Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Π.Ο.Υ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διεθνώς, για τον ιό Ebola


Η επιδημία του ιού Ebola στη δυτική Αφρική είναι ''ασυνήθιστο γεγονός'' και αποτελεί τώρα διεθνή παράγοντα κινδύνου για την υγεία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε ότι πιθανές συνέπειες περαιτέρω εξάπλωσης του ιού διεθνώς- ο οποίος έχει σκοτώσει σχεδόν 1.000 ανθρώπους σε χώρες της δυτικής Αφρικής- είναι ''ιδιαίτερα σοβαρός.''

Πρόσθεσε, ότι είναι αναγκαία η συντονισμένη διεθνής ανταπόκριση για τον τερματισμό και την αναστροφή της διεθνούς εξάπλωσης του ιού.
Η κήρυξη κατάστασης συναγερμού διεθνώς θα οδηγήσει σε αύξηση του επιπέδου επαγρύπνησης του ιού.|

Η γενική διευθύντρια του Π.Ο.Υ, Margaret Chan, δήλωσε ότι η εξάπλωση είναι γρηγορότερη από όσο μπορούν  ελέγξουν.

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη θεραπεία για τον Ebola ούτε εμβόλιο που να προλαμβάνει τη λοίμωξη, επομένως η αγωγή εστιάζει στην ελάφρυνση των συμπτωμάτων, όπως ο πυρετός, οι εμετοί και η διάρροια.


Ο Keiji Fukuda, αξιωματούχος του Π.Ο.Υ, τόνισε ότι με τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί η εξάπλωση του Ebola – ο οποίος μεταδίδεται με άμεση επαφή με σωματικά υγρά θα μπορούσε να σταματήσει.

Ο Fukuda δήλωσε ότι είναι σημαντικό όποιος πάσχει από τον Ebola να απομονωθεί αμέσως, να αντιμετωπιστεί και να κρατηθεί στην απομόνωση για 30 ημέρες.

Η τρέχουσα εξάπλωση του ιού είναι η πιο σοβαρή εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Αυτό οφείλεται- σε ένα βαθμό- στην αδυναμία των συστημάτων υγείας στις χώρες που έχουν πληγεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: