Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΛΜΟΣ

Βασίλης Κινούς Πρόεδρος  Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών .
Μίλησε στον Παλμό και στη Δέσποινα Κουλούμπρη

00:00
00:00


00:00
00:00

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ

Σε αναζήτηση λύσης για το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία

Λύση στο ζήτημα που έχει ανακύψει με το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία θα αναζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, στις 6 το απόγευμα, στην οποία αναμένεται να τεθεί και αυτό το θέμα.
Πηγές του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, αναφέρουν ότι πρωταρχικός στόχος του κόμματος είναι η απόσυρση της απόφασης, ή η μεγαλύτερη κατά το δυνατόν βελτίωσή της, ώστε να συμπεριλαμβάνει σειρά εξαιρέσεων, ως προς την καταβολή των 25 ευρώ, για ανέργους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Αναφερόμενος στο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΙ ότι γίνεται προσπάθεια για να εξαιρεθούν οι άνεργοι.
«Θα βρεθεί λύση. Όλοι θέλουμε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε τη Δευτέρα ότι η ρύθμιση του εισιτηρίου των 25 ευρώ για εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούσε να καταργηθεί με την προϋπόθεση να συμφωνηθεί ισοδύναμο μέτρο.
«Το μέτρο των 25 ευρώ είναι εξυγιαντικό μέτρο, το θεωρώ ορθό, το υπερασπίζομαι, αλλά σέβομαι τις διαφορές με τον ΠΑΣΟΚ και θα συζητήσω μαζί τους», ανέφερε ο υπουργός και εξήγησε ότι μία εκ των προτάσεων οι οποίες εξετάζονται ως εναλλακτικά μέτρα είναι η επιβολή τέλους σε όλα τα παραπεμπτικά για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες.
Η τρόικα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, δεν έχει αντίρρηση για την κατάργηση του μέτρου των 25 ευρώ, αρκεί να υπάρξει αύξηση της συμμετοχής στα παραπεμπτικά.
«Υπάρχουν έντονες αναταράξεις, υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις» παραδέχθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για το ζήτημα στον ΣΚΑΙ.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η σχετική διάταξη που καθιέρωση το εισιτήριο των 25 ευρώ είχε ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε πως «ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίζονται αυτά τα θέματα είναι μέσα από ειλικρινείς συζητήσεις».
«Αν υπάρχει δυναότητα για ισοδύναμο μέτρο ειμαι σίγουρος ότι ο υπουργός Υγείας θα το εξετάσει. Θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι όταν προτείνουμε την αλλαγή ενός συγκεκριμένου μέτρου πρέπει να είμαστε σε θέση να προτείνουμε και τα δημοσιονομικά ισοδύναμα», πρόσθεσε.
Κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ, αλλά και της διάταξης που προβλέπει την καταβολή 1 ευρώ για κάθε συνταγή ζητεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «είναι αδύνατο, τη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης, να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι πολίτες έστω και κατ΄ ελάχιστο, σε μία στιγμή που ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, άνεργοι, άστεγοι, ανήμποροι και λοιποί πολίτες, καταφεύγουν στα Κοινωνικά Ιατρεία και τα Κοινωνικά Φαρμακεία, για να προμηθευτούν κάποια φάρμακα ή και να λάβουν στοιχειώδη περίθαλψη για την υγεία τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: