Τα προβλήματα πρόσβασης σε μία σειρά από φάρμακα και εμβόλια, περιέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας στην 70ή συνάντηση της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας (WHA) που έγινε στη Γενεύη.
Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα “’Αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης και της πρόσβασης στα φάρμακα και εμβόλια”, ο Γιάννης Μπασκόζος υπογράμμισε πως η διασφάλιση πρόσβασης στο αναγκαίο φάρμακο απαιτεί επείγουσα διεθνή δράση.
Τα προβλήματα – είπε – που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια, επιδεινώθηκαν εν μέρει από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες που υφίστανται οικονομικές πιέσεις όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Για τα καινοτόμα και πολύ ακριβά φάρμακα, επεσήμανε πως η οικονομική επιβάρυνση να αυξηθεί περαιτέρω, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης των μη μεταδοτικών χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, που απαιτούν μακροχρόνια δαπανηρή θεραπεία με σύγχρονα βιολογικά φάρμακα.
Τα ορφανά φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών, αποτελούν μια ακόμα χαρακτηριστική κατηγορία φαρμάκων που απαιτεί εξειδικευμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τη σπανιότητά τους.
Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν άλλο ένα σημαντικό ζήτημα όσον αφορά την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα.
Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες – επεσήμανε – αποσύρουν προϊόντα λόγω της χαμηλής τιμής τους και των πιθανών ζημιών στην τιμολόγηση που θα προκληθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Σύστημα Τιμών Αναφοράς).
Έχουν, επίσης, παρατηρηθεί ελλείψεις για σημαντικά εμβόλια σε διεθνές επίπεδο, όπως για το εμβόλιο κοκκύτη και για το αδρανοποιημένο εμβόλιο πολιομυελίτιδας.

Ελλείψεις

Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε πως τα μακροχρόνια προβλήματα στο σύστημα της εθνικής προμήθειας εμβολίων, περιπλέκουν το ζήτημα των ελλείψεων που παρατηρήθηκαν πρόσφατα:
“Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν προβλήματα στην πρόσβαση σε φάρμακα και στα εμβόλια σε κάθε αγορά, σε κάθε χώρα, ειδικά σε εκείνες που βρίσκονται υπό οικονομική πίεση, και αν δεν αναλάβουμε δράση, αυτά τα προβλήματα θα επιδεινωθούν”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο γενικός γραμματέας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών μπορεί να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα, με τεκμηριωμένα κλινικά οφέλη και ισχυρά δεδομένα κόστους – αποτελεσματικότητας.
Δημ.Κ.