Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Κίνημα Νέων Ιατρών - Δελτίο Τύπου‏


                                                                                                        Αθήνα, 27/11/11

Κίνημα Νέων Ιατρών

Προς
Τους Υγειονομικούς Συντάκτες

Δελτίο Τύπου

Ο Υπουργός Υγείας στερεί το δικαίωμα συνταγογράφησης από τους  ιατρούς και  δίνει επιπλέον αρμοδιότητες στους φαρμακοποιούς.

Έκπληκτοι παρακολουθούμε τις ενέργειες του κ. Λοβέρδου  από τότε που ανέλαβε  υπουργός Υγείας. Μας εντυπωσιάζει  ο  ισοπεδωτικός τρόπος όπου με λογιστικά και ενδεχομένως συντεχνιακά κριτήρια, προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα της υγείας. 
Χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα  πιστεύουν  οι κύριοι του Υπουργείου Υγείας πως  με την μείωση του προσωπικού θα πετύχουν μείωση των δαπανών. 
Οι νέοι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί εδώ και 3 μήνες είμαστε πλήρως περιθωριοποιημένοι και αποκλεισμένοι από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ η ηγεσία του Υπουργείου και οι διορισμένοι πρόεδροι των ταμείων είναι ενημερωμένοι για το ζήτημα, εν τούτοις κωλυσιεργούν.
Την στιγμή που στερούν από τους νέους ιατρούς τη συνταγογράφηση και την παραπεμπτικογραφία  δίνουν το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να «παραποιούν» τις ιατρικές συνταγές.

Είμαστε από τις λίγες χώρες στην ευρωπαϊκή ένωση όπου αγοράζονται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά μέχρι σωρεία παρενεργειών με κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας και επιπλέον κόστος στο σύστημα Υγείας.
Θεωρούμε αναγκαίο να πληροφορηθεί ο κύριος Υπουργός πως ένα φάρμακο δεν περιέχει μόνο την κύρια δραστική ουσία αλλά και διάφορα άλλα συστατικά (έκδοχα).
 Εύλογα διερωτάται κανείς:
·       Σε τυχόν παρενέργεια ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη;
·       Ποιος θα λογοδοτήσει  ενώπιον του νόμου για πιθανή  επιπλοκή  ή αστοχία της θεραπευτικής αγωγής ;

Οι αβίαστες ενέργειες στις οποίες προβαίνει ο Υπουργός χωρίς κανένα επιστημονικό και δεοντολογικό κριτήριο εκτός  του περιορισμού του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και  της εξυπηρέτησης συντεχνιακών συμφερόντων, θεωρώντας ένοχους τους ιατρούς και υπεράνω πάσης υποψίας τους φαρμακοποιούς, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τον Υπουργό Υγείας να δώσει άμεσα λύση στον αποκλεισμό των νέων ιατρών από την δυνατότητα άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος με ασφαλή και αξιοπρεπή τρόπο, δίνοντάς του το δικαίωμα συμμετοχής στο δημόσιο σύστημα υγείας και την εγγραφή του, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.


Κίνημα Νέων Γιατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια: