Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Έρχονται νέες τιμές σε όλα τα φάρμακα! Τα καυτά ''παζάρια'' και οι διαπραγματεύσεις

Το αργότερο σε ένα μήνα αναμένεται τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά να έχουν λάβει νέες τιμές. Σήμερα θα συνεδριάσει εκ νέου  η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, ώστε να οριστικοποιηθούν οι τιμές, με στόχο το αργότερο σε ένα μήνα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά να έχουν λάβει νέες τιμές.
Εν μέσω θέρους  έντονες συζητήσεις, ζυμώσεις αλλά και παζάρια είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τον καθορισμό των νέων τιμών στα φάρμακα
 
Να σημειωθεί  εδώ ότι την περασμένη Παρασκευή η επιτροπή δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα καθώς οι 200 ενστάσεις που υποβλήθηκαν, οδηγήθηκαν και πάλι για επεξεργασία από τον ΕΟΦ, ώστε να επιβεβαιωθεί η ακρίβεια στα επιχειρήματα των φαρμακευτικών εταιριών.
 
Ωστόσο στην διάρκεια της δεν συζητήθηκε το θέμα ισχύος των τιμών για τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία, αν και εκτιμάται ότι θα δοθεί περίπου ένας μήνας συνολικά, για τη διάθεση των σκευασμάτων με τις παλιές τιμές που υπάρχουν ως απόθεμα.
 
Από την άλλη ο κατάλογος με τις νέες τιμές ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο έχει ήδη καταρτισθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Πρόκειται για νέες τιμές στο σύνολο των φαρμακευτικών προϊόντων που είναι μειωμένες κατά μέσο όρο 5%.
 
 
 Τι θα κερδίσει ο Βορίδης
 
Με την ανακοστολόγηση των φαρμάκων ο Μάκης Βορίδης ευελπιστεί να εξοικονομήσει περί τα 50 εκατ. ευρώ ώστε μαζί με τα άλλα μέτρα που προωθεί όπως το μεγαλύτερο ποσοστό συνταγογράφησης γενοσήμων να μειώσει κοντά στα 150 εκατ. ευρώ τη φαρμακευτική δαπάνη. 
 
Μια δαπάνη που είχε ξεφύγει κοντά στα 170εκ.  ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 και εκτιμάται ότι μπορεί έως το τέλος του χρόνου η υπέρβαση να έχει φθάσει στα 250 εκατ. ευρώ.
 
Και προκειμένου οι φαρμακευτικές εταιρείες να μην πληρώσουν μεγάλη επιστροφή (clawback) ο Μάκης Βορίδης επιχειρεί άρον άρον να λάβει μέτρα για την εξοικονόμηση κονδυλίων. Κονδύλια που προέρχονται με αποφάσεις εξπρές και χωρίς ιδιαίτερη μελέτη καθώς προκαλούν σύγχυση σε ασθενείς και γιατρούς. 
 
Χαρακτηριστικές οι νέες συμμετοχές στην αγορά φαρμάκων για τους ασθενείς αλλά και η  περίπτωση του νέου πλαφόν συνταγογράφησης που υποχρεώνει τον ιατρικό κόσμο να χορηγεί φάρμακα συγκεκριμένου ποσού σε κάθε ασθενή ανάλογα με την ειδικότητα. 
 
Οι αντιδράσεις έχουν ξεκινήσει προ πολλού αλλά μέχρι να γίνουν οι όποιες αλλαγές και εξαιρέσεις φαίνεται πως ο κ.Βορίδης θα έχει ήδη κερδίσει το ποσό που επιδιώκει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: