Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
                                                                                                                  Αθήνα 3 Οκτωβρίου 2016
                                                                                                                                        Α.Π:7482







ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ




ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ



Την Παρασκευή 30/9/2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ε.Γ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε με το Γ.Γ. του Υπ. Οικονομικών κ. Κουτεντάκη, για να ενημερωθεί η Ομοσπονδία αναφορικά με τις επικείμενες αλλαγές στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο. Υπενθυμίζουμε ότι η Ε.Γ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. είχε ζητήσει συνάντηση για αυτό το θέμα με την ηγεσία του Υπ.Οικονομικών από τις 8 Αυγούστου. Σχεδόν δύο μήνες μετά, συγκεκριμένα στις 27/9, ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο ότι αρμόδιος είναι ο Γ.Γ. κ. Κουτεντάκης. Άμεσα η πρόεδρος της Ομοσπονδίας επικοινώνησε με το Υπουργείο και ορίσθηκε η συνάντηση.
Στην συνάντηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ.
Επιβεβαιώθηκε από τη συνάντηση ότι η «αναμόρφωση», ουσιαστικά κατάργηση, των ειδικών μισθολογίων είναι μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης. Ο Γ.Γ. είπε ότι σχεδιάζεται μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων, ενσωμάτωση ειδικών επιδομάτων στο βασικό μισθό, άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ κατώτερης και ανώτερης βαθμίδας ώστε να υπάρχει «κίνητρο ανέλιξης». Πρόσθεσε πως για όλα τα ειδικά μισθολόγια πλην γιατρών ΕΣΥ και μελών ΔΕΠ προβλέπεται μείωση αποδοχών για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
Σε ότι αφορά τα ειδικά μισθολόγια των γιατρών ΕΣΥ και των μελών ΔΕΠ η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυξήσεις 7-12% στις μικτές αποδοχές μεσοσταθμικά σε 4 δόσεις και αυτές σε βάθος διετίας.
Φυσικά οι όποιες αυξήσεις δοθούν δεν αντισταθμίζουν σε καμία περίπτωση τις μισθολογικές απώλειες των νοσοκομειακών γιατρών, πάνω από 40%, την περίοδο της κρίσης, τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στο εισόδημα μας από την εντεινόμενη φοροληστεία.
Η κυβέρνηση λέει ότι η εξαίρεση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου από τις μειώσεις των αποδοχών σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια εντάσσεται στην προσπάθεια της να αναχαιτιστεί το ρεύμα της ιατρικής μετανάστευσης. Το πρόβλημα όμως της αναζήτησης διεξόδου στο εξωτερικό όχι μόνο δεν πρόκειται να λυθεί αλλά θα διογκώνεται όσο παραμένει η εργασιακή ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον των νέων συναδέλφων, δεν γίνονται μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στις δημόσιες μονάδες υγείας, δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους άνεργους γιατρούς, δεν εξασφαλίζονται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για σύγχρονη, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και επιμόρφωση των γιατρών αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους, δεν διασφαλίζεται η επαγγελματική και επιστημονική μας αξιοπρέπεια.
Ο Γ.Γ. είπε ότι για να μην εφαρμοσθεί το διετές πάγωμα του χρονοεπιδόματος (προσωπική ωρίμανση) από 1/1/2017 ως 31/12/2018, το Υπ. Υγείας θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα συνολικού ύψους 14 εκ. για την διετία. Η προσωπική εκτίμηση του Γ.Γ είναι πως δεν υπάρχουν «τέτοια αξιόπιστα ισοδύναμα» εκ μέρους του Υπ. Υγείας και ότι πιθανότατα δεν πρόκειται να υπάρξουν. Αποσαφηνίστηκε επίσης ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφορά τις βαθμολογικές προαγωγές (από Επ. Β σε Επ. Α και από Επ. Α σε Διευθυντή) οι οποίες θα συνεχίσουν να γίνονται κανονικά.
Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. απορρίπτει τη λογική των ισοδύναμων μέτρων. Σε κάθε περίπτωση το ποσό θα προέλθει από τα ήδη πετσοκομμένα και ανεπαρκέστατα κονδύλια για την Υγεία.
Καλούμε τις Ενώσεις σε αγωνιστική επαγρύπνηση και δράση.
Απαιτούμε την κατάργηση της διάταξης για το πάγωμα του χρονοεπιδόματος.
Διεκδικούμε την αποκατάσταση των απωλειών που είχαμε και την επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2010. Αγωνιζόμαστε για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία-Πρόνοια για όλο το λαό. Συμμετέχουμε μαζικά στη πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη 6/10, 7:00-11:00 πμ, στις κινητοποιήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, στην πορεία και στη συγκέντρωση στο Υπ. Υγείας στην Αττική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: