Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Γιατί τα νοσοκομεία δεν έχουν υλικά! Πόσο μειώθηκαν τα κονδύλια

Πολύς λόγος έγινε το τελευταίο διάστημα για τις ελλείψεις υλικών στα δημόσια νοσοκομεία. Τι λείπει και γιατί λείπει από τα ράφια του ΕΣΥ;
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Από βαμβάκι μέχρι φάρμακο και γάζα αναζητούν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα ασθενείς και γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία. 
 
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό Ηλίας Σιώρας έκανε έκκληση να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των ελλείψεων υλικών καθώς πια δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. 
 
Ειδικά σε ότι αφορά στα φάρμακα οι συγγενείς των ασθενών καταφεύγουν σε ιδιωτικά φαρμακεία για την ανεύρεση των απαραίτητων φαρμάκων. 
 
Πολλοί μάλιστα για να αποφύγουν τα χειρότερα φέρνουν ακόμη και από το σπίτι τους βαμβάκι, οινόπνευμα, γάζες και ότι άλλο είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό. 
 
Και βέβαια οι ελλείψεις αυτές είναι σε πλήρη γνώση τόσο των διοικήσεων των νοσοκομείων όσο και του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη. Άλλωστε όλοι τους είναι εστιασμένοι στην εξοικονόμηση πόρων ώστε να μην ξεφύγουν οι προϋπολογισμοί του ΕΣΥ, και ελάχιστοι σημασία έχει τελικά εάν εξυπηρετούνται ή όχι οι ασθενείς. 
 
Γι αυτό και τα κονδύλια των νοσοκομείων περικόπτονται δραματικά ενώ αγορές δε γίνονται ούτε για δείγμα. Εξάλλου οι διοικητές φοβούνται ότι θα μπούνε στη μαύρη λίστα με εκείνους που δεν αποδίδουν και θα δουν την έξοδο από το ΕΣΥ μια ώρα αρχύτερα. 
 
Ενδεικτικό είναι το τσεκούρι που έχει πέσει στα κονδύλια για τις τέσσερις βασικές κατηγορίες υλικών των νοσοκομείων το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.
 
Φάρμακα, Υγειονομικό και Ορθοπεδικό Υλικό, αλλά και Αντιδραστήρια πήραν την κατιούσα καθώς με βάση τις επίσημες καταγραφές η μείωση των δαπανών άγγιξε το 12,22%.
 
Ειδικότερα τα φάρμακα μειώθηκαν κατά 17,66%, το Υγειονομικό υλικό κατά 12,0%, το ορθοπεδικό υλικό κατά 4,62% και τα αντιδραστήρια κατά 2,73%. 
 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι ασθενείς όχι μόνο δε βρίσκουν φάρμακα αλλά δεν μπορούν ούτε μια απλή διαγνωστική εξέταση να κάνουν λόγω ελλείψεις του αναλώσιμου υλικού. 
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην 6η Υγειονομική περιφέρεια Πελοποννήσου και Ιονίων νήσων η δαπάνη για τα φάρμακα μειώθηκε μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2014 κατά 33,34%. 
 
Αντίστοιχα στην υγειονομική περιφέρεια της Αττικής (Α΄ΥΠΕ) τα φάρμακα κουρεύτηκαν κατά 19,54%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: