Πέμπτη 18 Μαΐου 2017



Τις θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχαήλ Βλασταράκος κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών (16.5.2017) στις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΙΣ, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προκαλεί επιπλέον φόρτιση στην κοινωνία, μέσα από την περαιτέρω αφαίμαξη εισοδημάτων σε ένα ήδη δυσμενέστατο οικονομικό περιβάλλον.

Κάθε αναπτυξιακή προοπτική με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου, καθίσταται προβληματική.

Όσον αφορά στον ιατρικό χώρο και ιδιαίτερα στον κλάδο των αυτοαπασχολούμενων ιατρών, με το άρθρο 58 και την ένταξη των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2018 (παρά την έκπτωση του 15%) στο ασφαλιστέο εισόδημα και φορολογητέο εισόδημα, δίνει καίριο πλήγμα στα μικρομεσαία ιατρεία και όχι μόνο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αύξηση της ανεργίας, η υπαλληλοποίηση του ιατρού, η φοροδιαφυγή και η εισφοροαποφυγή και η μετανάστευση, με παράπλευρες απώλειες για το Υγειονομικό Σύστημα της χώρας. Είναι λυπηρό να βλέπεις το καλύτερο επιστημονικό προσωπικό να απορροφάται από άλλες χώρες.

Όσον αφορά τους μισθωτούς του Δημόσιου Τομέα, με το άρθρο 10, η μείωση της έκπτωσης του φόρου από τα 1.900 ευρώ στα 1.250 ευρώ για τους άγαμους, ή 1.300 ευρώ με ένα παιδί, αποτελεί σοβαρή μείωση του εισοδήματος. Η μείωση του πρώτου φορολογικού κλιμακίου από 22% σε 20% και της εισφοράς αλληλεγγύης, δεν είναι ισχυρό αντιστάθμισμα στην επιβάρυνση.

Αναφορικά με το ειδικό μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει στηρίξει, συνεχίζει να στηρίζει και έκανε παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ της ΟΕΝΓΕ για τις περικοπές του μισθολογίου μετά το 2012, ζητώντας να επανέλθουν στα προ του 2012 επίπεδα.

Οι Νοσοκομειακοί Ιατροί, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που εργάζονται, χρειάζονται στήριξη για να μπορούν να ανταποκριθούν στα δύσκολα καθήκοντά τους.
Όσον αφορά στο άρθρο 93 για τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης, ο ΠΙΣ ζητεί να συζητηθούν οι ασφαλιστικές δικλείδες, προ της έκδοσης των Υπουργικών Αποφάσεων, και να συμμετέχει στην ανάλογη Επιτροπή Ελέγχου, ώστε και ο έλεγχος να είναι δίκαιος και η καταστρατήγηση να αποφεύγεται.

Καταλήγοντας, ο κ. Βλασταράκος τόνισε ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπροσωπεί τον ιατρικό κόσμο της χώρας μακριά από ιδεοληψίες και χρωματισμούς. Εξέφρασε την ελπίδα «να μην οδηγηθούμε σε οδυνηρά αποτελέσματα, γιατί ζημιωμένοι θα είμαστε όλοι, προπάντων η χώρα και το νέο αξιόλογο δυναμικό μας που μαζικά μεταναστεύει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: