Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

κ Συνάδελφοι
Είναι η πρώτη φορά που εκφράζω  τις απόψεις μου  μέσω της ιστοσελίδος του συλλόγου.  Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα περί εμπλοκής στις πληρωμές των διενεργηθέντων εφημεριών  μηνών Μαΐου και Ιουνίου με στόχο αφ’ ενός την επίλυση του προβλήματος δια της δημοσιοποίησης αυτού και αφ’ εταίρου της προστασίας  από μελλοντικά λάθη. 
Δυστυχώς  ο νόμος  3984/11 αρθ 66 § 27  και προγενέστεροι περί ΕΣΥ νόμοι αναφέρουν ρητά ότι οι εφημερίες ετοιμότητας είναι μόνο καθημερινές. Δεν υφίσταται ετοιμότητας εφημερία Σάββατο Κυριακή και Αργίες και είναι επισης δεσμευτικός ο αριθμός και ο τύπος εφημερίας για κάθε βαθμίδα. Ο νόμος αυτός και οι πιθανοί κίνδυνοι είχαν επισημανθεί αρμοδίως κατά καιρούς από συναδέλφους χωρίς φυσικά να ληφθούν ποτέ υπ´ όψη. Η άγνοια αυτή του νόμου σε συνδυασμό με την αδυναμία έγκαιρης ενημέρωσής μας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες περί παρατυπίας στα προγράμματα εφημέρευσης θα οδηγήσουν   πιθανότατα στην απώλειας εισοδήματος μας για άλλη μια φορά .


Το γεγονός  αυτό όμως μπορεί να  οδηγήσει κατά την άποψη μου σε δύο ακόμη παρενέργειες:  Μία κακή δηλαδή, κίνδυνο καταλογισμού στους συναδέλφους  μέλη της επιστημονικής επιτροπής ή  και την διοίκηση για παράνομη εισήγηση και εξαναγκασμό σε απλήρωτη εργασία.  Μια καλή  παρενέργεια δηλαδή με μια νέα ευφυή εκπόνηση  εισήγησης – εφαρμογή ενός νομίμου πλαισίου εφημέρευσης  να εξορθολογιστούν οι εφημερίες, να γίνει αναλογικότερη η όποια απώλεια εισοδήματος προκύπτει.


Ο επίτροπος δεν  έθιξε ακόμα το θέμα των εφημεριών ετοιμότητας κατά τις αργίες και Σαββατοκύριακα, αυτό  όμως δεν διασφαλίζει τους συναδέλφους  από  μελλοντική χρήση εκ μέρους του, παράλληλα βέβαια δεν νομιμοποιεί κανένα όργανο συνδικαλιστικό ή θεσμικό να προτρέπει ή ακόμη χειρότερα να αναγκάζει γιατρούς σε παράνομη και απλήρωτη εργασία.
Κανένας γιατρός δεν είναι διατεθειμένος να απωλέσει  πλέον ούτε ένα ευρώ από το πενιχρό εισόδημά του. Χάσαμε πολλά έως τώρα. Οι αμοιβές των εφημεριών του διευθυντή ισούται με τον μισθό που δίνει  ένα οποιοδήποτε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον  λαντζιέρη του 630€.


Ας αναλογιστούν αυτοί που αποφασίζουν, ας αναλογιστεί η πολιτεία, ας αναλογιστεί η δικαιοσύνη και να είναι  έτοιμοι ν´ απολογηθούν και να ζητήσουν συγνώμη  απ´  όλους τους συναδέλφους με μονήρεις θέσεις,  οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους με είκοσι εφημερίες ετοιμότητας ή να απολογηθούν  στο γιατρό του νησιού ( Σύμης , Καρπάθου  κλπ),  όταν πληρωθεί εφημερίες Μαΐου και Ιουνίου που θα αντιστοιχούν σε δύο (2) εφημερίες ετοιμότητας ή στην καλύτερη περίπτωση σε τέσσερις (4)  ετοιμότητας δηλ 180 € ή 360€.  Η δικαιολογία «τώρα έγινε» ή «δεν το γνωρίζαμε»  δεν πείθει και δεν θα γίνει η κολυμπήθρα του Σιλωάμ ο νόμος προΰπήρχε και οι έχοντες αξιώματα όφειλαν να γνωρίζουν.

Θεωρώ επομένως κ συνάδελφοι υποχρέωση της διοίκησης  δια μέσου των νομικών υπηρεσιών της να ενεργήσει έτσι ώστε να πληρωθούν οι εφημερίες των μηνών Μαΐου και Ιουνίου διότι για την λάθος εκτέλεση του προγράμματος εφημεριών οι τελευταίοι που φταίνε είναι οι γιατροί.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία  και πιστεύω η παρούσα να επιτελέσει τον σκοπό  της δημοσιοποίησης της
Ρόδος 3/7/2013


Συναδελφικά   

Γιώργος Κώστας

ωτορινολαρυγγολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: