Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΤΑ ΝΕΑ :Στο ΕΣΥ (ΑΝΑ)ΖΗΤΕΙΤΑΙ ειδικευόμενος γιατρός Στα αζήτητα μένουν πολλές ειδικότητες, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία αρκετών κλινικών και τμημάτων



 
Αναζητούνται ειδικευόμενοι γιατροί για τα ελληνικά νοσοκομεία: η κρίση και η εργασιακή ανασφάλεια μηδένισαν τις λίστες αναμονής στο ΕΣΥ, ενώ οι νέοι επιστήμονες αναζητούν την τύχη τους στα νοσοκομεία του εξωτερικού.
Η θωρακοκαρδιοχειρουργική, η αναισθησιολογία, η μικροβιολογία και η ακτινολογία είναι οι πρώτες κατά σειρά ειδικότητες που μετρούν απώλειες και οι αντίστοιχες κλινικές και τμήματα υπολειτουργούν. Οσο για τους εναπομείναντες ειδικευόμενους, μεγάλη μερίδα αυτών  μοιραία έχει εγκλωβιστεί στη λάντζα και στις εφημερίες.
Ο Ευαγγελισμός, νοσοκομείο που παραδοσιακά αποτελεί σταθμό για την εκπαίδευση των νέων γιατρών, είναι ενδεικτικό παράδειγμα της έλλειψης ειδικευομένων. Αν γυρίσει κανείς το ημερολόγιο πριν από το 2009 όταν η οικονομία και η ιατρική ανθούσαν, η αναμονή για ειδίκευση στη θωρακοκαρδιοχειρουργική ξεπερνούσε ακόμη και τα τέσσερα χρόνια.
Πλέον, η αναμονή δεν ξεπερνά τον μήνα - όσο δηλαδή διαρκεί η διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών -  καθώς από τις 13 προβλεπόμενες θέσεις για νέους γιατρούς μόνο οι τέσσερις είναι καλυμμένες.
«Το πρόβλημα απασχολεί το σύνολο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Οι προβλεπόμενες θέσεις για ειδίκευση στη χώρα μας είναι περίπου 85. Από αυτές σήμερα φαίνεται να έχουν καλυφθεί οι 25» λέει στα «ΝΕΑ» ο Μιχάλης Αργυρίου, διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Ευαγγελισμού και πρόεδρος του Επαγγελματικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Θώρακος και Αγγείων (ΕΕΧΘΑ). Στα αζήτητα έχει περάσει και η ειδικότητα της αναισθησιολογίας.  

Επαγγελματική ανασφάλεια. Τα στοιχεία που διατηρεί η Νομαρχία Αθηνών είναι αποκαλυπτικά: το Ασκληπιείο Βούλας μετρά έξι κενές θέσεις, όσες το Τζάνειο και το Ιπποκράτειο, το Λαϊκό πέντε, ο Ερυθρός Σταυρός και το Νοσοκομείο της Νίκαιας τέσσερις και η λίστα συνεχίζεται.
Πίσω από τα νούμερα των κενών θέσεων οι ειδικοί «διαβάζουν» την επαγγελματική ανασφάλεια των νέων γιατρών, καθώς η αναισθησιολογία είναι «καθαρόαιμη» νοσοκομειακή ειδικότητα. Ωστόσο το πάγωμα των προσλήψεων στο ΕΣΥ σε συνδυασμό με την πτώση των νοσηλειών στα ιδιωτικά θεραπευτήρια την κάνει απαγορευτική.
Στη μαύρη λίστα των ιατρικών κλάδων συμπεριλαμβάνονται η μικροβιολογία, η παθολογοανατομία και η ακτινοδιαγνωστική. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Παίδων Αγία Σοφία, που κατέχει το αρνητικό ρεκόρ με μόλις έναν ειδικευόμενο μικροβιολόγο και ακτινολόγο και μηδενική ζήτηση στην παθολογοανατομία.
Το αποτέλεσμα, όπως εξηγεί ο διοικητής Μανώλης Παπασάββας, είναι «να μην υπάρχει προσωπικό για να βγουν οι βάρδιες και οι εφημερίες, δεδομένης και της μαζικής αποχώρησης γιατρών προς συνταξιοδότηση». Σημειώνει μάλιστα ότι οι ελάχιστοι ενδιαφερόμενοι αποφεύγουν το συγκεκριμένο νοσοκομείο, λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας.  Αντίθετα, ιδιαίτερα δελεαστικές ειδικότητες - δηλαδή, αυτές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και άρα οι λίστες αναμονής μετρούν αρκετά χρόνια - είναι η πλαστική χειρουργική, η παιδοψυχιατρική και η δερματολογία.
Οι δημοφιλείς. Οπως συμπληρώνει ο Γιάννης Δατσέρης, αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, στη λίστα των δημοφιλέστερων ειδικοτήτων συμπεριλαμβάνονται εκείνες που αφορούν χρόνιες ασθένειες όπως η ενδοκρινολογία, η ρευματολογία, η ογκολογία και η οφθαλμολογία. «Ο λόγος είναι ότι αρκεί μία μικρή επένδυση για να ανοίξει ένας ειδικευμένος γιατρός ιατρείο. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την πυρηνική ιατρική, την ακτινοδιαγνωστική και τη μικροβιολογία καθώς απαιτούν μεγάλο κεφάλαιο αν κάποιος επιθυμεί να ιδιωτεύσει» λέει ο κ. Δατσέρης. Συνολικά, από τις 10.780 θέσεις ειδικευομένων που προσφέρονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, οι 3.000 και πλέον μένουν ακάλυπτες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το ΚΕΣΥ κατέθεσε πρόταση το 2012 να μετατραπούν σε θέσεις ειδικευμένων ή επικουρικών έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά. Δύο χρόνια μετά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά σοβαρά να υιοθετήσει την πρόταση αυτή, αναζητώντας λύση για τα νοσοκομεία που (υπο)λειτουργούν υπό την πιεστική έλλειψη γιατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: