Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΑΡΣΙ: 45 διασωληνωμένοι εκτός εντατικής Διασωληνωμένοι εκτός εντατικής περίμεναν χθες 45 ασθενείς στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά, να βρεθεί κρεββάτι σε ΜΕΘ.

Την καταγγελία έκανε η Αριστερή Ριζοσπαστι​κή Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ) σημειώνοντας πως έγκυρες διεθνείς επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πως το πρώτο τριήμερο μετά την διασωλήνωση, οι ασθενείς που παραμένουν εκτός ΜΕΘ έχουν τριπλάσια θνητότητα σε σύγκριση με αυτούς που εισάγονται.
Δηλαδή, δύο στους τρεις ασθενείς που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ το πρώτο τριήμερο μετά τη διασωλήνωση, θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι…
Η ΑΡΣΙ, καταγγέλλοντας τη μνημονιακή πολιτική, επισήμανε πως αυτή την στιγμή υπάρχουν συνολικά τουλάχιστον 170 κλίνες ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένες που δεν λειτουργούν, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
Από αυτές, περισσότερες από 100, αφορούν νοσοκομεία της Αττικής. Για να στελεχωθεί στοιχειωδώς και να λειτουργήσει το καθένα από τα κρεβάτια αυτά, απαιτούνται 4 νοσηλευτές. Καταλήγοντας οι εκπρόσωποι της παράταξης τόνισαν πως από τα 1050 άτομα που αποτελούν προσωπικό νοσοκομείων και εντάχθηκαν στην κινητικότητα, ‘200 νοσηλευτές θα μπορούσαν να αποσπαστούν σε ΜΕΘ και να ανοίξουν αμέσως 50 κλίνες στο λεκανοπέδιο Αττικής ώστε να μηδενιστεί η ‘λίστα του θανάτου’ των συνανθρώπων μας που περιμένουν για το πολύτιμο κρεβάτι.
Όμως, αντί γι’ αυτό, πετιούνται στον σκουπιδοτενεκέ σε πρώτη φάση πάνω από 1000 υγειονομικοί από νοσοκομεία του ΕΣΥ και μάλιστα με ‘οριζόντιο’ τρόπο χωρίς … ‘αξιολογήσεις’ και άλλα τέτοια προσχηματικά, και πιθανότατα άλλοι τόσοι τουλάχιστον τον Σεπτέμβρη’…

Δεν υπάρχουν σχόλια: