Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Έγιναν στόχος τα Κοινωνικά Ιατρεία;


Της Μάριον Κοντογιάννη
Τον προβληματισμό τους σχετικά με τους λόγους που αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας να εμφανίσει το πρόγραμμα «κουπόνι υγείας» για τους ανασφάλιστους πολίτες, εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους οι εθελοντές του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού.
Υποστηρίζουν πως το πρόγραμμα απευθύνεται σε μια μικρή μερίδα 230.000 ανασφάλιστων πολιτών, με καθορισμένη διάρκεια δύο ετών, και με συγκεκριμένο εύρος προσφερόμενων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας. Στο «κουπόνι υγείας» επισημαίνουν πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για παροχή φαρμάκων, για πιθανές ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις ή για δευτεροβάθμια περίθαλψη σε νοσοκομεία.
Σημειώνουν επίσης, πως δημιουργεί ερωτηματικά η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, για τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων, έξι μήνες πρίν ημερομηνία λήξης τους.
Επισημαίνουν πως «την ώρα που νοσοκομεία κλείνουν στη χώρα, χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δεν γνωρίζουν εάν θα εργάζονται και ο ΕΟΠΠΥ ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί και κανείς δεν γνωρίζει εάν θα συνεχίσει να υπάρχει έστω και στην οικτρή σημερινή κατάσταση ή αν θα μετατραπεί σε μίνι εργολάβο που θα μοιράζει υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους του σε ιδιώτες.»
Παραθέτοντας παραδείγματα θυμίζουν στο Υπουργείο Υγείας πως ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, είναι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς αποκλεισμένοι από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας που βρήκαν από τον προηγούμενο χρόνο «ανοιχτές πόρτες» μόνο στην ογκολογική κλινική του Νοσοκομείου «Σωτηρία» με τη στήριξη των εργαζομένων του.
Οι συμμετέχοντες του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού εκφράζουν τους φόβους τους για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ κλινικής που δέχεται ανασφάλιστους και της λειτουργίας των κοινωνικών ιατρείων, μετά τις ψευδείς δηλώσεις του Υπουργείου Υγείας τόσο επί Υπουργίας Ανδρέα Λυκουρέντζου, όσο και του νυν εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας κ. Πάνου Ευσταθίου, για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ.
Τέλος στην ανακοίνωσή τους καταλήγουν : «Εμείς ως κοινωνικό ιατρείο συνεχίζουμε να απαιτούμε την ΕΛΕΥΘΕΡΗ πρόσβαση όλων των πολιτών στο ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας). Όποιος προσπαθήσει με πρόσχημα την ημί-ελεύθερη πρόσβαση να περιορίσει το δικαίωμα όλων στην υγεία ή να αφανίσει τα κοινωνικά ιατρεία και να τους αφαιρέσει την δυνατότητα να βοηθάνε την κοινωνία σε αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή, να είναι σίγουρος ότι θα μας βρει απέναντί του. Τα κοινωνικά ιατρεία είναι λύσεις ΑΝΑΓΚΗΣ και δεν φιλοδοξούν να γίνουν χώροι πολιτικής αντιπαράθεσης ή προβολής των πολιτικών επιδιώξεων κανενός. Όποιοι προσπαθήσουν να καπηλευτούν την αλληλεγγύη και να την χρησιμοποιήσουν εναντίον των πολιτών θα μας βρουν απέναντι τους. Εμείς σαν κοινωνικό ιατρείο όχι μόνο θα εντείνουμε τον αγώνα μας, αλλά θα παλέψουμε να ανατραπούν οι ανθρωποκτόνοι νόμοι και πολιτικές στην υγεία.»

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Λυκουρέντζου
Δείτε το βίντεο με τον νυν εκπρόσωπο του υπουργείου υγείας κ. Πάνο Ευσταθίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: