Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

1η Δεκεμβρίου: Καθολική απεργία στην Υγεία


Κατεβάζει ρολά την Πέμπτη ολόκληρος ο χώρος της Υγείας. Απεργούν οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στα νοσοκομεία, το ΙΚΑ, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια, την πρόληψη, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), ανακοίνωσε ότι με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι Υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας.

Την ίδια μέρα, πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων σε όλη τη χώρα.Τα αιτήματα της απεργίας είναι:

Όχι στον προϋπολογισμό λιτότητας. Όχι στην εφεδρεία και τις απολύσεις στο δημόσιο. Αντιστεκόμαστε στην υποβάθμιση και διάλυση του ΕΣΥ και των κοινωνικών αγαθών.

ΠΙΣ - ΙΣΑ

Να συμμετάσχουν στην απεργία καλούν τα μέλη τους τα προεδρεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).

Ο ΙΣΑ εκφράζει τη διαμαρτυρία του κλάδου για τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας και την εξαθλίωση του Έλληνα γιατρού. Τα κλαδικά όργανα των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καλύπτουν την συμμετοχή των γιατρών στην απεργία.

Σωματεία πρόληψης

Με ανακοίνωσή τους, τα σωματεία πρόληψης της χρήσης ουσιών, τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι απαξιώνονται και δοκιμάζονται καθημερινά, κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα αιώνων καταστρατηγούνται εν μια νυκτί, οι επιθέσεις στην ποιότητα ζωής είναι καθημερινές, ανελέητες και δίχως καμία νομιμότητα.

Ως εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με τις συνέπειες των ανάλγητων μέτρων τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία των πολιτών.

Το άγχος, η εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια, η ανεργία, η αβεβαιότητα για το μέλλον καθιστούν τους ανθρώπους δυσλειτουργικούς ενώ παράλληλα οι παγιωμένοι κοινωνικοί θεσμοί - όπως η οικογένεια και το σχολείο - βρίσκονται σε πλήρη αδράνεια και σύγχυση.

Οι άνθρωποι υποφέρουν, δυσλειτουργούν, νιώθουν χαμένοι και αβοήθητοι. Τα αιτήματα προς τις δομές τους - τις από χρόνια απαξιωμένες, υποχρηματοδοτούμενες και με μη επαρκή στελέχωση προσωπικού - για βοήθεια, στήριξη και διέξοδο συνεχώς αυξάνονται.

Ο κίνδυνος και η απειλή για την πλήρη εξαφάνιση των δομών είναι μια πραγματικότητα.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:
  • Να παρθούν πίσω όλες οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι για περικοπή χρηματοδότησης, εργασιακή εφεδρεία και συγχωνεύσεις στους φορείς και οργανισμούς υγείας.
  • Προϋπολογισμός για το 2012 που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του χώρου.
  • Η ενίσχυση και ο σχεδιασμός των φορέων που εξυπηρετούν τα πιο αδύναμα και αποκλεισμένα μέλη της κοινωνίας αποτελεί υποχρέωση του κράτους, ειδικά σε περίοδο κρίσης.
  • Εργασιακή ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
  • Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει στην Υγεία. Κανένας εργαζόμενος σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (προθάλαμο της ανεργίας).
  • Όχι στις περικοπές και τις συγχωνεύσεις φορέων.
  • Να απολαμβάνουν την ποιότητα και το δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών όλοι όσοι τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: