Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Η αναξιοπιστία τελικά βλάπτει σοβαρά τον Υπουργό

Καθημερινή on line 10/2/2009

Αντιδράσεις για την τροποποίηση των συλλογικών συμβάσεων των νοσοκομειακών γιατρών Συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Την αντίδραση της αντιπολίτευσης, προκάλεσε η πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, να προβεί σε τροποποιήσεις της συλλογικής σύμβασης εργασίας που υπέγραψε με τους εκπροσώπους του κλάδου, τον περασμένο Δεκέμβριο, προκειμένου να την φέρει στη Βουλή προς ψήφιση.
Κατά τη συζήτηση του σχετικού σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού, ότι το πνεύμα της σύμβασης διατηρείται ακέραιο, με μόνη αλλαγή την προσαρμογή της στην παρούσα οικονομική συγκυρία, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν πως το καταψηφίζουν.
«Δεν έχει υπάρξει υπαναχώρηση. Μικρές αλλαγές έγιναν, που έχουν να κάνουν με τα νέα δεδομένα στην ελληνική οικονομία - αλλά μέχρι να τελειώσει η συζήτηση στη Βουλή, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των οικονομικών παραμέτρων» ανέφερε ο υπουργός Υγείας και συνέχισε:
«Δεν φέραμε για κύρωση το κείμενο της συμφωνίας, γιατί έτσι, δεν θα είχατε καμία δυνατότητα να πείτε την άποψή σας πέραν του να ψηφίσετε - ενώ τώρα, έχουμε την δυνατότητα να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο. Το κείμενο είναι εκεί, είναι ίδιο με τη συλλογική σύμβαση στο μεγαλύτερο ποσοστό του, τα συνδικαλιστικά όργανα συμφωνούν σε γενικές γραμμές, βελτιώνουμε τους οικονομικούς όρους και βρίσκουμε λύση την οποία από κοινού θα διαμορφώσουμε».
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του, Ηλίας Λαμπίρης, στάθηκε ιδιαίτερα στην «αναξιοπιστία» της κυβέρνησης, αφού ο υπουργός «άλλα έχει υπογράψει και άλλα φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση».
«Ενώ στην κλαδική σύμβαση ορίζεται πως κατά τη διάρκεια της σύμβασης θα υπάρξουν 2.000 προσλήψεις, στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως οι προσλήψεις προγραμματίζονται. Αντί για 5.500 προσλήψεις νοσηλευτριών, ο αριθμός αυτός προσδιορίζεται ως το ανώτατο όριο. Οι δεσμεύσεις αυτές, είναι κενές περιεχομένου» παρατήρησε ο κος Λαμπίρης.
«Κάτι που δεν αναγνωρίζει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών ιατρών ως συλλογική σύμβαση, δεν μπορεί να έρθει σε συμφωνία με την υφιστάμενη Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ωράριο των ιατρών - και το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θα μπορεί να εγκρίνει τις πληρωμές των εφημεριών τους» ανέφερε ο Γιώργος Φλωρίδης (ΠΑΣΟΚ).
«Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, καταγγέλλει την κυβερνητική αναξιοπιστία, γιατί αναιρεί βασικά στοιχεία της συλλογικής σύμβασης - και κυρίως την ετήσια διάρκειά της, τα οικονομικά μεγέθη της και την δέσμευση για 4.500 προσλήψεις» ανέφερε ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους (ΚΚΕ).
«Αν θέλετε μπορούμε να προβλέψουμε στο νομοσχέδιο αναθεώρηση της σύμβασης μετά από ένα έτος. Η δέσμευσή μας για 4.500 προσλήψεις ιατρών εξακολουθεί να ισχύει» απάντησε ο Δ. Αβραμόπουλος.
«Το ΑΣΕΠ παρακάμπτεται και το σχέδιο νόμου προβλέπει απλώς να ληφθούν υπόψη οι υποδείξεις τους. Τι σας εμπόδισε να είχατε προσλάβει μερικές χιλιάδες προσωπικό; Από το 2006 λέτε πως επείγεστε. Γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει το ΑΣΕΠ;» αναρωτήθηκε ο Αθ. Λεβέντης (ΣΥΡΙΖΑ).
«Προσλάβαμε το 2007-8, 1.200 και 1.600 νοσηλευτές αντίστοιχα για να στελεχώσουμε τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Έγινε μέσα σε 8 μήνες, εκτός διαδικασίας» υπενθύμισε ο κος Αβραμόπουλος.
«Αναφέρεται στο νομοσχέδιο, πως στις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, το ΑΣΕΠ, απλώς λαμβάνεται υπόψη. Τι άλλο λαμβάνεται υπόψη;» αναρωτήθηκε ο Η. Λαμπίρης (ΠΑΣΟΚ). «Πάτε πάλι να κάνετε τις γνωστές αλχημείες» συμπλήρωσε ο Μ. Σκουλάκης.
«Την αμεροληψία για τις έκτακτες διαδικασίες, την διασφαλίζει το ΑΣΕΠ» απάντησε ο Δ. Αβραμόπουλος. «Απλώς δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία να κάνουν τις προσλήψεις, ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο των νοσηλευτών-φαντάσματα».
«Σας προκαλώ και σας προσκαλώ να μας δώσετε εσείς ένα σχέδιο για την πρόσληψη 5.500 νοσηλευτών. Θα κάνετε ακριβώς αυτό που κάνουμε εμείς» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.
Κατά του άρθρου 4 του σχεδίου νόμου για το νέο σύστημα ένταξης και εξέλιξης στο ΕΣΥ, τάχθηκε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, όπως επίσης και ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Αθανάσιος Γιαννόπουλος.
Ο κος Ροντούλης κατηγόρησε τα υπόλοιπα κόμματα ότι ανέχονται το εν λόγω άρθρο: «Ο βαθμός-πύλη για να μπει κάποιος στο ΕΣΥ, είναι ο Επιμελητής Β'. Δημιουργούμε λοιπόν ένα κλειστό επάγγελμα γιατρών, καθώς, αν ένας εξαίρετος συνάδελφος θέλει να έλθει απ' το εξωτερικό στο ΕΣΥ, δεν είναι δυνατόν να αρχίζει από επιμελητής Β'. Γιατροί του ιδιωτικού τομέα που διαπρέπουν στην Ελλάδα, αποκλείονται και αυτοί απ' το να πάρουν θέση..."

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλά να πάθετε και ασ προσέχατε. Γιατί δεν ακολουθήθηκε από την ΟΕΝΓΕ η προβλεπόμενη διαδικασία περί Συμβάσεων στο Δημόσιο και δώθηκαν τα περιθώρια για τέτοια γυρίσματα ? Η ΕΥΘΥΝΗ ΒΑΡΑΙΝΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΓΕΛΟΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ.

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ

http://katigoros.blogspot.com/