Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Μάχη γιατρών – φαρμακοποιών για τις συνταγές


Την έντονη αντίδραση των γιατρών, προκαλεί – όπως ήταν φυσικό – η προφορική συμφωνία του υπουργού Υγείας με τους φαρμακοποιούς για αλλαγή της συνταγής στον...πάγκο.
Ο κ. Λοβέρδος έκανε την Πέμπτη αποδεκτή πρόταση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) να μπορεί να χορηγεί ο φαρμακοποιός άλλο φάρμακο από εκείνο που αναγράφει η συνταγή, εφόσον είναι σε έλλειψη.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) εκφράζει τη διαφωνία του, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή τη προωθούμενη αλλαγή.
Συνδέοντας το θέμα με την προμήθεια φθηνών αντιγράφων φαρμάκων στα νοσοκομεία, κάνει λόγο για σοβαρότατες παρενέργειες από τη χρήση τους.
Η πάγια θέση του ΙΣΑ – σημειώνει – είναι ξεκάθαρη υπέρ της περιστολής της σπατάλης και της μείωσης των δαπανών στο χώρο της Υγείας, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι δεν οδηγούν στην υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας προς τους Έλληνες πολίτες.
Οι γιατροί εκτιμούν ότι οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και οι ανθυγιεινές αποφάσεις του υπουργού Υγείας, ανταγωνίζονται τριτοκοσμικά επίπεδα περίθαλψης:
'Η αλλοπρόσαλλη πολιτική που ακολουθείται στο φάρμακο, με βάση τη γενικότερη λογιστική λογική για οικονομίες κλίμακας και στο χώρο της Υγείας, με το ποιοτικό στοιχείο να έχει πάει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, οδηγεί στη έλλειψη βασικών και σημαντικών φαρμάκων, όπως αντικαρκινικά, αντιϋπερτασικά.
Η κατάντια αυτή, φαίνεται να απετέλεσε ευκαιρία για τον κ. Λοβέρδο, να επαναφέρει έμμεσα τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, παρακάμπτοντας τους κατά νόμο υπεύθυνους θεράποντες ιατρούς.
Ερήμην του ιατρικού κόσμου, συμφώνησε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, οι φαρμακοποιοί να αντικαθιστούν το συνταγογραφούμενο από τον ιατρό φάρμακο με αντίγραφο του, που περιέχει την ίδια δραστική ουσία.
Προφανώς αγνοεί ο κύριος Λοβέρδος, ότι οι πρόσφατοι διαγωνισμοί για την προμήθεια φαρμάκων για νοσοκομειακή χρήση και οι πανηγυρισμοί για εκπτώσεις της τάξης 92% και πλέον, συνοδεύονται από εντονότατες αμφισβητήσεις από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους.
Ως ΙΣΑ διαχωρίζουμε πλήρως τη θέση μας, απορρίπτουμε τα μπαλώματα με τα οποία επιχειρείται να καλυφθούν οι αστοχίες της ακολουθούμενης φαρμακευτικής πολιτικής και δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι και συνένοχοι σε επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της υγείας των συμπολιτών μας.
Μετά την εφαρμογή, του πρωτοφανούς αυτού μέτρου, τυχόν παρενέργειες, επιπλοκές και αστοχία της θεραπευτικής αγωγής, θα βαρύνουν κατ’ αποκλειστικότητα το υπουργείο Υγείας που επιδεικτικά αγνοώντας του εκπροσώπους των ιατρών έλαβε την απόφαση και τους εκτελεστές των εντολών του'.
Πειραιάς
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, το προεδρείο του οποίου κάνει λόγο για αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος:
'Παραμένοντας πάντα πιστός στην πολιτική της κατεδάφισης της ασφαλούς και αξιοπρεπούς παροχής υπηρεσιών υγείας στον Έλληνα πολίτη, προσέθεσε έναν ακόμη λίθο στην υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών, αποδεχόμενος το αίτημα των φαρμακοποιών (του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Λουράντου) για δικαίωμα αντικατάστασης φαρμάκου στις συνταγές με άλλο ομοοειδές, προβαίνοντας έτσι σε αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και της ιατρικής ειδικότητος, την οποία λαμβάνουν οι ιατροί μετά από πολύχρονη εκπαίδευση.
Η αντικατάσταση του θεραπευτικού μέσου - φαρμάκου, που απεδέχθη αβασάνιστα ο υπουργός Υγείας (ίσως γιατί δεν είναι ιατρός) με βάση τα εμπορικά κίνητρα που του παρουσίασαν, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και αμφισβητεί την ιατρική νομοθεσία και δεοντολογία που διεθνώς ισχύει.
Γνωρίζει ο υπουργός ότι:
  • Την ευθύνη της θεραπείας των ασθενών την έχει μόνο ο ιατρός;
  • Ο ιατρός όταν χορηγεί ένα συγκεκριμένο φάρμακο σε ένα συγκεκριμένο ασθενή εξατομικεύει αναλόγως και την δοσολογία;
  • Όταν ο ιατρός προβαίνει σε χορήγηση ή αλλαγή θεραπευτικής αγωγής με την ίδια δραστική ουσία λαμβάνει υπόψη το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς;
Για όλα τα ανωτέρω ζητάμε άμεσα από τον υπουργό Υγείας να 'αθετήσει' την αβασάνιστη και μη βάσιμη υπόσχεσή του προς τους φαρμακοποιούς κατά την συνάντησή τους στο Ζάππειο.
Επίσης ενημερώνουμε ότι η χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, οι εμβολιασμοί, η λήψη αρτηριακής πίεσης, η λήψη αίματος για εξετάσεις με διάφορα μηχανάκια, η ενεσοθεραπεία χωρίς την παρουσία ιατρού αποτελούν αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και δεν επιτρέπεται να εκτελούνται εντός του χώρου των φαρμακείων.
Ως εκ τούτου ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά στα πλαίσια της διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και της προστασίας της ιατρικής νομοθεσίας και δεοντολογίας θα προβαίνει εφεξής στις αντίστοιχες νομικές διαδικασίες, όταν θα μας γνωστοποιείται ότι τέτοια περιστατικά λαμβάνουν χώρα'.

Δεν υπάρχουν σχόλια: