Μετά τη μεγάλη ληστεία στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων μέσω εφαρμογής του PSI, τις τελευταίες μέρες αποκαλύπτεται, σε όλη του την έκταση, το νέο σκάνδαλο του «κουρέματος» των αποθεματικών των νοσοκομείων από τα διαθέσιμα κεφάλαια που είχαν στην τράπεζα της Ελλάδος. Από αυτή την «κλοπή» δυστυχώς δεν γλύτωσαν και τα νοσοκομεία, ούτε βέβαια και άλλοι κοινωνικοί τομείς, όπως τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ αλλά και ΝΠΔΔ με κοινωνικό προσανατολισμό.
Είναι γνωστό ότι τα Νοσοκομεία υποχρεώνονταν από τα ποσά που εισέρεαν στα ταμεία τους, είτε από άμεσες εισπράξεις, είτε από έσοδα από ασφαλιστικά ταμεία, ένα μεγάλο μέρος να τα καταθέτουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, σαν κοινή κατάθεση, αφού είχαν πλαφόν στους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που διέθεταν στις εμπορικές τράπεζες.
Τα πλαφόν αυτά, από τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν ξεπερνούσαν το 0,5 – 1% του συνολικού προϋπολογισμού τους. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων ήταν υποχρεωμένα να το διατηρούν στο λογαριασμό τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού τα περισσότερα έσοδα αποτελούν οι εισπράξεις από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα έσοδα αυτά καταβάλλονται στα Νοσοκομεία κάθε δύο ή τρεις μήνες και επειδή αφορούν μεγάλα χρονικά διαστήματα, υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο του πλαφόν και έτσι υποχρεωτικά μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα ερωτήματα που τίθενται μετά από αυτό το γεγονός είναι αμείλικτα.
Γιατί τα ποσά αυτά δεν εξαιρέθηκαν του κουρέματος, αφού θα κατευθύνονταν για την κάλυψη υγειονομικών αναγκών, ποσά μάλιστα που δεν προέρχονταν από κρατική επιχορήγηση αλλά αποτελούσαν ίδια έσοδα των Νοσοκομείων;
Επίσης γιατί αφού η διαδικασία του κουρέματος των ομολόγων μέσω του PSI ήταν γνωστή στην Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας αφέθηκαν τεράστια ποσά στην Τράπεζα της Ελλάδος για να κουρευτούν από οργανισμούς όπως τα Νοσοκομεία που βρίσκονται ούτως ή άλλως μπροστά σε οικονομική κατάρρευση;
Επιπρόσθετα γιατί ενώ τα Νοσοκομεία έχουν τεράστιες ανεξόφλητες οφειλές προς προμηθευτές (κάποιοι μιλούν συσσωρευμένες οφειλές πάνω από 1 δις ευρώ) αλλά και οφειλές προς εργαζομένους, δεν κινήθηκε έγκαιρα η διαδικασία εκταμίευσης και πληρωμής με αυτά τα χρήματα αυτών των υποχρεώσεων;
Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων για το 2012 ήδη έχουν υποστεί περικοπές σε σχέση με το 2011 που ξεπερνούν το 40% γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δυσχερή την οικονομική τους θέση. Επιπλέον πρέπει να τονιστεί ότι για τα λειτουργικά έξοδα των Νοσοκομείων το κράτος δεν χορηγεί καμία πίστωση και αυτά καλύπτονται από τα έσοδα που έχουν τα νοσοκομεία κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Από τις 12/3/2012<< κουρεύτηκαν >>στον έντοκο λογαριασμό που διαθέτει το νοσοκομείο Ρόδου στην Τράπεζα της Ελλάδος 329.294,32 ευρώ από τα 474.355,20 ευρώ που διέθετε σαν αποθεματικό . Έχουν απομείνει δηλαδή 145.060,88 ευρώ .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου