Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

«Ψαλίδι» κυβέρνησης στο ρευστό των γιατρών! Θα πάρουν χρήματα ιδιώτες και νοσοκομειακοί γιατροί;


Απλήρωτοι παραμένουν ιδιώτες και νοσοκομειακοί γιατροί καθώς φαίνεται πως η κυβέρνηση αποφάσισε να… μεταχρονολογήσει τις υποχρεώσεις της και να μην αποπληρώσει για άλλη μια φορά τον κλάδο, στις ημερομηνίες που η ίδια είχε ορίσει. 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Μήνες τώρα σε κάποιες περιπτώσεις και χρόνια, περιμένουν οι γιατροί να δούνε τα χρήματά τους που τους χρωστά το ελληνικό κράτος. 
Από τη μία, οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχουν πληρωθεί καν τις εφημερίες που έχουν πραγματοποιήσει. Από την άλλη οιιδιώτες γιατροί περιμένουν τον ΕΟΠΥΥ να βάλει το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και να επιβιώσουν. Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι γιατροί που δέχονται μόνο ασφαλισμένους τους Οργανισμού, συνεπώς η ζωή τους εξαρτάται από την αποπληρωμή των οφειλών. 
 
Η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) προτίθεται να προσφύγει μάλιστα ακόμη και στη δικαιοσύνη για να μην κουρευτούν τα χρέη του Οργανισμού προς τους γιατρούς κατά 50%, τη στιγμή μάλιστα που ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει δώσει ούτε ευρώ για ιατρικές πράξεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. 
Όπως ανακοινώθηκε από το φορέα, 150 εκ. ευρώ θα δοθούν τον Μάιο και αλλά 300 εκ. στο μέλλον επί συνόλου χρεών  (σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ) 600 εκ. Ποσό που φυσικά αμφισβητείται από τους γιατρούς καθώς όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου: «όλα αυτά όταν όλοι γνωρίζουμε ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους ιατρούς - εργαστήρια - διαγνωστικά κέντρα ξεπερνούν τα 1.5 δις».
 
Από την άλλη οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι άγνωστο πότε θα πάρουν τα χρήματά τους από τις εφημερίες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου καθώς παρά τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σε συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ και Συλλόγους ειδικευομένων, οι ημερομηνίες δε φαίνεται να τηρούνται. Η νέα απάντηση που δίνεται είναι πως πρέπει να εκτιμηθεί το ύψος των οφειλών για κάθε νοσοκομείο ώστε να προσδιορισθεί στο μέλλον και η ημερομηνία αποπληρωμής. Βέβαια ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καταγράψει τις οφειλές του ΕΣΥ. 
 
Όλα δείχνουν πως την έλλειψη μετρητού της κυβέρνησης θα την πληρώσουν οι γιατροί καθώς η μαύρη τρύπα τόσο του ΕΣΥ όσο και του ΕΟΠΥΥ αντί να μικραίνει μεγαλώνει.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: