Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΟΕΝΓΕ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ για τις εφημερίες


Η ΟΕΝΓΕ κατέβαλε το τελευταίο διάστημα επίμονες προσπάθειες προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα των εφημεριών, επιμένοντας στην ανάγκη κατάρτισης ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης, τα οποία θα αποπληρώνονται χωρίς περικοπές και στο τέλος κάθε μήνα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αντί ν΄ αναγνωρίσει αυτή την επιτακτική ανάγκη που αφορά στην περίθαλψη των πολιτών την ώρα του επείγοντος, κινήθηκε στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση: συναίνεσε στην περικοπή 50 εκατ. ευρώ από τα ήδη ανεπαρκέστατα κονδύλια εφημεριών.
Ταυτόχρονα, σε σημερινή ευρεία σύσκεψη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων με αντικείμενο το εφημεριακό ζήτημα, το υπουργείο Οικονομικών υπαναχώρησε στον τρόπο καταβολής των εφημεριών, επιμένοντας στην καταβολή τους μέσω ΥΔΕ και Επιτρόπων, πράγμα που θα οδηγήσει σε τεράστιες καθυστερήσεις και περικοπές από την επιχειρούμενη εφαρμογή 12μορίου. Πρόκειται για απροκάλυπτο εμπαιγμό, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα αποδέχονταν τη δυνατότητα καταβολής εφημεριών χωρίς παρεμβολή Επιτρόπων και ΥΔΕ, πράγμα που έκανε γνωστό ακόμη και σε Διοικητές ΥΠΕ, οι οποίοι με τη σειρά τους ενημέρωναν τα Νοσοκομεία ευθύνης τους.

Τα παραπάνω γεγονότα αποτελούν αναπόφευκτα το έναυσμα για γενικευμένη αντιπαράθεση, αποτελούν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής, το οποίο ήδη είχε γεμίσει με τις καταργήσεις 50 νοσοκομείων, τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, τις περικοπές μισθών και την πενιχρότητα σε υλικά που εμποδίζουν τους γιατρούς να επιτελέσουν στοιχειωδώς το έργο τους και ταλαιπωρούν αφάνταστα τους ασθενείς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι προφανές ότι επιδιώκει συστηματικά την πλήρη απορύθμιση των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας, την οποία κατά την προσφιλή της τακτική θα επιδιώξει να αποδώσει στους γιατρούς.

Οι Ενώσεις Γιατρών οφείλουν να συσπειρώσουν τους συναδέλφους, ν΄ αναδείξουν τα προβλήματα εφημέρευσης και λειτουργίας των Νοσοκομείων, να δημιουργήσουν ευρύτατα Μέτωπα για την Προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλες τις Ενώσεις Γιατρών να πραγματοποιήσουν τις αμέσως επόμενες μέρες Γενικές Συνελεύσεις και να συζητήσουν τη δυνατότητα και τους τρόπους για μια γενικευμένη αντιπαράθεση στα ζητήματα εφημεριών, καταργήσεων Νοσοκομείων, ελλείψεων προσωπικού και πόρων.
Με βάση αυτές τις αποφάσεις το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ που έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί την Τετάρτη 21 Μαρτίου θα λάβει αποφάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα και θα συντονίσει τιςκινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν.

Καλούμε όλους του Προέδρους Ενώσεων να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη κρίσιμη συνεδρίαση.

Συναδελφικά
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: