Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Συστάσεις της τρόικας για δραστική περιστολή του λειτουργικού κόστους στο ΕΣΥ

Συστάσεις για δραστική περιστολή του λειτουργικού κόστους των δημόσιων νοσοκομείων απηύθυνε το κλιμάκιο στελεχών της τρόικας στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, οι εμπειρογνώμονες συναντήθηκαν την Τετάρτη αρχικά με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος τους ενημέρωσε για τις προτεραιότητες που έχει θέσει, δίνοντας έμφαση στο υπό διαμόρφωση νέο σύστημα προμηθειών και στην προσπάθεια για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Στη συνέχεια, συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκο Πολύζο, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι έχει πλέον δρομολογηθεί η εφαρμογή μηχανογραφημένου διπλογραφικού συστήματος και πώς τα 30 μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα θα έχουν σύντομα μηχανογραφημένα στοιχεία πρώτου τριμήνου.
Η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τις δαπάνες των νοσοκομείων που δείχνουν ότι έχει επιτευχθεί μείωση κατά 20% των δαπανών για προμήθεια υγειονομικού υλικού, εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού και φαρμάκων, έναντι στόχου μείωσης κατά 10%.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τον ρυθμό μείωσης των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων, ζήτησαν όμως να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι στόχοι που έχουν τεθεί. Αναφερόμενοι στην περιστολή του λειτουργικού κόστους σημείωσαν την ανάγκη υπαγωγής του συνόλου των υπηρεσιών Υγείας κάτω από έναν φορέα.
Στην πρόταση της τρόικας που αφορά την ύπαρξη ενός φορέα για την αγορά υπηρεσιών Υγείας, καθώς και ενιαίας πολιτικής τιμών και συμβάσεων με δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η ελληνική πλευρά απάντησε ότι προχωρεί η κοινοπραξία των τεσσάρων μεγάλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ). Οι ελεγκτές τόνισαν ακόμη ότι πρέπει πλέον και στην Ελλάδα ο ασθενής να παραπέμπεται από έναν και μόνο γιατρό, ο οποίος θα έχει την ειδικότητα της γενικής ιατρικής. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου απάντησαν ότι υπάρχει απόφαση για τις πράξεις τεσσάρων μεγάλων ειδικοτήτων: Παθολογίας, Καρδιολογίας, Ορθοπαιδικής και Χειρουργικής, ενώ σημείωσαν πως θα μπει τάξη και στην Ακτινοθεραπεία, η οποία όπως ειπώθηκε αποτελεί τη «μαύρη τρύπα» του Συστήματος.
Εξάλλου, κανονικά θα παραδίδουν, για λίγες ημέρες, υλικά στα Δημόσια Νοσοκομεία οι προμηθευτές, οι οποίοι συναντώνται σήμερα, Πέμπτη, με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, για το θέμα των ανεξόφλητων χρεών και τη Δευτέρα θα έχουν συνεργασία με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι να συζητηθούν και να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας αποπληρωμής των προμηθευτών εμφυτεύσιμων ορθοπεδικών υλικών, δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: