Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016

ζουν εάν ο πολίτης έχει AIDS, ψυχιατρικό ή άλλο νόσημα iatronet .gr

Με την πληκτρολόγηση του ΑΦΜ, χιλιάδες εφοριακοί και άλλοι υπάλληλοι που έχουν πρόσβαση στο σύστημα της Εφορίας “Taxisnet” μπορούν να γνωρίζουν εάν ο φορολογούμενος πάσχει από κάποια σοβαρή νόσο και ποιά.
Σχετικές καταγγελίες έφτασαν στον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή”. Άνθρωποι του Συλλόγου ζήτησαν από εφοριακό να αναζητήσει το ιστορικό πολίτη, ο οποίος ήταν οροθετικός.
Πληκτρολογώντας τον αριθμό φορολογικού του μητρώου, το σύστημα αποκάλυψε πως ο φορολογούμενος πάσχει από AIDS. Η πλήρης απάντηση, που παρατίθεται πιο κάτω, ήταν η εξής:
“Εις απάντηση του υπ αριθμ. Πρωτ. Υπηρεσιακού Σημειώματος και λαβόντες άπαντα τα στοιχεία του φακέλου, σας γνωρίζουμε ότι το ποσοστό αναπηρίας του ασφαλισμένου είναι 50% και η πάθηση σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας υπό συνεχή αντιρετροϊκή αγωγή”.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Τσιακαλάκη (φωτό) υπεύθυνο Επικοινωνίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της “Θετικής Φωνής”, το ηλεκτρονικό αρχείο ιατρικών γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) είναι συνδεδεμένο με το σύστημα «Taxis» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.
Αυτό επιτρέπει σε κάθε κρατικό υπάλληλο ή αξιωματούχο που χειρίζεται το σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και συγκεκριμένα στις παθήσεις εξαιτίας των οποίων αποδίδεται το ποσοστό αναπηρίας.

Επιδόματα

Σύμφωνα με τον κ. Τσιακαλάκη, η αναγραφή της πάθησης ή των παθήσεων δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων που προβλέπονται ρητά, όπως στα δικαιολογητικά για τα επιδόματα πρόνοιας.
Αντίθετα, η καταγραφή τους σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα όπου έχουν πρόσβαση χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιοποιεί ευαίσθητα δεδομένα υγείας κατά παράβαση διατάξεων που ορίζουν ότι οι ιατρικές γνωματεύσεις προστατεύονται από το απόρρητο.
Ιδιαίτερα για νόσους με κοινωνικές προεκτάσεις στιγματισμού και αποκλεισμού όπως το HIV/AIDS, η πολιτεία οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία, αντί να αμφισβητεί στην πράξη το σεβασμό των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Επιστολή

Σε συνεργασία με την μη κυβερνητική οργάνωση “Synthesis”, ο Σύλλογος έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, με κοινοποίηση στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εργασίας, στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Με την επιστολή, καλεί το υπουργείο Οικονομικών να παρέμβει άμεσα, προκειμένου το ηλεκτρονικό σύστημα να παρέχει μεν πρόσβαση στο ποσοστό αναπηρίας, αλλά όχι στους λόγους απόδοσής του.
Η ίδια πρόβλεψη πρέπει να ισχύσει για κάθε χρήση των αποφάσεων των ΚΕ.Π.Α. με την έκδοση αποσπάσματος για κάθε νόμιμη χρήση μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, που θα αναγράφει αποκλειστικά και μόνο το ποσοστό αναπηρίας, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων.
ΔΗΜ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: