Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Μείωση δαπανών κατά 1,4 δις ευρώ στην Υγεία παρουσίασε ο Α. Λοβέρδος στην τρόικα

Το σχέδιο εξοικονόμησης των δαπανών της υγείας κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ παρουσίασε το μεσημέρι της Τρίτης στους εκπροσώπους της τρόικας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα απαντήσουν την ερχόμενη Παρασκευή στον κ. Λοβέρδο για το αν και κατά πόσο συμφωνούν με τις περικοπές που προτείνει ή θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα περιστολής των δαπανών στην υγεία.
Μόνο γενόσημα φάρμακα στους άπορους και τους ανασφάλιστους!!!!!
Στο σχέδιο εξοικονόμησης των δαπανών περιλαμβάνονται ειδικά μέτρα για τους άπορους και τους ανασφάλιστους
Στο σχέδιο του κ. Λοβέρδου προβλέπεται ότι οι άποροι και οι ανασφάλιστοι θα απευθύνονται για νοσηλεία ή στα εξωτερικά ιατρεία, μόνο σε 4 νοσοκομεία της Αθήνας και σε 2 της Θεσσαλονίκης, ενώ θα υπάρξουν οδηγίες προς τα νοσοκομεία και τους γιατρούς προκειμένου να συνταγογραφούνται στους άπορους και τους ανασφάλιστους μόνο γενόσημα φάρμακα.
Μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 840 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του κ. Λοβέρδου, ο στόχος είναι η μείωση των δαπανών το 2011 κατά 1,4 δις ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 568 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στις ήδη ισχύουσες περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων σε σχέση με το 2010 και τα 840 εκατομμύρια σε λειτουργικά κόστη που σχετίζονται κυρίως με τη φαρμακευτική δαπάνη και ειδικές συμφωνίες των νοσοκομείων για τους λογαριασμούς των κρατικών ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 150 ευρώ από τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων στα νοσοκομεία κατά 30%, από τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών και από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν με το νέο σύστημα προμηθειών, ενώ από την ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων από την 1η Δεκεμβρίου θα υπάρξουν επιπλέον πιστώσεις 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Το εισιτήριο των 3 ευρώ
Σχετικά με τα 3 ευρώ του εισιτηρίου για τα εξωτερικά ιατρεία, ο υπουργ΄ςο Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα καταβάλλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου από την τσέπη τους και όχι από το ασφαλιστικό τους Ταμείο.
Λογιστής της ασθένειας!!!!
Εντύπωση προκάλεσε η εξομολόγηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου στους δημοσιογράφους: «Αισθάνομαι - είπε - ως “λογιστής της ασθένειας και όχι ως Υπουργός Υγείας, από 1η Απριλίου θα γίνω Υπουργός”

Δεν υπάρχουν σχόλια: