Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ένα δίμηνο για μετακινήσεις και αλλαγές σε ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ

της Άννας Παπαδομαρκάκη
Μετακινήσεις εξπρές που θα υποστηρίξουν τον ‘αναπροσανατολισμό’ των νοσοκομείων, προανήγγηλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, συνδυάζοντας το πρόγραμμα μετακινήσεων στη Δημόσια Διοίκηση και τις αλλαγές στα νοσοκομεία για την εξοικονόμηση πόρων.
Για το λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη συνάντηση μεταξύ των γενικών γραμματέων Υγείας και Δημόσιας Διοίκησης, Πελοπίδα Καλλίρη και Δημήτρη Στεφάνου, αντίστοιχα. Την Παρασκευή οι υπουργοί Υγείας και Δημόσιας Διοίκησης κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συζητήσουν το θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών μετακινήσεων προσωπικού στον τομέα της Υγείας, καθώς και της υποδοχής προσωπικού σχετικών ειδικοτήτων, στον τομέα της Υγείας, από το υπουργείο Παιδείας.
Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας ότι ‘κανείς δεν πρόκειται να απολυθεί στον τομέα Υγείας’, πρόσθεσε πως στόχος είναι εντός διμήνου να έχουν ολοκληρωθεί και οι προγραμματιζόμενες μετακινήσεις και η αναδιοργάνωση των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής χρήσης σε μονάδες υγείας που μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα υγείας αστικού τύπου. Για την Αττική, υπολογίζεται να αλλάξουν χρήση 5-6 μονάδες.
Το σχετικό πόρισμα για τον ‘αναπροσανατολισμό’ των νοσοκομείων παραδόθηκε στον υπουργό, ενώ παράλληλα αναμένεται και αντίστοιχο σχέδιο από τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημ. Κοντό, για την καλύτερη αξιοποίηση των μονάδων υγείας του π. ΙΚΑ, οι οποίες θα συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες υγείας.
Ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στις αναμενόμενες αλλαγές στις πρωτοβάθμιες και νοσοκομειακές μονάδες του δημοσίου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ‘δεν θεωρώ το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ άλλο κράτος’ και ότι στόχος είναι να βρίσκει ο πολίτης υπηρεσίες υγείας όπου τις αναζητήσει. 
Με την ευκαιρία των ελλείψεων υλικών στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές προσφυγές για διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί και μέχρι τότε οι διευθυντές έχουν αρμοδιότητα προμηθειών μέχρι 2.500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: