Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΟΔΟΣ:Αναμονή ενός χρόνου για ένα χειρουργείο!

Αναμονή ενός χρόνου για ένα χειρουργείο!

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 15:07
Της Μαρίας Κυπριώτη
Στην ουρά... εκατοντάδες συμπολίτες περιμένουν έως και 12 μήνες για να υποβληθούν σε εγχείρηση στο Νοσοκομείο της Ρόδου.
Ο χρόνος αναμονής των ασθενών στις λίστες των χειρουργείων αυξάνεται συνεχώς, καθώς έχει πολλαπλασιαστεί και ο αριθμός των συμπολιτών που στρέφεται στο Νοσοκομείο της Ρόδου, για να υποβληθούν σε χειρουργική παρέμβαση προκειμένου να θεραπεύσουν το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.
Τον χρόνο αναμονής επιβαρύνει και το γεγονός ότι στο Νοσοκομείο της Ρόδου λειτουργούν δύο χειρουργικές αίθουσες από τις οκτώ που υπάρχουν. Οι δύο αυτές αίθουσες καλύπτουν πρωτίστως τις ανάγκες που υπάρχουν καθημερινά για την αντιμετώπιση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών, ενώ τα τακτικά χειρουργεία έρχονται σε δεύτερη προτεραιότητα.
Ολοένα και περισσότεροι Ροδίτες επιλέγουν το Νοσοκομείο της Ρόδου για να υποβληθούν σε κάθε είδους χειρουργική παρέμβαση, αφού η οικονομική κρίση που επικρατεί δεν τους επιτρέπει να μεταβούν ακόμη και για λόγους υγείας σε Νοσοκομεία των Αθηνών ή σε ιδιωτικές κλινικές. Οι εποχές που οι Ροδίτες έσπευδαν με το παραμικρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζαν στην Αθήνα ή στο Ηράκλειο για να εγχειριστούν έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Όπως φαίνεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης πολλοί είναι εκείνοι που σκέφτονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη ακόμη και αν πρόκειται για την ίδια τους την υγεία.
Όπως δήλωσε στην «ΠΡΟΟΔΟ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών του Νοσοκομείου Ρόδου Βασίλης Κινούς, ο χρόνος αναμονής στην ορθοπεδική κλινική κυμαίνεται από 11 μέχρι 12 μήνες. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες κλινικές του Νοσοκομείου της Ρόδου, όπως στην ουρολογική κλινική, όπου ο χρόνος αναμονής για να χειρουργηθεί ένας ασθενής κυμαίνεται από πέντε εως επτά μήνες, στην ωτορινολαρυγγολογική από επτά μέχρι εννέα μήνες και στις χειρουργικές από τρεις μέχρι τέσσερις μήνες.
Πάντως και στην οφθαλμολογική κλινική ο χρόνος αναμονής έχει αυξηθεί σημαντικά, αφού οι ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε συνήθεις εγχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα που απαιτούνται όταν απευθυνθούν σε κάποιο ιδιώτη γιατρό.
Βέβαια, την όλη κατάσταση επιβαρύνει και το γεγονός της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου της Ρόδου από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες που αυξάνονται ολοένα και περισσότερο καθημερινά.
Στο Νοσοκομείο της Ρόδου υπηρετούν σήμερα μόλις 90 γιατροί του ΕΣΥ διαφόρων ειδικοτήτων όταν για την κάλυψη των προβλεπόμενων από τον οργανισμό του θέσεων, απαιτούνται 156 γιατροί. Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού γίνεται πλέον πιο εμφανής μετά την αποχώρηση των ειδικευόμενων γιατρών, αφού οι θέσεις που παραμένουν κενές δεν καλύπτονται με νέους.
Ήδη από το Νοσοκομείο της Ρόδου έχουν αποχωρήσει έξι ειδικευόμενοι γιατροί και έχουν απομείνει μόλις 40 και όπως εκτιμάται δύσκολα θα καλυφθούν οι κενές αυτές θέσεις, καθώς οι νέοι γιατροί επιλέγουν τα Νοσοκομεία των Αθηνών και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας για να λάβουν την ειδικότητα που προτιμούν.
Σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές σήμερα στο Νοσοκομείο της Ρόδου υπηρετούν μόλις 265, ενώ οι κενές θέσεις που υπάρχουν ανέρχονται στις 230!

Δεν υπάρχουν σχόλια: