Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Αναστάτωση στους επικουρικούς γιατρούς – Ανανεώνεται η θητεία μόνο όσων έληξε τον Σεπτέμβριο

Σε απόλυση οδηγούνται 1.600 επικουρικοί γιατροί και εκατοντάδες μη ιατρικό προσωπικό από τα δημόσια νοσοκομεία.
Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, το υπουργείο Υγείας δίνει τη δυνατότητα παράτασης της θητείας έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017, μόνον όσων υπηρετούντων επικουρικών γιατρών η θητεία έληξε στις 30 του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει απόλυση και ανεργία για ένα μεγάλο κομμάτι νοσοκομειακών γιατρών.
Το θέμα συζητήθηκε την Τετάρτη σε σύσκεψη που είχαν οι επικουρικοί γιατροί του ΕΣΥ στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” της Αθήνας, έπειτα από πρόσκληση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
Εκφράστηκε ο προβληματισμός και η ανησυχία των επικουρικών γιατρών για την εργασιακή τους ομηρία, την επιστημονική τους υποβάθμισή και για τις εξελίξεις στη δημόσια Υγεία.
Σε λίγες μέρες, θα αρχίσουν να απολύονται οι πρώτοι επικουρικοί γιατροί και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα έχουν απολυθεί και οι υπόλοιποι.
Την ίδια ώρα, τα κενά διογκώνονται, ενώ η προκήρυξη για 760 μόνιμους γιατρούς μετά από έξι ολόκληρους μήνες βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια και οι συνταξιοδοτήσεις κάνουν ακόμα πιο τραγική την κατάσταση στις δημόσιες δομές.
Οι γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου σε στάση εργασίας, από 10 το πρωί έως την λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι.
Στις 7 το απόγευμα της Τρίτης 25 Οκτωβρίου, θα γίνει συγκέντρωση όλων των επικουρικών στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου “Σωτηρία”.
Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ), οι επικουρικοί γιατροί καλύπτουν πάγιες ανάγκες των νοσοκομείων, αλλά βρίσκονται κάθε χρόνο αντιμέτωποι με την απόλυση.

Μπλοκάκια

Η κυβέρνηση – σημειώνει – αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, για να καλύψει κάποια κενά, προσλαμβάνει επικουρικούς και γιατρούς με “μπλοκάκι”, διότι πληρώνονται από τα έσοδα των νοσοκομείων και δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.
Πρόκειται για στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλύπτει το κριτήριο της κυβέρνησης να εξασφαλίσουν τα δημόσια νοσοκομεία φθηνούς εργαζόμενους, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα.
Ανάλογα λοιπόν με το κόστος – και όχι με τις ανάγκες – κρίνεται πόσοι γιατροί θα προσληφθούν, σε ποια νοσοκομεία, αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Εξαγγελίες

Στην ίδια λογική κινούνται και οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για 2.000 προσλήψεις γιατρών μέσα στο 2017, οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε καν τα κενά που θα προκύψουν από τις συνταξιοδοτήσεις και τις απολύσεις των επικουρικών που θα λήξει η σύμβαση τους.
Το προεδρείο της ΔΗΠΑΚ ζητεί να μην απολυθεί κανένας επικουρικός, να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού, μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων.
Προτείνει γενικές συνελεύσεις και παρεμβάσεις με τις διοικήσεις σε όλα τα νοσοκομείο και παρεμβάσεις σε Α’ και Β’ Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής . Όλα τα παραπάνω θα καταλήξουν σε μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: