Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Προς άμεση κατάργηση, από τον Ιούνιο, το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

Καταργείται από τον επόμενο μήνα και όχι από τις αρχές του 2018 το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ύψους 150 ευρώ μηνιαίως.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως υιοθέτησε το χειρότερο δυνατό σενάριο, έπειτα από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Τα παραπάνω καταγγέλλει το προεδρείο της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), επικαλούμενο το κείμενο που διέρρευσε στη γερμανική εφημερίδα “Handelsblatt”.
Οι νοσηλευτές υπογραμμίζουν πως στο κείμενο γίνεται αναφορά στην ευθυγράμμιση της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, αναφορικά με το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών, κατά έξι μήνες νωρίτερα.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από τον επόμενο κιόλας μήνα το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας – το οποίο σημειωτέον είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους κλάδους στον δημόσιο τομέα – θα έλθει αντιμέτωπο με νέα, οριζόντια μείωση αποδοχών της τάξης των 150 ευρώ μηνιαίως (300 ευρώ τον μήνα για ζευγάρι νοσηλευτών) καθώς, αντίστοιχο επίδομα δεν προβλέπεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Τον κίνδυνο της εξέλιξης αυτής είχε εγκαίρως επισημάνει η Ομοσπονδία πριν από έξι μήνες, ύστερα από ολονύχτια παράσταση διαμαρτυρίας που είχε πραγματοποιήσει έξω από το υπουργείο Υγείας.
Για να αποφευχθεί η σημερινή εξέλιξη, η ΠΑΣΟΝΟΠ είχε προτείνει να ενσωματωθεί το επίδομα στο μισθολόγιο του νοσηλευτικού προσωπικού και να χαρακτηριστεί ως ειδικό, κλαδικό νοσηλευτικό μισθολόγιο.

Παραίτηση

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας θυμίζει πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχαν τότε διαψεύσει δημόσια την πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης:
“Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό ότι εάν το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας έχει ρεαλιστική βάση, ο υπουργός κ. Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Πολάκης και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας κ. Βαρδαρός είναι έκθετοι απέναντι στο νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας και στην ίδια την κυβέρνηση και θα πρέπει άμεσα να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό”, σχολιάζει το προεδρείο της ΠΑΣΟΝΟΠ.
Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: