Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΟΔΟΣ


Της Μαρίας Κυπριώτη
Τροπολογία με την οποία θα καταργηθεί το μέτρο του εισιτηρίου των 25 ευρώ για νοσήλια στα δημόσια νοσοκομεία επρόκειτο να κατατεθεί χθες το βράδυ στη Βουλή. Ως ισοδύναμο μέτρο ορίστηκε η αύξηση στην τιμή των τσιγάρων και του καπνού κατά 5 λεπτά.
Η απόσυρση του μέτρου του 25ευρου αποφασίστηκε στη συνάντηση που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.
Μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, στελέχη του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για «πολύ σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο της αρχικής μας απόφασης και της μάχης που δώσαμε».
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτό δείχνει πως το 2014 μπορεί να είναι πραγματικά έτος κοινωνικής ευαισθησίας και αποκατάστασης αδικιών.
Νωρίτερα, μιλώντας στην «ΠΡΌΟΔΟ» ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Βασίλης Κινούς είχε χαρακτηρίσει ολέθρια για τη δημόσια υγεία την καταβολή του αντιτίμου των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα Νοσοκομεία.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στη δημόσια υγεία το χαράτσι των 25 ευρώ έκρουσε με δηλώσεις του στην «ΠΡΟΟΔΟ» ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου, Βασίλης Κινούς, τονίζοντας ότι πλέον οι ανήμποροι και άποροι συμπολίτες δεν θα μπορούσαν να πλησιάσουν στο Νοσοκομείο της Ρόδου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.
Ο χώρος της δημόσιας υγείας ακόμη και την περίοδο της οικονομικής κρίσης ήταν εκείνος που επιβαλλόταν να στηριχθεί με κάθε τίμημα από την κυβέρνηση, αφού αποτελεί το αποκούμπι για τους πολίτες που αδυνατούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας που έχουν.
Σε μια εποχή που στο Κοινωνικό Ιατρείο και Κοινωνικό Φαρμακείο που λειτουργούν στο νησί επικρατεί συνωστισμός από ηλικιωμένους, άνεργους, ανήμπορους και συνταξιούχους που καταφεύγουν σε αυτά για μια στοιχειώδη περίθαλψη ή να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, θα ήταν αδύνατο να επιβαρυνθούν με το χαράτσι των 25 ευρώ για να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο της Ρόδου.
Πολλοί από τους ασθενείς που χρήζουν εισαγωγής στο Νοσοκομείο της Ρόδου, όπως επεσήμανε ο κ. Κινούς, θα αναγκάζονταν να παραμείνουν στα σπίτια τους παρά να επιβαρυνθούν το αντίτιμο εισαγωγής των 25 ευρώ που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.
«Το μέτρο των 25 ευρώ είναι απαράδεκτο και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου από την αρχή εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της στην επιβολή του. Παρά πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν το χαράτσι των 25 ευρώ δεν θα πλησιάζαν στα Νοσοκομεία για την περίθαλψή τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το κράτος να αναγκαστεί να πληρώνει διπλάσια και τριπλάσια χρήματα για την περίθαλψη των ασθενών που θα βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση απ΄ότι θα ήταν σε πρώιμα στάδια της ασθένειάς τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κινούς, λίγες ώρες πριν γίνει γνωστό ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει το μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: