Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα, 22 Ιουλίου 2013
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ συνεδρίασε την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013 προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση στην υγεία και να λάβει αποφάσεις. Είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη μέρα  συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας με το νέο υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Συμβούλιο οι σχετικές εκτιμήσεις.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
Πολιτική εκτίμηση
Μετά την αυταρχική επιστράτευση των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης επακολούθησε το πραξικοπηματικό κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και νέα δεδομένα στο κυβερνητικό σχήμα. Η κυβέρνηση αποτελείται πια από το γνωστό πολιτικό δίδυμο των ενόχων για το διεφθαρμένο, πελατειακό, νεοφιλελεύθερο σύστημα εξουσίας που εφαρμόστηκε μεταπολιτευτικά και οδήγησε στo βούλιαγμα και υπερχρέωση της χώρας και στην παράδοσή της στους τοκογλύφους δανειστές.
Η απροκάλυπτη σύμπραξη Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ γίνεται με σκοπό την τυφλή εκτέλεση των Μνημονιακών δεσμεύσεών με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με αυταρχικούς – αντιδημοκρατικούς εκτροχιασμούς και ότι τους ζητηθεί για μαζικές απολύσεις, διαθεσιμότητες, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, λουκέτα, περικοπές, κατεδάφιση κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Στην Υγεία μεθοδεύουν :
·        Το κλείσιμο υποστελεχωμένων Κλινικών – Τμημάτων ( π.χ. Παιδιατρική ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ ) και Νοσοκομείων όπως : Πατησίων, Αγία Βαρβάρα, Σπηλιοπούλιο «ΑΓ. ΕΛΕΝΗ», Πολυκλινική, Παναγία – Δερματολογικό – Λοιμωδών Θεσσαλονίκης, Μολάων, Κρεστένων, Κυπαρισσίας, Ληξουρίου, Καλαβρύτων, Κύμης, Καρύστου, Νεάπολης Λασιθίου…
·        Τη συγχώνευση Νοσοκομείων όπως : ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ-ΕΛΠΙΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ-ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, ΤΖΑΝΕΙΟ-ΜΕΤΑΞΑ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΝΑΥΠΛΙΟΥ-ΑΡΓΟΥΣ, ΛΕΡΟΥ-ΡΟΔΟΥ, ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ-ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΤΡΙΚΑΛΩΝ,ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΡΕΘΥΜΝΟΥ-ΧΑΝΙΩΝ, ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ-ΑΓ.ΑΝΔΡΕΑΣ
·        Περαιτέρω υποβάθμιση του υποχρηματοδοτούμενου ΕΟΠΥΥ με νέες περικοπές στις παροχές του και τις δυνατότητες πρόσβασης των πολιτών στη πρωτοβάθμια περίθαλψη και στο φάρμακο
·        Χειροτέρευση του συστήματος εφημεριών των Δημόσιων Νοσοκομείων
·        Μεγαλύτερη αναμονή για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ογκολογική θεραπεία
·        Κατεδάφιση των δομών ψυχικής υγείας
·        Κατάρρευση των δομών πρόληψης
·        Ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας
Η συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ με τον νέο Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, φανατικό θιασώτη των μνημονιακών πολιτικών, ήταν άκρως αποκαλυπτική των προθέσεων και των τελικών επιλογών. Ξεκαθάρισε ότι :
·        Όλες οι αποφάσεις του Υπουργείου θα έχουν ως αποκλειστικό κριτήριο την πιστή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης στην Υγεία
·        Κανένα πρόβλημα που συνεπάγεται οικονομικό κόστος δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί.
·        Η χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων θα μειωθεί το 2014 κατά 300 εκατ. Ευρώ ( από 1900 το 2013 στα 1600 το 2014 ), με συνέπεια οι ελλείψεις υγειονομικού υλικού και φαρμάκων να καταστούν τρομακτικές.
·        Η κινητικότητα στην Υγεία αφορά τις μετακινήσεις 1250 υπαλλήλων διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού των Νοσοκομείων το 2013 και άλλων τόσων το 2014.
·        Θα κλείσουν ή θα αλλάξει η χρήση αρκετών μικρών Νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο, τη Θεσ/νίκη και την περιφέρεια.
·        Θα συνεχιστεί η υποχρηματοδότηση - συρρίκνωση του ΕΟΠΥΥ και θα υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων με τους νέους κανονισμούς
·        Η εθνική πληγή της αθρόας μετανάστευσης των νέων γιατρών από την Ελλάδα δε μπορεί να αντιμετωπιστεί από την παρούσα Κυβέρνηση, η οποία αποποιείται κάθε ευθύνης για την επιστημονική ερημοποίηση της χώρας.
·        Τα κενά στα Νοσοκομεία σε ιατρικό-νοσηλευτικό-εργαστηριακό προσωπικό με τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις δεν θα αναπληρωθούν.
·        Θα υπάρξει κατάργηση οργανικών θέσεων και Τμημάτων στους νέους Οργανισμούς Νοσοκομείων που επεξεργάζονται.
·        Η αντιμετώπιση των ανασφάλιστων εξαρτάται από την χορήγηση περισσότερων κοινοτικών κονδυλίων για τη κάλυψη των δαπανών για τον εργαστηριακό έλεγχο και τη νοσηλεία τους στα Νοσοκομεία.
·        Δεν υπάρχει σχεδιασμός για την επείγουσα περίθαλψη, δεν υπάρχει σχέδιο εφημεριακής κάλυψης του συνόλου της χώρας - ούτε των τουριστικών προορισμών, δεν προωθείται η οργάνωση αυτοτελών Τ.Ε.Π., θα συνεχιστεί το πρόβλημα της επισφαλούς εφημέρευσης και του άθλιου συστήματος αμοιβής των εφημεριών.
·        Η κατάρτιση του Υγειονομικού Χάρτη θα καθυστερήσει για μεγάλο διάστημα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η οποιαδήποτε αποτύπωση των υγειονομικών αναγκών και η επιστημονική συζήτηση για την ολοκλήρωση του ΕΣΥ.
Η ΟΕΝΓΕ κατέθεσε στον υπουργό ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση για τις εφημερίες, ενώ στο ζήτημα των προσλήψεων επισημάνθηκε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθούν άμεσα και κατ΄ ελάχιστον οι προσλήψεις εκείνες των οποίων έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά πάγωσαν οι διορισμοί από προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες. Η κάλυψη των ΜΕΘ καθώς και των νησιωτικών-απομακρυσμένων περιοχών είναι άμεσης προτεραιότητας.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε να μελετήσει τη ρύθμιση για τις εφημερίες που καταθέσαμε, ενώ ο παριστάμενος Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε πως υπάρχει πρόθεση να πραγματοποιηθούν φέτος 600 προσλήψεις από τον κατάλογο των 1250 θέσεων που έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις, αλλά εκκρεμούν λόγω παγώματος διορισμών. 
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι αυτή η κυβέρνηση επιταχύνει την υπονόμευση του δημόσιου συστήματος υγείας, βαθαίνει την ανθρωπιστική κρίση, κλιμακώνει την επίθεσή της στο σύνολο των δικαιωμάτων του λαού. Γι αυτό, θεωρεί επιτακτική την συμμετοχή της ΟΕΝΓΕ στον λαϊκό ξεσηκωμό για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ των μνημονιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ
  • Στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, εργαστηριακό προσωπικό και όχι με εμβαλωματικές λύσεις όπως μπλοκάκι, εργολάβοι προσωπικού, επικουρικοί κ.α. Απαιτούμε την άμεση υπογραφή των διορισμών των οποίων έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και είναι παγωμένοι στο Υπουργείο Υγείας εδώ και  3 έτη.
  • Ειδικό άμεσο πρόγραμμα κάλυψης των Νησιών και των άλλων τουριστικών προορισμών της χώρας. Σύγχρονοι και επαρκείς Οργανισμοί Νοσοκομείων με βάση τεκμηριωμένο Υγειονομικό Χάρτη.
  • Αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε όλα τα Τριτοβάθμια και Νομαρχιακά Νοσοκομεία και σε άλλα επιλεγμένα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου και της Θεσ/νίκης. Αναβάθμιση του ΕΚΑΒ. Τραυματολογικά Κέντρα σε επιλεγμένες θέσεις.
  • Καθιέρωση ασφαλούς, δίκαιου και ποιοτικού συστήματος εφημεριών, με επαρκή κονδύλια. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, 5νθήμερο, 6ωρο, 1 εφημερία την εβδομάδα, με κάλυψη των κενών θέσεων. Πρότυπα εφημέρευσης για τα μεγάλα και τα μικρά νοσοκομεία. ενεργοποίηση του συμβουλίου τμήματος για την απεμπλοκή από τις αυθαιρεσίες του ενός.
  • Αποζημίωση των εφημεριών με βάση το ωρομίσθιο που ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ΠΕ κλίμακας
  • Αποπληρωμή όλων των τακτικών εφημεριών, αλλά και των πρόσθετων που πρέπει να πραγματοποιούνται μετά από συναίνεση του γιατρού, από τον κρατικό προϋπολογισμό, με μισθοδοτικές καταστάσεις τον επόμενο μήνα και όχι με επιτροπικά εντάλματα. Τακτοποίηση των μικτών εφημεριών και καθιέρωση αυτού του τύπου εφημέρευσης και στις αργίες. Αύξηση της αποζημίωσης της εφημερίας ετοιμότητος στο 50% της ενεργού και αυτόματη μετατροπή της σε ενεργό με την κλήση και την προσέλευση στο νοσοκομείο.
  • Μέχρι να ρυθμιστεί η εκκρεμότητα με τις εφημερίες καλούμε τις και τους συναδέλφους όπου παρουσιάζεται εμπλοκή στην αποζημίωση εφημεριών λόγω μη αναγνώρισης των μικτών να πραγματοποιούν μόνο τις νόμιμες και όχι μικτές εφημερίες, οι οποίες δεν πρόκειται να αποπληρωθούν.
  • Όλοι οι γιατροί των τέως Θεραπευτηρίων του ΙΚΑ πρέπει να ενταχθούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ με εργασιακή σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Εναλλακτικά, με αίτησή τους μπορούν να μεταφέρονται στον ΕΟΠΥΥ με την ίδια εργασιακή σχέση που κατέχουν σήμερα.
  • Θεωρούμε απαράδεκτο να μετακινούνται γιατροί ΕΣΥ που υπηρετούν σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία προκειμένου να καλύψουν κενά σε άλλες δομές, ενώ οι πανεπιστημιακοί γιατροί παραμένουν αμέτοχοι, ασκώντας ιδιωτικό έργο.
  • Σχεδιασμός ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από το ΕΣΥ, με έμφαση την πρόληψη. Δημιουργία Αστικών Κέντρων Υγείας με οικογενειακούς γιατρούς και διεπιστημονική Ομάδα Υγείας.
  • Ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας, οι οποίες έχουν διαλυθεί, αφήνοντας κρίσιμους τομείς απροστάτευτους.
·        Ελεύθερη ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση ΟΛΩΝ στα Νοσοκομεία για έλεγχο και νοσηλευτική αντιμετώπιση. Εφαρμογή Εθνικού Προγράμματος δωρεάν εμβολιασμών σε ΟΛΑ τα παιδιά ανεξάρτητα από ασφαλιστική κάλυψη. Κοινές επιτροπές αγώνα νοσοκομείων με κοινωνικά ιατρεία, άσκηση πίεσης ώστε να διατεθούν μεγαλύτερα κονδύλια γι’ αυτό το θέμα.
  • Άμεση αποκατάσταση αξιοπρεπών μισθών και αμοιβών εφημεριών για τους γιατρούς ΕΣΥ, με επαναφορά των αμοιβών αυτών στα επίπεδα της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ταυτόχρονα σταμάτημα της υπερφορολόγησης που έχει εφαρμοστεί σε βάρος τους συντελώντας αθροιστικά σε μείωση του εισοδήματος των γιατρών ΕΣΥ κατά 70%, πράγμα που καθιστά την επαγγελματική τους υπόσταση μη βιώσιμη. Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ.
  • Απόσυρση της υγειονομικής διάταξης Λοβέρδου, η οποία είχε καταργηθεί και την ενεργοποίησε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
  • Η ΟΕΝΓΕ θα  αναλάβει εκ νέου πρωτοβουλία κατάθεσης προτάσεων που θα μειώνουν τις δυνατότητες φαινομένων παραοικονομίας από την είσοδο του ασθενούς στο νοσοκομείο μέχρι την έξοδο του. Οι προτάσεις θα αφορούν την αντιμετώπιση καταστάσεων που προκαλούν εστίες διαφθοράς, όπως διαχείριση λίστας χειρουργείων χρόνιων περιστατικών κ.λ.π.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ κρίνει πως οι 2500 διαθεσιμότητες εργαζομένων που υπηρετούν στο ΕΣΥ θα αποβούν ολέθριες για το δημόσιο σύστημα υγείας. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη πως οι πρόσφατες τροποποιήσεις οργανισμών στα Νοσοκομεία της χώρας κατήργησαν όλες τις κενές οργανικές θέσεις, συμπεραίνουμε πως οι κατ΄ όνομα διαθεσιμότητες αποτελούν στην ουσία απολύσεις.
Η κυβέρνηση, αντί να καλύψει τα 20.000 κενά προσωπικού στα νοσοκομεία ακολουθεί τυφλά τις εντολές της τρόικας και απολύει 2.500 εργαζόμενους απόλυτα απαραίτητους για την καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Θα δούμε λοιπόν να κλείνουν κι άλλες χειρουργικές αίθουσες και κρεβάτια ΜΕΘ, να διαλύονται Τμήματα και να αποσυντίθεται το δημόσιο σύστημα υγείας, προκειμένου οι τοκογλύφοι δανειστές της χώρας να εξαγοράσουν Νοσοκομεία και υποδομές έναντι πινακίου φακής.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί, αν και φαίνεται προς στιγμήν πως εξαιρούμεθα από τις διαθεσιμότητες, στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους και συνεργάτες μας που απειλούνται με απόλυση, στεκόμαστε στην ίδια γραμμή αγώνα με την ελληνική κοινωνία που απειλείται από την ανεργία, την ανέχεια, τις αρρώστιες και τον αφανισμό.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
1.     Συμμετέχει μαζικά στην ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 16 Ιούλη κατά των απολύσεων.
2.     Οργανώνει μαζί με την ΠΟΕΔΗΝ πανυγειονομική ΑΠΕΡΓΙΑ την Τετάρτη 24 Ιούλη.
3.     Καλεί τους γιατρούς να πάρουν μέρος στις μαχητικές διαδηλώσεις την Πέμπτη 18 Ιούλη, ημέρα επίσκεψης στην εξαθλιωμένη Ελλάδα του εκπροσώπου της ανελέητης λιτότητας -δημοσιονομικής πειθαρχίας για τους λαούς της Ευρώπης Γερμανού Υπουργού Οικονομικών ΣΟΙΜΠΛΕ. Οργανώνει 3ωρη στάση εργασίας.
4.     Καλεί τις Ενώσεις να πρωτοστατήσουν στις τοπικές κινητοποιήσεις για να μην κλείσει κανένα Νοσοκομείο.
5.     Συμμετέχει σε όλες τις κινηματικές δράσεις που οργανώνονται από τα κάτω με πρωτοβουλίες και συντονισμό πρωτοβάθμιων Σωματείων και Ομοσπονδιών.
6.     Μέσα στον Αύγουστο καλούμε τις Ενώσεις να πραγματοποιήσουν συνελεύσεις στα Νοσοκομεία και δημοψήφισμα με ερωτηματολόγιο που θα αποσταλεί από την ΟΕΝΓΕ σχετικά με τα μείζονα ζητήματα του ΕΣΥ, καθώς και επαφές με κοινωνικούς φορείς, ώστε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου να είμαστε έτοιμοι για κινητοποιήσεις από κοινού με τις Ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.
       Το δίλημμα πλέον είναι
ή ΕΜΕΙΣ ή ΑΥΤΟΙ


ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        Ο ΑΝΑΠΛ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

      ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜ.                                                      ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΛΑΜΠΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια: