Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Δωρεάν εξετάσεις στο ΕΣΥ οργανώνει για μία εβδομάδα η ΟΕΝΓΕ

Σοβαρές καταγγελίες για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και κυρίως για την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, έκαναν σήμερα τα μέλη της ΟΕΝΓΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με αφορμή την εβδομάδα δωρεάν πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας από τις 22 έως τις 28 Νοεμβρίου 2010.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούν όσους ασθενείς επιθυμούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας από τη Δευτέρα, να προσέλθουν στα νοσοκομεία και δεν θα πληρώσουν ούτε τα 3 ευρώ του εισιτηρίου αλλά ούτε και τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλονται.
«Η συγκεκριμένη ενέργεια της ΟΕΝΓΕ, τόνισε ο πρόεδρός της Δημήτρης Βαρνάβας, συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της πολιτικής των αποκλεισμών από τις υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν πρόκειται να παραμείνουμε θεατές στη σφαγή κοινωνικών δικαιωμάτων, με βασικότερο τη δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση κάθε ανθρώπου που έχει ανάγκη τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας».
Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της κατάστασης ανέφερε την υποβάθμιση της ποιότητας των υλικών που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία (ινσουλίνες παλαιότερης γενιάς), τις κυβερνητικές προτάσεις για αύξηση του εισιτηρίου στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τις συγχωνεύσεις τμημάτων ή και ολόκληρων νοσοκομείων, αλλά και την άρνηση διοικητικών υπηρεσιών των νοσοκομείων να εξυπηρετήσουν ασθενείς επειδή δεν έχουν βιβλιάριο απορίας.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα η περίπτωση ενός 41χρονου μηχανικού στη Θεσσαλονίκη που έμεινε άνεργος και μέχρι να αποκτήσει το βιβλιάριο απορίας δεν δέχονταν να ορίσουν χειρουργείο για την αφαίρεση όγκου.
Θα αυξηθούν οι ασθενείς του AIDS στην Ελλάδα όπως έγινε στη Ρωσία
Επίσης, τα μέλη της ΟΕΝΓΕ αναφερόμενοι στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας, για τη χορήγηση μόνο γενόσημων φαρμάκων στους ανασφάλιστους και στους άπορους, εκτίμησαν ότι θα αυξηθούν οι ασθενείς του AIDS στη χώρα μας καθώς ενώ είναι οροθετικοί δεν θα μπορούν να παίρνουν την απαραίτητη αγωγή .
Τόνισαν ότι αρκετοί μετανάστες που είναι φορείς του ιού είναι ανασφάλιστοι και με το μέτρο αυτό δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα για το AIDS και εξέφρασαν φόβους ότι μπορεί να αυξηθούν οι ασθενείς της νόσου όπως έγινε στη Ρωσία επί Γιέλτσιν.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί σημείωσαν ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με συμπτώματα κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής, ενώ ήδη το ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί, μετά από εισήγηση του επιστημονικού του συμβουλίου ξεκινά μελέτη για να διαπιστώσει πόσοι ασθενείς ζητούν και κάνουν εισαγωγή μόνο και μόνο για να τρέφονται από το νοσοκομείο, είπαν οι νοσοκομειακοί γιατροί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: