Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

ΕΟΠΥΥ: Σε άμεση εφαρμογή οι τρεις χαμηλότερες ευρωπαϊκές τιμές για το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό

Έτοιμη είναι η ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ, στην οποία θα δηλώνονται οι τρεις χαμηλότερες ευρωπαϊκές τιμές αγοράς αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, διατροφικών σκευασμάτων και ειδών πρόσθετης περίθαλψης, με εξαίρεση τα τεχνητά μέλη και τα θεραπευτικά μέσα.
Με βάση τις τιμές αυτές, το προϊόν θα αποζημιώνεται και στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σήμερα και με τα πρωτότυπα φάρμακα που κυκλοφορούν στη χώρα μας.
Σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού αποφάσισε να την θέσει άμεσα σε εφαρμογή το σχετικό μητρώο του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ).
Με εντολή της διοίκησης, καλούνται όλοι οι εισαγωγείς, κατασκευαστές και αντιπρόσωποι να υποβάλλουν έως την Παρασκευή 12 Μαΐου ηλεκτρονικά στο κατάλληλο πεδίο υπεύθυνη δήλωση με τις αντίστοιχες τιμές.
Όσον αφορά προϊόντα τα οποία χαρακτηρίζονται “εγχωρίως παραγόμενα” ή “εγχωρίως κυκλοφορούντα” (άρθρο 108 του Ν. 4461/17), θα υπάρξει νέα ανακοίνωση το επόμενο διάστημα.
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει αναλάβει υποχρέωση ελέγχου της σχετικής δαπάνης και μέσω του τέταρτου Μνημονίου, στο οποίο προβλέπεται πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για πρωτογενή μείωση στη δαπάνη και “κλειστοί προϋπολογισμοί” στην κατηγορία “λοιπές παροχές σε χρήμα και είδος”.

Τροπολογία

Τον περασμένο Μάρτιο, το υπουργείο Υγείας είχε “περάσει” σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία.
Η σχετική διάταξη αναφέρει πως θα υποβάλλεται στον ΕΟΠΥΥ ξεχωριστή ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση από κάθε πάροχο.
Με αυτή, θα δηλώνεται οι τρεις χαμηλότερες τιμές αγοράς του συγκεκριμένου είδους, με τις οποίες αυτό (με τη συγκεκριμένη περιεκτικότητα και συσκευασία) κοστολογείται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαμηλότερες

Η τιμή των προϊόντων θα καλύπτεται από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών αγοράς.
Σε περίπτωση μη προσκόμισης της συγκεκριμένης δήλωσης, ο ΕΟΠΥΥ απέχει από τον καθορισμό και την καταβολή αποζημίωσης για το προϊόν.
Στην ίδια διάταξη προβλέπεται ειδικό καθεστώς για προϊόντα που παράγονται και κυκλοφορούν αποκλειστικά στην Ελλάδα ή σε λιγότερες από τρεις ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία θα λαμβάνουν τιμή βάσει κοστολογίου.
Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: