Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο τύπου για τις ελλείψεις φαρμάκων(ΕΟΦ)


  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
               ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ                                               
ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ                   
                    ( ΕΟΦ )
Ταχ.Δ/νση: Μεσογείων 284, Χολαργός 15562           
              Γραφείο Προέδρου                                                                
                                                                                                                              
                                                                                                       
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Σε ότι αφορά τις ελλείψεις ορισμένων φαρμάκων που αναφέρθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων από θεσμικά όργανα φαρμακεμπόρων και φαρμακοποιών, ο ΕΟΦ προχώρησε σε διερεύνηση του προβλήματος και διαπίστωσε τα εξής :
1/ Για ορισμένα από τα φάρμακα που αναφέρθηκαν ότι βρίσκονται σε έλλειψη έχει διακοπεί η κυκλοφορία τους, ενώ για κάποια άλλα απαιτούνται τροποποιήσεις αδείας κυκλοφορίας.
2/ Για τα υπόλοιπα προϊόντα, οι αρμόδιες εταιρείες που τα προμηθεύουν διαβεβαίωσαν ότι αποκαθιστούν ή θα αποκαταστήσουν άμεσα την υπάρχουσα έλλειψή τους. Σε αντίθετη περίπτωση ο ΕΟΦ θα προβεί σε κυρώσεις και χρηματικές ποινές, όπως έπραξε και στο παρελθόν.
3/ Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο βασικός λόγος των ελλείψεων στην παρούσα φάση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η οικονομική κρίση δυσχεραίνει τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών –φαρμακαποθηκών – φαρμακείων με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην έγκαιρη διακίνηση της αναγκαίας ποσότητας ορισμένων φαρμάκων.
4/ Σε κάθε περίπτωση,  εκτός από τα μέτρα που θα λάβει ο ΕΟΦ, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για τα περισσότερα φάρμακα που παρουσιάζονται ελλείψεις υπάρχουν υποκατάστατα τα οποία μπορούν να προμηθευτούν σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.
 
Γραφείο Προέδρου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: