Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Οι καταστροφικές δαπάνες υγείας στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ...

Του Δημήτρη Καραγιώργου
Την ανάγκη να μην μένει κανένας πολίτης άφραγκος όταν αρρωσταίνει, επισημαίνει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα έγινε με σκοπό να στηριχθεί η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνησή του για τη δημιουργία υγειονομικού συστήματος.
Το μήνυμα είναι κρίσιμο και αγγίζει ευαίσθητες χορδές και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του καθηγητή των Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννη Κυριόπουλου, έως και το 2,5% των ελληνικών νοικοκυριών υφίστανται 'καταστροφικές δαπάνες υγείας'.
Με απλά λόγια, περίπου 90.000 ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να αντεπεξέλθουν σε σημαντικά ή και αιφνίδια προβλήματα υγείας, τα οποία εκτείνονται σε τέτοιο σημείο, ώστε να απειλείται η οικονομική βιωσιμότητά τους.
Ο κ. Κυριόπουλος υπογραμμίζει ότι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, επιβάλλει την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος με τη συγκρότηση μηχανισμού υποστήριξης και αναπλήρωσης του εισοδήματος.
Τα ανθρωπιστικά προβλήματα είναι ίδια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου...

Αγωνία

Απευθυνόμενος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε την αγωνία της μητέρας του, η οποία δεν ήξερε πώς να αντεπεξέλθει οικονομικά, προκειμένου να αντιμετωπίσει ασθένειες στην οικογένειά της.
'Στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου κανείς δεν πρέπει να φαλιρίσει απλώς γιατί αρρώστησε', τόνισε ο κ. Ομπάμα.
'Το ίδιο πρέπει να ισχύει και σε μία φτωχή ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα', σκεφτόμαστε όλοι...
Το πόσο όμοια είναι τα ευαίσθητα θέματα της υγείας εδώ και...αλλού, αναδεικνύονται από μία ακόμη αναφορά του Αμερικανού προέδρου:
Ότι με το δημόσιο σύστημα περίθαλψης, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του ακόμη και άτομα που δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση.
Το αμερικανικό σύστημα, βέβαια, είναι διαφορετικό από το δικό μας. Εκεί, δεν υπάρχουν υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές.
Ένας άνθρωπος με ετήσιο εισόδημα 18.500 ευρώ, μπορεί να καλυφθεί πληρώνοντας 60 ευρώ τον μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: