Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Το…ΠΕΔΥ του Άδωνι βάζει φωτιές στους γιατρούς! Ζητούν την παραίτηση του από τον πρωθυπουργό

Δεν έφθαναν οι επτά εβδομάδες απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ήρθε και η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τον νέο ΕΟΠΥΥ (ΠΕΔΥ) να κάνει τα πράγματα να οδηγηθούν στα άκρα. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που πλέον βρίσκονται ξεκάθαρα αντιμέτωποι με απολύσεις από το δημόσιο σύστημα καθώς το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βάζει την τελική ταφόπλακα στις εργασιακές τους σχέσεις, καταφέρονται πλέον ανοικτά κατά του υπουργού Υγείας ζητώντας από τον πρωθυπουργό να τον απομακρύνει. 
Οι γιατροί θεωρούν το νομοσχέδιο πρόχειρο και το οποίο στοχεύει μόνο στι9ς απομακρύνσεις τους. 
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κλάδος αποφάσισε: να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του και με άλλες μορφές που μπορεί να περιλαμβάνουν και πολιτικού χαρακτήρα κινήσεις αλλά και προσφυγή στη δικαιοσύνη. 
 
Το νομοσχέδιο που δόθηκε προς ολιγοήμερη διαβούλευση στον «αέρα» του διαδικτύου, κατά τους συνδικαλιστές, βρίθει προχειρότητας καθώς γραφόταν ακόμη και λίγα λεπτά πριν δοθεί στη δημοσιότητα. 
 
Πάντως για τους γιατρούς αναφέρει  ξεκάθαρα ότι όσοι μείνουν στο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση διακοπής λειτουργίας του ιατρείου τους (εντός μίας εβδομάδας) για να προσληφθούν σε πρώτη φάση με τον ίδιο μισθό που λαμβάνουν σήμερα στον ΕΟΠΥΥ.
 
Στη συνέχεια και οκτώ μήνες μετά την πρόσληψή τους θα περάσουν τη βάσανο της αξιολόγησης καθώς δημιουργούνται ειδικά συμβούλια κρούσης που θα αποτελούνται από γιατρούς του ΕΣΥ και τον πρόεδρο της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ). 
 
Στην περίπτωση που δεν περάσουν την αξιολόγηση θα παραμείνουν στον κλάδο ΠΕ γιατρών –οδοντιάτρων με τον παλαιό τους μισθό. Να σημειωθεί ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί λαμβάνουν σήμερα μεγαλύτερο μισθό (Ειδικό μισθολόγιο) από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) επειδή δεν έχουν δικαίωμα για ιδιωτικό ιατρείο. 
 
Όσοι γιατροί δεν αποδεχτούν να κλείσουν το ιατρείο τους για να ενταχτούν στο δημόσιο σύστημα απολύονται αυτοδικαίως. Αξιοσημείωτο είναι πως δε διευκρινίζεται εάν ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα τους δοθεί η δυνατότητα σύμβασης με το νέο σύστημα το ΠΕΔΥ. 
 
Η διαθεσιμότητα όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο θα κρατήσει έναν μήνα κατά τη διάρκεια της οποίας θα κλείσουν τα πολυϊατρεια και οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται- όπως σημειώνεται από τους συμβεβλημένους γιατρούς, τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία.
 
Έρχονται λουκέτα
 
Λουκέτο όμως θα μπει και στα πολυϊατρεια που δε θα θεωρηθεί συμφέρον το ενοίκιο τους ή στην περίπτωση που δεν πληρούν τα πληθυσμιακά κριτήρια ή κρίνεται ότι υπάρχει κοντά παρόμοια δομή. 
Το διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ απορροφάται όλο στο νέο σύστημα που θα ανήκει πλέον στις ΔΥΠΕ. 
 
Οι ρυθμίσεις αυτές έβγαλαν από τα …ρούχα τους τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι καταφέρονται ξεκάθαρα εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη: «Το φρούριο δεν παραδίδεται. Θα συνεχίσουμε τις απεργίες μας ως το Πάσχα» αναφέρει χαρακτηριστικά Γιάννης Χρονόπουλος αντιπρόεδρος της Ομοσπνδίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. 
 
Ο Γ.Γραμματέας της Ομοσπονδίας Σάββας Παρασκευόπουλος εξηγεί πως δεν είναι δυνατόν όσοι θέλουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα να προλάβουν εντός μίας εβδομάδας να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους για να βάλουν λουκέτο στα ιδιωτικά τους ιατρεία. «Είναι σαφές ότι δεν προλαβαίνει κανείς σε επτά ημέρες να κλείσει τις εκκρεμότητές του και τις υποθέσεις του στο ιατρείο του. Γι αυτό και φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο υπουργός Υγείας περιμένει πόσοι θα φύγουν για να σχεδιάσει το σύστημα γιατί το νομοσχέδιο επί της ουσίας δεν περιλαμβάνει καμία ρύθμιση για το σύστημα Υγείας αλλά μόνο για τις εργασιακές μας σχέσεις.
 
Γι αυτό και ζητούμε από τον πρωθυπουργό απόσυρση του νόμου και αποπομπή Γεωργιάδη από την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει την τελική λύση. Βέβαια θα ακολουθήσουμε και το δρόμο της δικαιοσύνης καθώς έχουμε βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων». 
 
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος μιλά για επιβάρυνση των πολιτών αλλά και για νομοσχέδιο που στόχο έχει την αυτοαπομάκρυνση των γιατρών: «Ο πολίτης θα πληρώνει στο εφεξής επιπλέον χαράτσια για να βρει τον ιατρό του, να πάρει το φάρμακό του και να κάνει την εξέτασή του με τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας να εκμεταλλεύονται την πλήρη αποδόμηση του υφιστάμενου συστήματος Υγείας, ενώ η ένταξη συναδέλφων στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ μετά την πάροδο των οκτώ μηνών δημιουργεί συνθήκες απομάκρυνσης από το σύστημα».
 
Ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ Γιάννης Μπασκόζος θεωρεί ότι η υπόθεση ΕΟΠΥΥ θα έχει την τύχη της ΕΡΤ: «Ποιός δεν καταλαβαίνει ότι το μοντέλο της ΕΡΤ πάει να εφαρμοστεί στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ;
Με πρόσχημα τις σοβαρές αδυναμίες του συστήματος και στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης "μεταρρύθμισης" κλείνουν όλες τις δομές του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ και βάζουν σε διαθεσιμότητα με προοπτική απομάκρυνσης όλους τους εργαζόμενους που δεν θα δεχτούν να εργαστούν σε "συνθήκες γαλέρας"».
 
Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας μιλά για κοινωνικό ολοκαύτωμα που θα επέλθει με το σχέδιο νόμου του Άδωνι Γεωργιάδη: «Μετά λόγου γνώσεως απαντάμε πως το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας δεν πρόκειται να βελτιώσει τίποτα, τουναντίον θα προκαλέσει αλματώδη επιδείνωση σε όλους τους δείκτες υγείας. Πρόκειται για νομοθέτημα που κατασκευάστηκε με τρείς στοχεύσεις:
 
1.- Να θέσει σε διαθεσιμότητα γιατρούς και εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ, εξωθώντας μάλιστα αρκετούς απ΄ αυτούς σε «αυτό-απόλυση».
2.- Να μειώσει ακόμη περισσότερο τη χρηματοδότηση της ΠΦΥ, ενώ είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ήδη χρεοκοπημένος ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας.
 
3.- Καταστρέφοντας τη δημόσια περίθαλψη να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε όσοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να στραφούν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και νοσηλευτήρια, ενώ οι ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι να μείνουν χωρίς περίθαλψη.
Εν ολίγοις ο κ. Γεωργιάδης με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προετοιμάζει ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα".
 
Να σημειωθεί ότι σήμερα από τους 5500 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ μόνο οι 1000 δεν έχουν ιδιωτικό ιατρείο και ανήκουν σε διάφορες ειδικότητες. 
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ευελπιστεί πάντως έστω οι μισοί να αποχωρήσουν οικειοθελώς από το δημόσιο σύστημα ενώ από την άλλη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης απαιτεί η διαδικασία να είναι εξπρές.
 
Η διαθεσιμότητα όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο θα κρατήσει έναν μήνα κατά τη διάρκεια της οποίας θα κλείσουν τα πολυϊατρεια και οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται- όπως σημειώνεται από τους συμβεβλημένους γιατρούς, τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία.
Σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Αττικής θα πραγματοποιήσουν έκτακτη γενική συνέλευση για να αποφασίσουν πως θα συνεχίσουν  τον αγώνα τους. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: