Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Η κατάρρευση του ΕΣΥ σε αριθμούς! Τα ανύπαρκτα έσοδα και οι μαύρες τρύπες του ΕΟΠΥΥ

Σε συνεχή ελεύθερη πτώση είναι το δημόσιο σύστημα υγείας με τον ΕΟΠΥΥ να ενισχύει τη δραματική οικονομική κατάσταση. Η μαύρη τρύπα των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ μεγαλώνει μέρα με την ημέρα με τους οικονομικά εξαντλημένους ασθενείς να καλούνται να βάλουν και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. 
Δείτε όλα τα οικονομικά δεδομένα όπως τα καταγράφουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα. 
 

Ο Χρήστος Κόνιαρης της Αυτόνομης Παρέμβασης των Υγειονομικών καταγράφει βήμα προς βήμα όλα τα οικονομικά δεδομένα του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ που καταδεικνύουν ξεκάθαρα πια ότι το σύστημα καταρρέει. Και καταρρέει καθημερινά και σε τέτοιο βαθμό που στο τέλος ασθενείς –ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι- θα κληθούν όπως φαίνεται να πληρώνουν  τα πάντα από την τσέπη τους. Άλλωστε το κράτος πρόνοιας έπαψε προ πολλού να υπάρχει. 
 
Ο Χρήστος Κόνιαρης καταγράφει: «Ας δούμε λοιπόν το στοιχεία που κυρίως προέρχονται από επίσημες πηγές και άρα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.
 
Το 2012 το «καράβι έπεσε σε ξέρα».
Οι δαπάνες των Νοσοκομείων το 2012 σύμφωνα με στοιχεί του ΕΣΥΝΕΤ ήταν 2.201.631.812 €.
Οι εισπράξεις των Νοσοκομείων για παροχές προς ασφαλισμένους το έτος 2012
ήταν από τον ΕΟΠΥΥ μοναδικό πλέον ασφαλιστικό φορέα στον κλάδο υγείας 51.709.034 € ενώ από καταβολές των πολιτών 74.682.592 €
Μιλάμε δηλαδή για Ακάλυπτες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τα Νοσοκομεία 2.076.000.000 €περίπου.
 
Όσο και αν από κάποιους τα στοιχεία αυτά δεν θεωρούνται απόλυτα αξιόπιστα, πιθανόν και υποτιμημένα για να κρύψουν την πραγματικότητα, δίνουν πάντως της τάξη μεγέθους και αποκαλύπτουν τη δύνη οικονομική πραγματικότητα που έχουν περιέλθει τα Νοσοκομεία.
Μερικές επισημάνσεις επιπλέον που έχουν ιδιαίτερη σημασία:
 
1.Την ίδια ώρα ο ΕΟΠΥΥ σε πρόσφατη έκθεση για να εμφανίσει ωραιοποιημένη την εικόνα μιλά για υποχρεώσεις στα Νοσοκομεία στο ποσό των 809.707.214 €
 
2. Ένα τεράστιο ποσό που ξεπερνά σύμφωνα με δημοσιεύματα τα 2 δις ευρώ και αφορά συσσωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία για το 2010-11 αλλά και παρόχους υπηρεσιών υγείας που είχαν συμβάσεις με τον οργανισμό ρυθμίστηκε πρόσφατα να καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς ακόμα να έχει υλοποιηθεί αυτή η απόφαση.
 
3. Ένα μέρος των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων που ήταν «ανελαστικές» (ιδιωτικά συνεργεία που έχουν μισθοδοσία, καύσιμα κλπ), που αγγίζει το 25% του συνολικού ποσού των λειτουργικών εξόδων το 2012 αλλά και μέρος του 2011, καλύφθηκε, λόγω της οικονομικής κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ, από κρατική επιχορήγηση, ενώ τα έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ καθώς και οι εισπράξεις από «ιδιώτες» ήταν μόνο το 5%. Παρέμειναν το 2013 δηλαδή ανεξόφλητες δαπάνες των Νοσοκομείων 1.540.000.000 € περίπου.
 
4. Τα λειτουργικά έξοδα των Νοσοκομείων αυξάνονται συνεχώς κάθε χρόνο λόγω των συνεχών συνταξιοδοτήσεων του προσωπικού, της έλλειψης προσλήψεων και της κάλυψης των αναγκών μέσω της παραχώρησης επιπλέον υπηρεσιών σε ιδιώτες, έξοδα που καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων και όχι το κράτος.
 
«Βουτιά» και το 2013
 
Το 2013 οι λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων θα κινηθούν όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του ΕΣΥΝΕΤ σε ένα αντίστοιχο πόσο με το έτος 2012.
Από στοιχεία του ΕΣΥΝΕΤ, χωρίς προφανώς να έχει καταγραφεί τα σύνολο των υποχρεώσεων του πρώτου τριμήνου 2013, έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες ύψους 452.472.062 €
Μέχρι αυτή τη στιγμή ο ΕΟΠΥΥ από στοιχεία του ΕΣΥΝΕΤ έχει πληρώσει για το πρώτο τρίμηνο μόνο361.935 € ενώ μαζί με υποχρεώσεις και προηγούμενων ετών έχει καταβάλει συνολικά το πρώτο τρίμηνο μόνο 27.123.881 €. Μιλάμε δηλαδή για «σταγόνα στον ωκεανό» αφού το ποσό αυτό καλύπτει μόνο το 5% περίπου των συνολικών δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει αυτό το τρίμηνο τα νοσοκομεία.
 
Αν μάλιστα αυτό συνδεθεί με τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το πρώτο τρίμηνο τα ασφαλιστικά ταμεία κατέβαλαν τα 2/3 των υποχρεώσεων τους προς τον ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας και τη μείωση κατά 300 περίπου εκατ. της επιχορήγησης από το κράτος είναι προφανές ότι το «καράβι» του ΕΟΠΥΥ έχει «πιάσει ξέρα» και συμπαρασύρει μαζί του στο βυθό και τα Δημόσια Νοσοκομεία. Οι συσσωρευμένες οφειλές τόσο των Νοσοκομείων όσο και του ΕΟΠΥΥ φτάνουν σε πλέον σε δυσθεώρητα ύψη και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση μάλλον θα είναι δύσκολο να αναστραφεί.
 
Τη νύφη βεβαίως από αυτή την πολιτική που εφαρμόζουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Τα χρονικά περιθώρια πλέον στενεύουν και το υγειονομικό κίνημα πρέπει να στρέψει εκεί το βλέμμα του. Η κατάρρευση των νοσοκομείων δεν θα έχει συνέπειες μόνο στις παροχές υγείας των πολιτών αλλά θα φέρει «αίμα και δάκρυα» και για τους εργαζόμενους στο Σύστημα. Η απάντηση σε αυτή την κατάσταση πρέπει να είναι η δημιουργία μετώπου για τη σωτηρία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και γενικότερα των κοινωνικών υπηρεσιών, για μια άλλη πολιτική έξω από μνημόνια και μνημονιακές πολιτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: