Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

H Απόφαση της ΟΕΝΓΕ και τα παραλειπόμενα

Ηταν όντως επεισοδιακή η σημερινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ. Τσούκαλος και Λαοπόδης, εκπροσωπώντας την ΔΗΚΝΙ και ΠΑΣΚΕ αντίστοιχα, προσπάθησαν απεγνωσμένα να πείσουν ότι αυτό που συζητείται στη Βουλή είναι κατά 95% κλαδική σύμβαση. Συνεπώς με λίγη καλή θέληση καθώς και μερικές βελτιώσεις μπορεί να εκληφθεί ως 100% κλαδική σύμβαση.

Η σφοδρή αντίδραση όλων των άλλων μελών του Γενικού Συμβουλίου ανάγκασαν την ιερή σύμμαχία να αναδιπλωθεί. Το κείμενο που ξυνέγραψε ο Λαοπόδης και υπερψήφισε ο Τσούκαλος και η παρατάξή του είναι μνημειώδες στην αερολογία και ασυνταξία.

Είναι ένα κείμενο σουρρεαλιστικού συνδικαλισμού!

Α.- Το παρακάτω κείμενο ψηφίστηκε από ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ ως απόφαση του σημερινό Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ. Είναι όντως σουρρεαλιστικό, χωρίς ταυτόχρονα να δίνει στον Αβραμόπουλο αυτό που επιθυμούσε, δηλαδή τη ρητή και ανεπιφύλακτη στήριξη των γιατρών στο νομοθετικό του πόνημα.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εκτιμά ότι:

1 – Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών ανάγκασε την Κυβέρνηση να υπογράψει με την ΟΕΝΓΕ την Κλαδική Σύμβαση της 1/12/08 την οποία χωρίς καμιά αιτιολογία δεν έφερε στην Βουλή για ψήφιση.

2 – Ο κατατεθείς νόμος εμπεριέχει ρυθμίσεις υποκαθιστώντας την Σ.Σ.Ε που μετά τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις τροποποιήθηκε και σύμφωνα με τις νέες τροπολογίες της Κυβέρνησης η απόκλιση από την αρχική σύμβαση είναι η μείωση των μισθών, η αφαίρεση του αφορολογήτου και η μη αναφορά για τις προσλήψεις 2.500 γιατρών το 2010, συνιστούν αποκλίσεις. Θεωρώντας ότι η ψήφιση αυτούσια των κατατεθειμένων τροπολογιών και η έκδοση άμεσα της νέας εγκυκλίου για το plafon {πού σήμερα είναι σύμφωνο με τον νέο νόμο για το μισθολόγιο των δικαστικών (3891/08} είναι όροι απαράβατοι για να θεωρηθεί η νέα ρύθμιση ότι αντανακλά μετά την ψήφισή του νόμου Σ.Σ.Ε για την οποία η ΟΕΝΓΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται ότι: τα όποια ελλείμματά της θα αναθεωρηθούν από την νέα συλλογική σύμβαση του 2010.

Β.- Το παρακάτω κείμενο προτάθηκε από την Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών (ΑΕΓ):

Το Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι μετά από πολύχρονους αγώνες για την εργασιακή και μισθολογική αξιοπρέπεια των νοσοκομειακών γιατρών, ήρθε ή ώρα να κατοχυρωθούν νομοθετικά οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στα πλαίσια της κλαδικής συμφωνίας της 1 ης Δεκεμβρίου 2008.

Εκτιμούμε ότι το Σχέδιο Νόμου που συζητείται τελικά στη Βουλή έχει βελτιώσεις σε σχέση με το αντίστοιχο που συζητήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ως αποτέλεσμα των δυναμικών κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών. Υπάρχουν όμως σημαντικές αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα στη Συλλογική Σύμβαση:

-η αφαίρεση των 2500 νέων θέσεων για το 2010

-η ασαφής αναφορά στην ετήσια διάρκεια της Συλλογικής Σύμβασης

-η έλλειψη πρόβλεψης για κατάργηση του πλαφόν

-η απάλειψη της κατάργηση του αφορολόγητου των εφημεριών που υπερβαίνουν τις 4

-η αφαίρεση της προσέγγισης στην αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης που ισχύει στο Δημόσιο

-τα ελεγχόμενα Συμβούλια Κρίσης

-η οριοθέτηση του 20% των προσλήψεων με βαθμό που επιθυμούν οι Διοικήσεις, δηλαδή ουσιαστικά ως Διευθυντών που θα έχουν 4 μόνο χρόνια από τη λήψη ειδικότητας.

-η έλλειψη εγγυήσεων ότι οι δεδουλευμένες εφημερίες από το Νοέμβριο του 2008 μέχρι σήμαρα θα καταβληθούν στους γιατρούς.

Το Γενικό Συμβούλιο θεωρεί ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι να υπερψηφιστούν όλες οι ρυθμίσεις που συμπεριελήφθησαν στην τελική βελτιωμένη μορφή του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και να αποκατασταθούν οι όποιες αποκλίσεις υφίστανται από το υπογεγραμμένο κείμενο της κλαδικής συμφωνίας. Καλούμε Βουλευτές και Κόμματα που έχουν καταλήξει σε διαφορετικές θέσεις να στηρίξουν την παραπάνω στάση και να εμπλουτίσουν τον διάλογο για τη Συλλογική Σύμβαση του επόμενου έτους.Αυτό θ΄ αποτελέσει ένα ώριμο και αναγκαίο βήμα ενίσχυσης του ΕΣΥ με ιατρικό δυναμικό, ενώ θα αναβαθμίσει ταυτόχρονα τις εργασιακές συνθήκες, τη μισθολογική θέση και τη βαθμολογική εξέλιξη των νοσοκομειακών γιατρών.

Εν κατακλείδι, το Γενικό Συμβούλιο προτρέπει την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στην κύρωση της κλαδικής συμφωνίας που συνυπογράψαμε με τον Υπουργό Υγείας και θα καθορίσει την τελική του θέση μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: