Διακρίνουμε τέσσερις φάσεις στην εφαρμοζόμενη πολιτική από την κυβέρνηση και τους δανειστές, η οποία αποτυπώθηκε ρητά στα δύο μνημόνια και στις διάφορες επικαιροποιήσεις τους:
1η φάση, πρώτο 9μηνο του 2010: α) 60% περικοπή των λειτουργικών δαπανών για το ΕΣΥ, που το οδηγεί σε άμεση λειτουργική κατάρρευση (πρωτοφανείς ελλείψεις υλικών, ελάττωση των χειρουργείων και ιατρικών πράξεων, ενώ από την άλλη καταγράφεται ταυτόχρονα 25% αύξηση της προσέλευσης) β) ολοήμερη ιδιωτική λειτουργία σε ιατρεία που πληρώνουν οι ασθενείς και νομοθετική πρόβλεψη ότι από τα έσοδα θα πληρώνεται το προσωπικό τις υπερωρίες του γ) περικοπές στα προγράμματα εφημεριών και στις αποδοχές των υγειονομικών δ) νόμος Ξενογιαννακοπούλου που προβλέπει την κατάργηση νοσοκομείων με απλή υπουργική απόφαση (άρθρο 26).
2η φάση, Σεπτέμβριος 2010 - Απρίλιος 2011: Η ανάληψη της ηγεσίας του υπ. Υγείας από τον κ. Λοβέρδο, συνοδεύεται από την ένταση του εισπρακτικού μηχανισμού του ΕΣΥ από τους ασθενείς, όπως προέβλεπε το επικαιροποιημένο μνημόνιο του Αυγούστου. Καθιερώνεται το 3ευρω στα εξωτερικά ιατρεία ακόμα και των κέντρων υγείας, που γρήγορα γίνεται 5ευρω, χωρίς στην πράξη να τηρούνται. Καθιερώνεται η πληρωμή από τους ανασφάλιστους καθώς και η πληρωμή (μερική ή ολική) από τους ασφαλισμένους πολλών πράξεων και εξετάσεων.
3η φάση, Μάιος - Οκτώβριος 2011: ελάττωση των δομών και του προσωπικού του δημόσιου συστήματος (σχέδιο συγχώνευσης 137 νοσοκομείων σε 83). Επιχειρείται ο δραστικός περιορισμός των οργανικών θέσεων προσωπικού όλων των κατηγοριών και η κατάργηση χιλιάδων, που λειτουργούν σήμερα μέσω της εφεδρείας, το κλείσιμο 4.500 υπαρκτών κλινών και 11.500, που προβλέπονταν στους οργανισμούς αλλά δεν είχαν ακόμα αναπτυχθεί, η κατάργηση ολόκληρων νοσοκομείων (π.χ. ψυχιατρικών) ή τμημάτων τους, το κλείσιμο μονάδων ψυχικής υγείας, προνοιακών δομών όπως τα ΚΕΚΑΜΕΑ, οργανισμών για εξαρτημένους, θέσεων στο ΕΚΑΒ κ.λπ.
4η φάση, λειτουργική και ιδεολογική – ηθική εξίσωση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: α) Παραχώρηση 556 εξοπλισμένων κλινών του ΕΣΥ σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες αποκλειστικά για τους πελάτες τους, εφόσον αυτές πληρώνουν 20% επιπλέον στο νοσήλιο. β) Πελώρια αύξηση του κλειστού ενοποιημένου νοσήλιου κατά διαγνωστική και θεραπευτική κατηγορία, που σημαίνει κοινωνικό αποκλεισμό και θάνατο για τον ανασφάλιστο, ενώ οδηγεί ταχύτατα σε κατάρρευση τα ήδη διαλυμένα ασφαλιστικά ταμεία από την εισφοροδιαφυγή, την εισφοροκλοπή, την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και τώρα το κούρεμα στο πλαίσιο του PSI γ) εφαρμογή κοινής διοίκησης σε κρατικά και ιδιωτικά νοσοκομεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου