Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, θα χορηγούνται στο εξής από τα ασφαλιστικά ταμεια, τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος, σε όσους προσφεύγουν στα ιατρεία καπνίσματος, αλλά και σε ανθρώπους με σοβαρά νοσήματα, όπως ισχαιμία του μυοκαρδίου, διαβήτη και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Οπως είπε σήμερα Τρίτη, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Ι. Τούντας, οι γιατροί των δημόσιων ιατρείων διακοπής του καπνίσματος θα κρίνουν εάν θα πρέπει να χορηγούν τα φάρμακα αυτά μέσω των ταμείων.
Το ποσοστό συμμετοχής στη τιμή του φαρμάκου θα είναι 25%, όταν πρόκειται για καπνιστές με τα παραπάνω σοβαρά νοσήματα και 75% για όσους προσφεύγουν στα ιατρεία διακοπής, και δεν αντιμετωπίζουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο κ.Τούντας είπε ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από αρκετούς πολίτες για τα δημόσια ιατρεία διακοπής του καπνίσματος.
Προσεχώς ο απολογισμός
Οσον αφορά την εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου, ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλης Τιμοσίδης, είπε ότι το υπουργείο θα είναι έτοιμο σε λίγες ημέρες να δώσει απολογιστικά στοιχεία από την εφαρμογή του νόμου, παρότι υποστήριξε ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα των ελέγχων, αλλά εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εφαρμοστεί ο νόμος που αλλάζει κουλτούρες και νοοτροπίες ετών».
Προσέθεσε ακόμα ότι «Δεν κρύψαμε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Συμμεριζόμαστε το πρόβλημα που προέκυψε με τα καταστήματα και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει το μέτρο εν μέσω οικονομικής κρίσης», ωστόσο, είπε ότι «ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον όλων».
Μάλιστα τόνισε ότι «πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για την απαγόρευση καπνίσματος στο αυτοκίνητο, όταν υπάρχουν παιδιά κάτω των δώδεκα ετών».
Αύξηση των καπνιστών στην Ελλάδα
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα νεώτερα στοιχεία που αναφέρονται στις επιπτώσεις του καπνίσματος, με βάση αποτελέσματα νέων ερευνών, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τους επιστήμονες στο υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το πρόγραμμα Help, το οποίο προσπαθεί ουσιαστικά να αποτρέψει το κάπνισμα στις νεότερες ηλικίες.
Οι επιστήμονες, αναφερόμενοι σε έρευνα που έγινε σε 1.600 έγκυες στο Ηράκλειο της Κρήτης, διαπίστωσαν ότι το 95% των εγκύων, παρότι δεν κάπνιζε, εκτίθονταν στο παθητικό κάπνισμα, ενώ ανιχνεύθηκαν πολλές ουσίες του τσιγάρου σε έγκυες που δεν ήταν καπνίστριες.
Όπως εξήγησε ο ερευνητής Κ.Βαρδαβάς, η έκθεση στον καπνό, όταν κάποιος βρίσκεται στο αυτοκίνητο, είναι η πιο μεγάλη πηγή έκθεσης για τις εγκύους, καθώς ακόμη και με ανοιχτό το παράθυρο οι επιπτώσεις του καπνού σε οποιονδήποτε επιβάτη, είναι μεγαλύτερες από ό,τι μέσα σε ένα μπαρ.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμολογίας Παναγιωτης Μπεχράκης επανέλαβε ότι είμαστε οι πρώτοι καπνιστές στον κόσμο, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στις γυναίκες, οι οποίες υπολογίζεται ότι καπνίζουν σε ποσοστό πάνω από 30% στη χώρα μας.
Παρουσιάζοντας στοιχεία της Eurostat, έδειξε ότι καταγράφεται μια μείωση 10% στους άνδρες καπνιστές και μια αύξηση 20% στις γυναίκες καπνίστριες τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Μπεχράκης εξήγησε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια να ελαττώσουμε τον αριθμό των νέων καπνιστών, γι' αυτό και οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται από το σχολείο. Διαπίστωσε ακόμη, ότι στην Ευρώπη καπνίζουν περισσότερο οι φτωχότεροι, αλλά στην Ελλάδα οι πλουσιότεροι.
Όσον αφορά το χώρο της εργασίας, τόνισε ότι το 76% των εργαζομένων στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν εκτίθεται στον καπνό του τσιγάρου στους χώρους εργασίας του, ενώ μόλις το 39% δεν εκτίθεται στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τους χώρους διασκέδασης στα μπαρ, το 78% των θαμώνων υποβάλλονται σε υποχρεωτικό κάπνισμα ακόμα και αν δεν είναι καπνιστές οι ίδιοι και το 72% στα ελληνικά εστιατόρια.
Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν να απαγορευθεί το κάπνισμα στην χώρα καθώς ξεπερνά το 82%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ο κ.Μπεχράκης αναφερόμενος και στην μέτρηση των μικροσωματιδίων σε 150 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο άλλης μελέτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, εξήγησε ότι η ρύπανση που βρέθηκε ήταν τραγικά υψηλή.
«Πήραμε ανθρώπους τους οποίους εκθέσαμε στο παθητικό κάπνισμα και μετρήσαμε τι συνέβαινε πριν και μετά όπου διαπιστώσαμε ότι η αναπνευστική του ευκαιρία μειώθηκε. Επίσης διαπιστώθηκε ότι όσο πιο μεγάλη είναι η έκθεση των μη καπνιστών στον χώρο της δουλειάς τους τόσο μεγαλύτερη ποσότητα νικοτίνης ανιχνεύθηκε στα ούρα τους».
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Ι.Τούντας εξήγησε ότι ο νέος νόμος δεν είναι νόμος επιβολής απαγόρευσης αλλά προστασίας των μη καπνιστών. Το δίλημμα που θέτουν ορισμένοι ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ μπαρ σε μη καπνιστές εργαζόμενους τους είναι ουσιαστικά όπως είπε «υγεία και ανεργία ή αρρώστια και εργασία».
Ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρήστος Αηδόνης εξήγησε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους δεν συνιστά περιορισμό του δικαιώματος των καπνιστών, αλλά αντίθετα προστατεύει το δικαίωμα της ελευθερίας όσων δεν καπνίζουν.
Όπως είπε, σχεδιάζονται πρωτοβουλίες, ώστε να γίνουν παρεμβάσεις κατά του τσιγάρου σε πολλά σχολεία, ενώ θα δοθεί έμφαση και κίνητρα για την άσκηση των νέων η οποία μπορεί να λειτουργήσει όπως έχει βρεθεί ως υποκατάστατο του τσιγάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: