεί αυτούσια για νομοτεχνικούς λόγους - «το σύνολο όμως των ρυθμίσεών της περιέχεται σ' αυτήν».
Στο πλαίσιο αυτό, προστέθηκε στην πρώτη παράγραφο του νομοσχεδίου, ότι το πρόγραμμα των εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών και των ειδικευομένων συναδέλφων τους, «καταρτίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και το πρώτο άρθρο της κλαδικής σύμβασης» (περιλαμβάνοντας πλέον και τους οδοντιάτρους του ΕΣΥ, καθώς και τους γιατρούς του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη) και ορίστηκε ρητά η πρόσληψη των 5.500 νοσηλευτών - με τα προσόντα τους να ορίζονται με βάση το νόμο του ΑΣΕΠ και όχι απλώς, «λαμβανομένων υπόψη των κριτηρίων του», όπως αναφερόταν στο αρχικό σχέδιο. Εισήχθη επίσης και η πρόβλεψη, για αναθεώρηση της κλαδικής σύμβασης μετά από ένα χρόνο (κάτι που προβλεπόταν στην ΣΣΕ, αλλά είχε αφαιρεθεί από το σχέδιο νόμου).
Περισσότερο διαφοροποιούμενο βαίνει το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, για την εισαγωγή γιατρών στο ΕΣΥ και την επαγγελματική τους εξέλιξη: Γι' αυτό που ονομάστηκε και «πολυδιευθυντικό σύστημα», η νέα διατύπωση που πρότεινε ο υπουργός Υγείας, προβλέπει τη σύσταση μιας Διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα καθορίσει τους όρους εφαρμογής του, εντός ενός έτους. Η αλλαγή αυτή, προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία επεσήμαναν πως δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν για κάποιο άρθρο του οποίου αγνοούν την οριστική μορφή. «Δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, αλλά βελτίωση των διατυπώσεων για την εισαγωγή ορισμένων αξιολογικών κριτηρίων. Το 95% του κειμένου, παραμένει το ίδιο» απάντησε ο κος Αβραμόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: