Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΟΕΝΓΕ: Εικόνα διάλυσης στα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας

Του Δημήτρη Καραγιώργου

Απογοήτευση προκαλεί η εικόνα των νοσοκομείων της περιφέρειας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) τα πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα νησιών και της παραμεθορίου ζώνης, βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.
  • Νοσοκομείο Βέροιας: Λόγω υποστελέχωσης κλείνουν τα προγράμματα εφημεριών της Χειρουργικής, της Γυναικολογικής, της Ορθοπεδικής Κλινικής. Ελάχιστος είναι ο αριθμός των αναισθησιολόγων.
  • Νοσοκομείο Κατερίνης: Η Ορθοπεδική Κλινική διακόπτει το πρόγραμμα εφημεριών. Κενά έχουν η Παιδιατρική, η Οφθαλμολογική, η Γυναικολογική, η Καρδιολογική, η ΩΡΛ Κλινική, το Νεφρολογικό Τμήμα, το Μικροβιολογικό και η Αιμοδοσία.
  • Νοσοκομείο Βόλου: Έκλεισαν η Γαστρεντερολογική και Οφθαλμολογική Κλινική, έμειναν με έναν γιατρό το Ογκολογικό και Αιματολογικό Τμήμα.
  • Νοσοκομείο Λάρισας: Κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα η Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική.
  • Πανεπιστημιακό Λάρισας: Η Αγγειοχειρουργική Κλινική δεν μπορεί να καλύψει όλο το πρόγραμμα εφημεριών της. Κενά έχουν και τα Τμήματα Ακτινοθεραπευτικό και Πυρηνικής Ιατρικής.
  • Νοσοκομείο Χαλκιδικής: Η Ορθοπεδικη έμεινε με δύο γιατρούς, στους οποίους η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ δίνει εντολή να εφημερεύουν από 15 μέρες ο καθένας. Η Γυναικολογική περιέρχεται στην ίδια κατάσταση από τον επόμενο μήνα, ενώ η Παθολογική έχει μείνει με 3 γιατρούς, όπως και το Αναισθησιολογικό.
  • Νοσοκομείο Τρικάλων: Με έναν γιατρό έμειναν η Ουρολογική και Οφθαλμολογική Κλινική, με δύο η Γυναικολογική, η ΩΡΛ, το Μικροβιολογικό, η Αιμοδοσία και σε δύο μήνες και η Παιδιατρική Κλινική. Λόγω υποστελέχωσης δεν αναπτύχθηκαν οι προβλεπόμενες Κλινικές Πνευμονολογική, Νεφρολογική, Νευρολογική, Ψυχιατρική.
  • Νοσοκομείο Καρδίτσας: Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με 60 ασθενείς, έμεινε χωρίς νεφρολόγο και αποσπάσθηκε για κάλυψη ο διευθυντής της αντίστοιχης των Τρικάλων. Κενά παρουσιάζουν και η Παιδιατρική, η Γυναικολογική, η Οφθαλμολογική, η Ουρολογική, η ΩΡΛ Κλινική.
  • Νοσοκομείο Ρόδου: Με έναν γιατρό λειτουργούν η Αγγειοχειρουργική και Παιδοχειρουργική Κλινική, με κενά η Παιδιατρική, η Νεφρολογική, η Νευρολογική, η Θωρακοχειρουργική Κλινική.
  • Νοσοκομείο Κιλκίς: Κανένας πνευμονολόγος, κενά στη Χειρουργική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική Κλινική και το Μικροβιολογικό Τμήμα.
  • Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Μεγάλα κενά στην Ουρολογική και Οφθαλμολογική Κλινική.
  • Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: Κανένας ψυχίατρος, μεγάλα κενά στην Ορθοπεδική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική, την ΩΡΛ Κλινική.
Στη Γαύδο δεν υπάρχει κανείς γιατρός.

Κέντρα Υγείας

Εκρηκτικά κενά υπάρχουν και στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Λήμνου, της Νάξου, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Καρύστου, των Κυθήρων, της Χίου, της Σύρου, της Λέρου, των Χανίων, των Σερρών, της Φλώρινας, της Αλεξανδρούπολης, της Ξάνθης, της Καστοριάς, της Χαλκιδικής, της Πτολεμαϊδας, της Έδεσσας, της Δράμας, της Θήβας, της Πάτμου, της Τήνου, της Τζιά, της Πάρου, της Κώ, της Σκοπέλου, της Ικαρίας…
Συνολικά, με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς των νοσοκομείων κι όχι τη τελική εικόνα που πρέπει να περιγράφει ένας άρτιος Υγειονομικός Χάρτης, λείπουν σήμερα πάνω από 6.000 γιατρούς.
Σύμφωνα με το προεδρείο του ΟΕΝΓΕ, 30 χρόνια μετά τη ψήφιση του ιδρυτικού νόμου για το ΕΣΥ (1397/83 ), η κατάσταση είναι τραγική.
Εξοργιστική είναι η αναγκαστική μετανάστευση, το τεράστιο κύμα φυγής των νέων γιατρών στο εξωτερικό (Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία, Ολλανδία, Γαλλία, Νορβηγία, Ελβετία, Αυστραλία, Ντουμπάι, Σαουδική Αραβία, Αμπού Ντάμπι).
Η εθνική αυτή αιμορραγία σε νέο επιστημονικό δυναμικό (υπολογίζονται σε άνω των 7.000 οι νέοι γιατροί που ξενιτεύτηκαν το 2010, το 2011, και το 2012, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 ο αριθμός αυτών που φεύγουν είναι τριπλάσιος του αντίστοιχου του 2011), συντελείται την ώρα που τα κενά ιατρικής στελέχωσης είναι εκρηκτικά και στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: