Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Συνέντευξη του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στο ρ/σ ΒΗΜΑ 99,5 και τους δημοσιογράφους Ν. Παπαδόπουλο και Β. Χιώτη.


Γραφείο Τύπου
210 - 52.05.290-1
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ 99,5»
ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
και Β. ΧΙΩΤΗ
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Στην τηλεφωνική γραμμή όπως σας έχουμε ήδη προαναγγείλει ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Καλή σας μέρα κ. Υπουργέ.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα, κ. Χιώτη.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Να ξεκινήσουμε. Διάβασα μια συνέντευξη σας στο «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» που λέγατε ότι αν τεθεί ένα ζήτημα αλλαγής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ θα δημιουργηθεί μια αναστάτωση και στην κυβέρνηση, στην νέα κυβέρνηση που στηρίζουν τα τρία κόμματα.
Φαίνεται ότι την άποψη σας αυτή δεν συμμερίζονται αρκετά από τα στελέχη του κόμματος σας, γιατί από χτες παρακολουθούμε να έχει υπάρξει μια νέα δυναμική σ’ αυτή τη διαδικασία αλλαγής της  ηγεσίας. Πρώτα ο κ. Χρυσοχοίδης, απέναντι ο κ. Παπουτσής που είπε ότι δεν είναι σωστό. Αλλά νομίζω και θέλω την άποψη σας ότι η δυναμική αυτή νομίζω ότι δεν είναι πια αναστρέψιμη. Τι λέτε;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, δεν έχετε άδικο όταν καταγράφετε άλλωστε γεγονότα. Συζητάω το να υπάρχει δυναμική. Το συζητάω. Δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχει δυναμική. Με την έννοια ότι οι περισσότεροι πολίτες, οι συντριπτικά περισσότεροι, κ. Χιώτη, πιστεύουν, και ορθώς κάνουν, ότι η χώρα είναι σε κίνδυνο.
Βλέπετε και βλέπουν σήμερα ακόμη να μην έχει εξασφαλιστεί η 6η δόση για κάποιους λόγους γνωστούς και το τελευταίο που σκέφτονται οι πολίτες είναι ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι δεν ανήκει ούτε καν στα τελευταία από αυτά που σκέφτονται οι πολίτες.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Γιατί το λέτε αυτό; Είναι το πρώτο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν έχω αντίρρηση σ’ αυτό, αλλά, κ. Χιώτη, ένας οικογενειάρχης, ένας άνεργος, ένας οποιοσδήποτε, ένας άνθρωπος που η δουλειά του είναι στα όρια του να μην υπάρχει αύριο, ένας άνθρωπος που έχει δουλειά μεν σταθερή, αλλά παιδεύεται από πλευράς αποδοχών, δεν σκέφτεται τα πολιτικά. Σκέφτεται αν οι πολιτικοί είναι στη πρώτη γραμμή του αγώνα για να σωθεί η πατρίδα, για να μη καταρρεύσει η πατρίδα, γιατί η πατρίδα κινδυνεύει.
Άρα, εκτιμώ ότι στο μέτρο - και αυτό είπα στο «ΕΘΝΟΣ» και επιμένω, κ. Χιώτη, και θα επιμείνω σ’ αυτό μέχρι το τέλος, αυτό είπα και στον κ. Παπανδρέου όταν συναντηθήκαμε – ότι ένας κομματικός σχηματισμός που είναι ο βασικός πόλος αυτής της κυβέρνησης εάν μπει αυτή τη στιγμή σε διαδικασίες αλλαγής Προέδρου, τότε επειδή τα βασικά του υποψήφια για την Προεδρία στελέχη είναι και μέλη αυτής της κυβέρνησης, αντιλαμβάνεστε, κ. Χιώτη, ότι θα υπάρξει διάσταση και δεύτερον μια αναστάτωση, η οποία από το κυβερνόν κόμμα έναντι των τριών άλλων, θα περάσει στην κυβέρνηση και από κει στη χώρα.
Εκτιμώ, λοιπόν, ότι και για λόγους ουσίας και ανάγκης και για λόγους… με την αγωνία των ανθρώπων, για τους οποίους και υπάρχουν τα κόμματα, αν πάρουν διαζύγιο με την αγωνία των ανθρώπων τα κόμματα, τι νόημα έχουν τα κόμματα;
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σε 3 μήνες όμως έχουμε εκλογές κ. Λοβέρδο.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πως είπατε;
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σε 3 μήνες πάμε για εκλογές. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει κάτι, θα πάει σε αυτές τις εκλογές και θα καταστραφεί.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μα δεν είπα να μην κάνει κάτι εγώ, κ. Παπαδόπουλε, δεν είπα να μη κάνει κάτι.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να κάνει λοιπόν; Πότε να αρχίσει αυτή η …;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η κίνηση, προσέξτε, δεν λέω η κατάληξη της κίνησης, θέλω να είμαι πάρα πολύ προσεκτικός, η κίνηση είναι συστατικό στοιχείο και των ενεργειών του κ. Παπανδρέου. Να το επαναλάβω;
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η κίνηση είναι συστατικό στοιχείο των ενεργειών του κ. Παπανδρέου... της παράταξης, η αποχώρηση του από την Προεδρία της κυβέρνησης, δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει ότι τα αφήνει τα πράγματα να κάθονται ακίνητα. Αλλά άλλο να οργανώνεις τις διαδικασίες σου και να τις βγάλεις έξω από μια κρίσιμη περίοδο, και άλλο, κ. Παπαδόπουλε, να τις ταυτίσεις χρονικά με την κρίσιμη περίοδο. Αυτό πιστεύω εγώ.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό που καταλαβαίνω από αυτά που λέτε πάντως κ. Υπουργέ είναι ότι δέχεστε κι εσείς ότι κάποια στιγμή πριν φτάσουμε στις εκλογές θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση η οποία θα πρέπει να έχει ένα βασικό ζητούμενο: ποιος θα είναι ο υποψήφιος Πρωθυπουργός από πλευράς του ΠΑΣΟΚ ακόμη και αν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραμείνει ο κ. Παπανδρέου. Καταλαβαίνω σωστά;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καταλαβαίνετε εσείς, κ. Χιώτη, γιατί αυτό είναι περιεχόμενο των συζητήσεων. Και εν πάση περιπτώσει, όταν θα φύγουμε από αυτή τη σκληρή περίοδο του προϋπολογισμού, της 6ης δόσης, της συμφωνίας πάνω στο καινούριο αναθεωρημένο οικονομικό πρόγραμμα, όχι της υπογραφής του, γιατί αυτή από ό, τι φαίνεται και από ό, τι μάθαμε από την Παρασκευή μετά τη συζήτηση που είχαμε με την τρόικα και από ό, τι προκύπτει και από την ειδησεογραφία, η υπογραφή της συμφωνίας μετατίθεται χρονικά.
Από τα τέλη Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου. Στον Ιανουάριο πάντα, αλλά όχι στις αρχές. Κατά την πληροφόρηση που έχω. Αν αυτό είναι έτσι…
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και οι εκλογές θα πάνε κάπως πιο πίσω.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είμαι εγώ που θα τις ρυθμίσω και ούτε μπαίνω σε διάλογο. Άλλωστε στις συνεντεύξεις μου και σ’ εσάς τώρα λέω ότι υπάρχει ένα χρονικό ορόσημο. Ακούσαμε και τον κ. Παπαδήμο χθες από τις Βρυξέλες να μιλάει για “interim government”, δηλαδή να μιλάμε όλοι για μια ενδιάμεση λύση, όχι για μια πάγια λύση. Και είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι έχουμε 19 Φεβρουαρίου συμφωνημένη μια ημερομηνία.
Λέω, όμως, και δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος να μη συμφωνεί, από αυτή την ημερομηνία αν πάει κανείς λίγο μπρος, ή λίγο μετά δεν σημαίνει ότι αθετεί συμφωνίες, όταν μάλιστα αυτό προκύπτει εξ ανάγκης. Εξ ανάγκης αυτής που σας προείπα.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ωστόσο λέτε ότι μέσα σ’ αυτή την ημερομηνία, μέχρι τότε, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα πρέπει να έχουν προχωρήσει οι εσωκομματικές διαδικασίες και να έχετε καταλήξει κάπου. Ή, όχι;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαδόπουλε, εγώ μίλησα και επιμένω σ’ αυτό και επιμένω αλλά πολύ μαχητικά, ότι αυτή τη στιγμή το Νοέμβριο και μέχρι να τελειώσουμε με τον προϋπολογισμό και με την 6η δόση είναι λάθος. Κατά την ταπεινή μου γνώμη. Μπορεί να σφάλλω και άλλοι συνάδελφοι μου να έχουν δίκιο. Αλλά εγώ πιστεύω και εγώ δεν αλλάζω απόψεις, εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος. Και προσαρμόζομαι...
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Κατά τη γνώμη σας ήταν λάθος και αυτό που έκανε ο κ. Χρυσοχοϊδης συνεπώς.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι σας λέω και πάλι.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πώς; Ο κ. Χρυσοχοίδης βγήκε κανονικά χθες και είπε «δικαιούμαι να είμαι υποψήφιος». Υποψήφιος για τι; Για κάτι που δεν υπάρχει;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τον άκουσα. Τον άκουσα πάρα πολύ καλά. Και τον σέβομαι απόλυτα. Γιατί καθορίζει ο ίδιος με έναν τρόπο αξιοπρεπέστατο τη στάση του. Εγώ πιστεύω ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει τώρα. Δεν δικαιούμαι να το πω;
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Φυσικά, ασφαλώς.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κι αν το πω, έχω αντιπαλότητα με εσάς και το λέω;
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι βέβαια.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Απλώς να σας πω κάτι;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ή με τον οποιονδήποτε;
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ να σας πω κάτι; Είστε ο πρώτος που σε μια δύσκολη καμπή της χώρας είπατε κάτι πολύ σημαντικό. Πρέπει να αρχίσουμε να λέμε στον κόσμο την αλήθεια. Και βλέπω ότι στη διαδικασία αυτή την εσωκομματική που έχει ανοίξει, δυσκολεύεστε εσείς τα κορυφαία στελέχη να πείτε την αλήθεια, που η αλήθεια για τον κόσμο είναι αυτονόητη.
Ο κ. Παπανδρέου που πήρε μια καθαρή εντολή να κυβερνήσει αυτή τη χώρα πριν από  2 χρόνια αναγκάστηκε ήδη να αποχωρήσει από την Πρωθυπουργία και συνεπώς δεν μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος να διεκδικήσει ξανά τη λαϊκή εντολή ως υποψήφιος Πρωθυπουργός. Αυτό λέει ο κόσμος. Φαντάζομαι το λέτε κι εσείς στις ιδιωτικές σας συζητήσεις. Άρα η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει.
Καταλαβαίνω αυτό που λέτε, ότι ίσως να μην είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή, αλλά βλέπω ότι όλοι με αυτή την πυξίδα κινούνται, με αυτή την παραδοχή.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Χιώτη, δεν αμφισβητώ ότι η συζήτηση έχει ανοίξει, δεν θέλω να μπω εγώ σ’ αυτήν. Είναι μια καθαρή στάση αυτή.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αισθάνεστε ότι δικαιούστε... Δεν δικαιούστε εσείς να είστε υποψήφιος;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαδόπουλε, αυτό δεν ανατρέπει την εξαρχής, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2009 στάση μου να καθιστώ τον εαυτό μου σύμμαχο της αλήθειας και όχι αντίπαλο της. Γιατί είναι τόσο ραγδαία η κρίση και φαινόταν. Πώς το κατάλαβα; Δεν είσαι μέντιουμ, δεν κάνεις προβλέψεις. Κάνεις εκτίμηση βάσει δεδομένων που έχεις. Ασφαλείς εκτιμήσεις έκανα. Και για την ανεργία το 20% και το ότι η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών πάει από το κακό στο χειρότερο.
Όταν τα Ταμεία που έχουν το μεγάλο κομμάτι του κοινωνικού προϋπολογισμού και που είναι το βασικό μέγεθος της γενικής κυβέρνησης, τα ασφαλιστικά Ταμεία εννοώ, το βασικό μέγεθος της γενικής κυβέρνησης δεν είναι ούτε οι Δήμοι ούτε τα νοσοκομεία, είναι τα Ταμεία. Και μάλιστα το οποίο Υπουργείο αυτό Κοινωνικής Ασφάλισης έχει και το Υπουργείο Εργασίας μαζί όπου βλέπεις και την ανεργία από τον ΟΑΕΔ και τις υποχρεώσεις σε επιδόματα.
Όταν βλέπεις, λοιπόν, ότι δεν μπαίνουν εισφορές, άρα δεν τροφοδοτείται ο ΟΑΕΔ, που δίνει τα επιδόματα ανεργίας, και ήρθε η Δευτέρα και δεν έχεις να πληρώσεις την Πέμπτη, μου συνέβη σ’ αυτό το Υπουργείο, τότε αποφάσισα να συμμαχήσω με την πραγματικότητα και όχι να κρύβομαι από την πραγματικότητα.
Το ίδιο έκανα και όταν είπα ότι πρέπει να πούμε την αλήθεια στον κόσμο, γιατί στις συσκέψεις τα τότε στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι έχουμε έλλειμμα 1/3 από αυτό που διαμορφωνόταν. «Πού το ξέρεις, κ. Λοβέρδο, αυτό;». Το ξέρω γιατί παρακολουθώ το Υπουργείο Εργασίας, ήμουν πρώην Υπουργός του, παρακολουθώ το Υπουργείο Υγείας που είναι το δεύτερο κομμάτι της μαύρης τρύπας με τα νοσοκομεία και παρακολουθώ και τα δημόσια οικονομικά του κεντρικού κράτους.
Και έβλεπα ότι το έλλειμμα θα περάσει τα 6 δισ. Και είπα, πρέπει να πούμε την αλήθεια στο λαό. Κι αυτό ξέρεις, όταν είπα για την ανεργία...
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ναι, αλλά όταν λέμε την αλήθεια στο λαό να τη λέμε για όλα τα ζητήματα. Εσείς πραγματικά είπατε την αλήθεια σε ότι αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση. Μήπως ήρθε η ώρα να πείτε την αλήθεια και για τα εσωκομματικά σας.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν αλλάζω στάση για τα εσωκομματικά. Γνωρίζω ότι η συζήτηση έχει ανοίξει. Δεν θέλω να μπω σ’ αυτήν. Δεν πρέπει να μπω σ’ αυτήν. Είναι απόπειρα συγκάλυψης της πραγματικότητας; Καμία. Είναι στάση που την εκτιμώ ως απολύτως υπεύθυνη. Δεν μετατοπίζομαι δε ούτε κεραία από αυτό, ούτε θα επηρεαστώ. Ακόμη και αν όλοι έλεγαν «τώρα είναι η ώρα», εγώ θα έλεγα όχι.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς θεωρείτε ότι πρέπει να θέσετε υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου; Δικαιούστε να θέσετε υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν θα απαντήσω γιατί θα παραβίαζα το προηγούμενο σκεπτικό μου και την απόφαση μου.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Δεν είναι ώρα ακόμα. Πείτε μου κάτι άλλο.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, δεν τελείωσα, κ. Χιώτη. Αν μου επιτρέπετε.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Παρακαλώ ναι.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συμπληρώνω τη σκέψη μου με το εξής. Ό, τι γίνεται μέχρι στιγμής και με αφορά είναι αυτό που προκύπτει από μετρήσεις. Εγώ δεν έχω πει τίποτα. Δεν έχω πει κάτι.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ναι-ναι. Ποτέ δεν είπατε ότι θα είστε υποψήφιος ή ότι προετοιμάζεστε να είστε υποψήφιος, αλλά διαβάζετε εφημερίδες και φαντάζομαι ότι όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που σας φέρουν ως ένας από τους επικρατέστερους για να διεκδικήσετε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το έχουν γιατί συνομιλούν με βουλευτές, διαπιστώνουν ότι έχετε έναν κύκλο υποστηρικτών, γι' αυτό κάνουμε και αυτή τη συζήτηση κι εμείς.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και εν πάση περιπτώσει είναι πολύ λογικό ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να είναι ο επόμενος Πρόεδρος.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας καταλαβαίνω και δεν διαμαρτύρομαι. Λέω, όμως, ότι ό, τι έχει μέχρι τώρα συμβεί εν σχέσει με το θέμα αυτό δεν έχει προκύψει από κάποια δικιά μου παρέμβαση, κάποια δικιά μου συνέντευξη.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ναι - ναι, αυτό είναι σαφές.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κάποια δικιά μου δήλωση. Αυτό γίνεται μόνο του, δεν το έχω κάνει εγώ.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Για να πάμε σε κάτι άλλο, θεωρείτε ότι ….
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πριν κλείσουμε τη συζήτηση Νότη, μια τελευταία ερώτηση για να πάμε μετά στα άλλα θέματα. Άρα καταλαβαίνω σωστά ότι εσείς λέτε ότι αυτή τη συζήτηση πρέπει να την ανοίξει επισήμως ο κ. Παπανδρέου. Σωστά;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι. Και θα το κάνει. Θα το κάνει, πιστεύω, έτσι; Η δική μου πρόταση ήταν να μη το κάνει τώρα.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Όταν το κάνει, πιστεύετε ότι μπορεί να λειτουργήσει ένα μοντέλο διαρχίας; Αυτό δηλαδή το να μη ζητήσουν από τον Παπανδρέου να αποχωρήσει τελείως, να παραμείνει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και να είναι κάποιος υποψήφιος Πρωθυπουργός, κάποιο άλλο πρόσωπο νεότερο, ενδεχομένως με λιγότερη φθορά στη δημοφιλία του. Πιστεύετε ότι είναι μοντέλο που μπορεί να λειτουργήσει αυτό;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, η κρίσιμη περίοδος αυτή, κ. Χιώτη, εμφανίζει και μια πολυμορφία στις πολιτικές σχέσεις. Τώρα είπα κάτι ακατανόητο.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Θα ήθελα λίγο να το αποσαφηνίσετε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι. Περάσαμε σε κυβέρνηση τριών κομμάτων. Δεν έχει αυτό ξαναγίνει. Είχε γίνει μια φορά το 1989, αλλά τότε δεν υπήρχε αυτοδυναμία αν θυμάστε. Τώρα υπάρχει αυτοδυναμία στη Βουλή και η ιδιαιτερότητα είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση τριών κομμάτων γιατί έτσι ήρθαν οι εξελίξεις.
Ένα από αυτά, το μεγαλύτερο σε συμμετοχή στην κυβέρνηση, είναι το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα του οποίου ο Πρόεδρος ήταν ο Πρωθυπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης κι αυτό άλλαξε. Πώς θα πάνε οι διαδικασίες από δω και πέρα; Υπάρχουν πολλές προτάσεις. Άρα η πολυμορφία των πολιτικών περιστατικών και της συγκυρίας και οι προτάσεις που υπάρχουν, που χαρακτηρίζουν πολιτικές διαθέσεις του ενός, ή του άλλου, δημιουργούν σύνθεση.
Η σύνθεση αυτή δεν μου επιτρέπει να κάνω προκαταβολικές δηλώσεις όπως θα έκανα σε άλλη περίοδο. Ας πούμε το 1996 θυμίζω τη διαδικασία ανάμεσα στους κυρίους Σημίτη, Αρσένη και Τσοχατζόπουλο, ναι;
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ναι-ναι. Με Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παραμένει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτό λέω.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θυμάστε τα διλήμματα. Όχι, λέω για την περίπτωση να είναι άλλος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και άλλος Πρωθυπουργός.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ναι-ναι.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τότε εγώ δεν είχα συμμετοχή, ήμουν ΠΑΣΟΚ, αλλά ήμουν εργαζόμενος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο. Και είχα ως συνταγματολόγος κληθεί να απαντήσω και είχα πει ότι κατά τα ειωθότα του ελληνικού κοινοβουλευτικού συστήματος προτιμότερο είναι η λύση του ενός. Αλλά εκείνη η περίοδος ήταν πεντακάθαρη. Στη σημερινή σύνθετη περίσταση θα έλεγα ότι δεν είμαι σε θέση ακόμη να σας πω. Δεν θα το αποφύγω, όταν θα έρθει η ώρα…
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Δεν το απορρίπτετε πάντως προκαταβολικά. Αυτό καταλαβαίνω.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν σας άκουσα.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Δεν το απορρίπτετε προκαταβολικά. Το είχατε απορρίψει το ‘96, αλλά τώρα δεν το απορρίπτετε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη αν δεν ζυγίσω τα δεδομένα. Είμαστε ακόμα φαντάζομαι κάποιες εβδομάδες πίσω από όλα αυτά. Δεν είναι και πολύ σοβαρό θέμα να περιμένουμε 3-4 βδομάδες. Εκτιμώ ότι είναι απώλεια υπομονής και αδικαιολόγητη να λέει κανείς εδώ και τώρα όλα.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Για να πάμε ….
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να σας πω κάτι, κ. Παπαδόπουλε; Με συγχωρείτε. Η καθημερινότητα η δική μας και αυτό είναι και μια ένδειξη ότι έχω δίκιο σ’ αυτά που σας λέω, η καθημερινότητα η δική μας είναι γεμάτη από θέματα που έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά και του κάθε Υπουργείου που χειριζόμαστε πρώτον και δεύτερον από περιστάσεις ορισμένες φορές και πέρα και από τις δυνάμεις μας σε ό, τι αφορά τα προβλήματα. Εγώ ειδικά στα νοσοκομεία έχω τέτοια θέματα κάθε μέρα.
Αυτό δεν σου αφήνει χώρο αν θέλεις να βοηθήσεις τον Παπαδήμο, ή αν ήθελες να βοηθήσεις τον Παπανδρέου. Αν δεν θες να βοηθήσεις τον Παπαδήμο και δεν ήθελες να βοηθήσεις τον Παπανδρέου, τότε πολιτικολογείς μέχρι το βράδυ. Αλλά αν θέλεις να βοηθήσεις τους Πρωθυπουργούς, πρέπει το Υπουργείο σου να είναι λίγο, ή πολύ κάπως καλά. Δεν πρέπει να είναι πάτος στις επιδόσεις.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέπουμε τον κ. Σαμαρά να μην υπογράφει τη δανειακή σύμβαση για μετά το ’15. Το θεωρείτε εσείς ότι είναι ταπεινωτικό να την υπογράψει;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ θεωρώ ότι επειδή ο κ. Σαμαράς ευθυγραμμίστηκε με τις ανάγκες της χώρας κράτησε το θέμα της υπογραφής ως ένα ισχυρό πολιτικό άλλοθι και για τον εαυτό του ο άνθρωπος, αλλά και για την παράταξη του. Ότι έκανε μια κίνηση τακτικής που θα την κατανοούσε κανείς όταν ας πούμε υπολόγιζε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πως ευθυγραμμίστηκε με τις εξελίξεις, αφήνοντας και κάτι άλλο που είχε  συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν. Εγώ το κατάλαβα.
Θεωρώ όμως ότι θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να μην είναι ο ίδιος η αιτία να μην καταφέρει η χώρα να δανειοδοτηθεί εγκαίρως. Και θεωρώ και ταυτόχρονα για να μην είμαι υπερβολικός, ή να μην ακουστώ υπερβολικός ότι και ο ίδιος πρέπει να το σκέφτεται. Να βρει δηλαδή, έναν τρόπο ο οποίος να απαντάει στην ανάγκη χωρίς να εκτίθεται.
Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αυτό σκέφτεται. Που το ξέρω; Το υποθέτω και το εκτιμώ. Δεν υπάρχει Έλληνας πολιτικός που να αφήσει τη χώρα να καταρρεύσει.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσουμε πολύ. Μακάρι να είχαμε το χρόνο να μιλήσουμε λίγο ακόμα αλλά δυστυχώς δεν μας το επιτρέπει. Σας ευχαριστούμε πολύ γι' αυτή τη συνομιλία και θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και στο μέλλον.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ ευχαριστώ και νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία πολύ σύντομα για όλα αυτά να ξαναμιλήσουμε.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ κ. Υπουργέ.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γεια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: