Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο των ιδιωτικών κλινικών προανήγγειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τους εκπροσώπους των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών.

Το υπουργείο Υγείας αυξάνει (μέχρι τον Δεκέμβριο) από ένα έτος σε τρία, τον χρόνο που απαιτείται για την ανανέωση της βεβαίωσης καλής λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των κλινικών έκαναν λόγο για εκτεταμένη διαφθορά και εμπόριο αδειών λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής, το οποίο απέδωσαν στην αδυναμία των υπαρχουσών κλινικών να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των Προεδρικών Διαταγμάτων.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά ότι με το υπάρχον πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας, δεν θα μπορούσαν να πάρουν άδεια λειτουργίας ακόμη και πολύ γνωστά ιδιωτικά νοσοκομεία που λειτουργούν στο Λονδίνο.
Ο υπουργός Υγείας επίσης εξήγγειλε αλλαγές στο σύστημα προμηθειών, με τις οποίες εκτιμά ότι θα εξοικονομηθούν 400 εκατομμύρια ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών ζήτησαν ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, καθώς όπως είπαν οι τιμές τους είναι καθηλωμένες εδώ και αρκετά χρόνια, κάτι όμως που απέρριψε ο υπουργός λόγω οικονομικής κρίσης.
Ένα ακόμη θέμα που ετέθη προς τον υπουργό αφορούσε τις διακομιδές του ΕΚΑΒ με επείγοντα περιστατικά προς τις ιδιωτικές κλινικές. Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών ζήτησαν να γίνονται με φειδώ καθώς παρατηρείται το φαινόμενο να παίρνει εξιτήριο ο ασθενής και η κλινική να μην έχει πληρωθεί.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τα θέματα και τους ζήτησε να του καταθέσουν υπόμνημα με τις προτάσεις τους μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: