Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Γρίπη: Θάνατοι, εμβόλια και ενημέρωση... Σημαντικό ρόλο στην τρομερή κατάσταση που καταγράφεται φέτος, έπαιξαν δύο σημαντικές ελλείψεις: Η έλλειψη ενημέρωσης του πληθυσμού και η έλλειψη επαρκών ποσοτήτων εμβολίων.

Πλήρως απροετοίμαστη βρήκε τη χώρα μας η φετινή δραστηριότητα του ιού της γρίπης.
Οι 62 νεκροί από σοβαρές επιπλοκές αποτελούν μία θλιβερή επίδοση, καθώς στο μέσο της περιόδου, ξεπεράσαμε τους θανάτους που είχαν καταγραφεί ολόκληρη την περίοδο 2011 – 2012 (56 θάνατοι) και 2012 – 2013 (49 θάνατοι).
Οι επιδημιολόγοι τονίζουν ότι οι νεκροί έχουν φτάσει στο ένα τρίτο όσων είχαν χάσει τη ζωή τους την περίοδο της πανδημίας του 2009 (180 νεκροί).
'Υπεύθυνος' είναι και φέτος ο ίδιος ιός – ο Α (Η1Ν1) - ο οποίος πλέον θεωρείται εποχικός και καλύπτεται από το αντιγριπικό εμβόλιο.
Σημαντικό ρόλο στην τρομερή αυτή κατάσταση, έπαιξαν δύο σημαντικές ελλείψεις: Η έλλειψη ενημέρωσης του πληθυσμού και η έλλειψη επαρκών ποσοτήτων εμβολίων.

6 ευρώ

Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) ανακοίνωσε την Κυριακή ότι φέτος δεν κατάφεραν να εμβολιαστούν περισσότεροι από το 40% αυτών που είχαν ανάγκη το εμβόλιο – αξίας 6 ευρώ - δηλαδή αποτελούσαν πληθυσμό υψηλού κινδύνου.
Από την αρχή της περιόδου του εμβολιασμού, αρκετοί φαρμακοποιοί ανά την Ελλάδα δήλωναν στους πολίτες ότι οι ποσότητες των εμβολίων που έφτασαν στα χέρια τους ήταν πολύ μικρότερες από τις παραγγελίες τους.
Το φαινόμενο έφτασε στο απροχώρητο αρχές Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε το κύμα επιδημίας στη χώρα μας και εμβόλια δεν υπήρχαν για να καλύψουν ούτε τα άτομα υψηλού κινδύνου.
Παράλληλα, με την κατάσταση των φαρμακείων, φέτος δεν εστάλησαν εμβόλια στις Μονάδες ΕΟΠΥΥ και έτσι οι ασφαλισμένοι που εμβολιάζονταν ως πέρυσι στα ΙΚΑ και μετά στον ΕΟΠΥΥ, ήταν αναγκασμένοι να προσφύγουν στα φαρμακεία.

Ενημέρωση

Η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού εξέφρασε την άποψη ότι ο αυξημένος αριθμός των θανάτων οφείλεται στην ανεπαρκή ενημέρωση των πολιτών.
Απέδωσε, δε, τα κενά πληροφόρησης, στην έλλειψη πόρων από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η έγκαιρη έναρξη αντι - ιϊκής θεραπείας με αντιγριπικά φάρμακα μειώνει τις επιπλοκές από τη γρίπη.
Ως εκ τούτου, η άμεση πρόσβαση ασθενών σε αυτά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων της χώρας θεωρήθηκε ουσιαστικής σημασίας και ως ένα σημαντικότατο όπλο δημόσιας υγείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: