Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Αντικατάσταση σκευασμάτων από φαρμακοποιούς

Νέα δεδομένα στη φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων, διαμορφώνει το υπουργείο Υγείας.

Έπειτα από πρόταση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δίνεται η ευχέρεια στον φαρμακοποιό να αντικαθιστά το σκεύασμα που αναγράφεται στη συνταγή, με αντίστοιχο ίδιας δραστικής ουσίας.

Αυτό προέκυψε από συνάντηση που είχε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με θέμα το ωράριο.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος ανέφερε στον κ. Λοβέρδο ότι παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων, εξαιτίας της πίεσης που ασκούν φαρμακευτικές εταιρείες για άμεση εξόφληση των τιμολογίων, σε 10 έως 30 μέρες.

Ο κ. Λουράντος ανέφερε χαρακτηριστικά την εταιρεία Roche και πρότεινε στον υπουργό να μπορεί ο φαρμακοποιός να χορηγεί αντίστοιχο σκεύασμα από εκείνο που αναγράφει η συνταγή.

'Δεν είναι προβληματικό και αποτελεί απάντηση στις φαρμακευτικές εταιρείες', σχολίασε ο κ. Λοβέρδος, καλώντας τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου να συνεργαστεί με το υπουργείο, ώστε να προκύψει συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα.

'Θα σάς δώσουμε το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ευρώπη', απάντησε ο κ. Αμπατζόγλου, εκφράζοντας τη συμφωνία του με την προωθούμενη λύση.

Ποσοστό κέρδους

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας είχε εκφράσει στους φαρμακοποιούς την πρόθεσή του να υπάρξει μείωση στο ποσοστό κέρδους τους:

'Επιθυμούμε μείωση των δαπανών, η οποία θα προκύψει και μέσω της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών', είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αμπατζόγλου ανέφερε στον κ. Λοβέρδο ότι το ποσοστό κέρδους του κλάδου δεν υπερβαίνει το 18%, ποσοστό το οποίο δεν βρήκε σύμφωνο τον υπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: