Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Η ‘ολομέλεια’ των υπουργών Υγείας

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και η φαρμακευτική δαπάνη, περιελάμβανε η ατζέντα της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος με έντεκα προκατόχους του στο υπουργείο Υγείας.
Ο υπουργός ζήτησε συναίνεση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, προαναγγέλλοντας ότι το ‘εθνικό συμβούλιο’ θα συνέλθει εκ νέου μετά τα Χριστούγεννα, με θέμα την πρωτοβάθμια φροντίδας Υγείας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι: Παρασκευάς Αυγερινός, Γιάννης Φλώρος, Απόστολος Κακλαμάνης, Μαριέττα Γιαννάκου, Γιώργος Σούρλας, Δημήτρης Σιούφας, Δημήτρης Κρεμαστινός, Αναστάσιος Πεπονής, Κώστας Γείτονας, Νικήτας Κακλαμάνης και Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Δεν συμμετείχαν η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (απουσιάζει στο εξωτερικό), ο Αλέκος Παπαδόπουλος (ασθενής), οι Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, Κωστής Στεφανόπουλος, Μιλτιάδης Έβερτ, Κώστας Στεφανής και Λάμπρος Παπαδήμας.
Αποστάσεις από τη διαδικασία τήρησε ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος εκτιμά ότι δεν μπορεί να γίνονται αλλαγές στην Υγεία υπό την πίεση του μνημονίου. Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
‘Η σημερινή συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου είχε περισσότερο συμβολική σημασία και λιγότερο ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας Υγείας.
Οι τομές που πράγματι χρειάζονται να γίνουν, δεν μπορεί να έχουν ως μόνο στόχο την ικανοποίηση των εντολών της τρόικας, αφού πρέπει να διαφυλαχθεί ο δημόσιος και δωρεάν (μέσω των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων) χαρακτήρας του ΕΣΥ.
Μόνο υπ΄ αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί ο οποιοσδήποτε να συζητήσει για εθνική συνεννόηση στο χώρο της Υγείας’.
Συγκροτήματα
Νωρίτερα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Λοβέρδος είχε αναφέρει ότι θα νομοθετήσει άμεσα τη δυνατότητα ένα στέλεχος να διοικεί περισσότερα του ενός νοσοκομεία.
Ο υπουργός Υγείας έφερε ως παράδειγμα τους διευθύνοντες συμβούλους ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίοι μπορούν να διοικούν τουλάχιστον δύο εταιρείες.
Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, ο νόμος Ξενογιαννακοπούλου δίνει ήδη τη δυνατότητα συνδιοικήσεων νοσοκομείων, δηλαδή ιδρύματα τα οποία θα έχουν τους ίδιους διοικητικούς επικεφαλής.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε λίγους μήνες τα νοσοκομεία του ΙΚΑ θα ενταχθούν στο ΕΣΥ, ενώ έχει δρομολογηθεί και η δημιουργία ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: