Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ Κινέζικες σύριγγες, που είναι μεν φτηνότερες, αλλά δεν πληρούν καμιά προδιαγραφή ασφαλείας, έκαναν την εμφάνισή τους στα νοσοκομεία. Παρουσιάζουν προβλήματα, όπως να κολλάνε τα έμβολα ή να έχουν μέσα ξένα σώματα. Φτηνότερα, αλλά ευτελούς ποιότητας, χειρουργικά γάντια που σκίζονται εύκολα δίνονται στα χειρουργεία.
Αγοράζονται λιγότερα αντιδραστήρια για τις ακτινολογικές εξετάσεις. Μόλις τελειώσουν, οι εξετάσεις σταματούν, μέχρι να έρθει η επόμενη παρτίδα.
«Οι νέας τεχνολογίας ινσουλίνες μείωσαν τα χειρουργεία με λέιζερ στα μάτια, που εμφάνιζαν βλάβες λόγω του αυξημένου σάκχαρου. Κόβεις τις νέες ινσουλίνες για οικονομία, και τα Ταμεία δίνουν χρήματα για τις επεμβάσεις με λέιζερ. Αν, δε, προκληθεί τύφλωση, η πολιτεία χορηγεί επίδομα τυφλότητας».
Είναι μερικές μόνο από τις καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρη Βαρνάβα, ο οποίος δείχνει με τα σχόλιά του ότι η μείωση σε υλικά προκαλεί ένα φαύλο κύκλο, καθώς «τα φτηνά, ευτελή υλικά, χαλάνε πιο εύκολα, αναγκάζεσαι να τα αντικαταστήσεις πιο γρήγορα, οπότε το κόστος ή παραμένει το ίδιο ή καταλήγει να είναι υψηλότερο», τονίζει ο ίδιος.
Κόβουν ανεξέλεγκτα
Οπως επισημαίνει, η περιστολή των δαπανών των νοσοκομείων, σε 2,5 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. που ήταν πέρσι, έχει οδηγήσει τις διοικήσεις των νοσοκομείων σε έναν παραλογισμό εκλογίκευσης των δαπανών, κόβοντας ανεξέλεγκτα, χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψιν οι συνέπειες, που τελικά αποβαίνουν εις βάρος της παρεχόμενης ιατρικής υπηρεσίας.
«Μπορεί να γίνει περιστολή των δαπανών, χωρίς όμως να προκληθεί κίνδυνος στους ασθενείς και στη λειτουργία των νοσοκομείων», τονίζει. Οπως λέει, μπορεί να προέλθει κέρδος από το γενόσημο φάρμακο, όταν όμως αυτό δεν θα χορηγείται στο 90% της τιμής του πρωτότυπου, αλλά στο 50%, όπως γίνεται στο εξωτερικό, εφαρμόζοντας μια σωστή τιμολογιακή πολιτική.
* Στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Κέντρο, ο διοικητής, Αρις Μουσιώνης, δηλώνει ότι μόλις από τον περασμένο Μάιο κατάφερε να περικόψει τις δαπάνες στο 50%, αντί του 30% που ζητεί για το 2011 το υπουργείο Υγείας. «Καταφέραμε μείωση των δαπανών κατά 13,7 εκατ. ευρώ, πληρώσαμε τους προμηθευτές κι έτσι πήραμε τα καλύτερα υλικά στις χαμηλότερες τιμές. Από τον Μάιο, μειώσαμε τη δόση στο φάρμακο ώς και 400%».
Ο Α. Μουσιώνης επέβαλε ηλεκτρονικό «κλείδωμα» ημερομηνίας των χειρουργείων. «Ετσι, δεν έχουμε αναβολές χειρουργείων, ο ασθενής δεν νοσηλεύεται περιμένοντας να χειρουργηθεί, δεν κρατάει το κρεβάτι σε βάρος του Ταμείου του, δεν καταναλώνει φάρμακα, δεν τρώει, δεν κολλάει ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, που συνεπάγονται χορήγηση αντιβιοτικών. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των δαπανών», καταλήγει.
* Στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης η διοίκηση κατέθεσε προϋπολογισμό ύψους 95 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο ζήτησε να τον μειώσει στα 65 εκατ. για το 2011. Ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Χριστιανόπουλος, πιστεύει ότι το νοσοκομείο θα μπορέσει να πιάσει το στόχο. «Μπορούμε να καταφέρουμε μείωση ώς και 200% στην τιμή αγοράς αντιδραστηρίων. Από τα φάρμακα οι δαπάνες θα μειωθούν κατά 40%. Θα κυνηγήσουμε ώς και 50% μείωση στις τιμές των ορθοπεδικών και νευροχειρουργικών υλικών». Θα προσπαθήσει μείωση στο κόστος των τροφίμων από τα 3,5 εκατ. ευρώ στο 1,5 εκατ. «Αν δεν πετύχουμε σημαντική ποιοτική αναβάθμιση στο θέμα των τροφίμων, μπορεί να καταφύγουμε σε κέτερινγκ, που θα είναι πολύ φτηνότερο, χωρίς βέβαια να απολυθούν εργαζόμενοι», δηλώνει.
Μειώσεις εξοπλισμού
**Στο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με την αναπληρώτρια διοικητή, Μαρία Καρατάσου, ο προϋπολογισμός του 2010 ήταν 84 εκατ. ευρώ. Η νέα διοίκηση τον μείωσε στα 72 εκατ., αλλά το υπουργείο Υγείας ζήτησε να μειωθεί στα 53.580.000. «Θα το προσπαθήσουμε, αλλά ήδη ζητήσαμε επανεξέταση και περιμένουμε. Η διοίκηση θα προσπαθήσει να εξοικονομήσει 14-15 εκατ. ευρώ από το υγειονομικό υλικό και τα φάρμακα, και 3,5-4 εκατ. ευρώ από μείωση των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό, όργανα κ.λπ., και μείωση εξόδων για επισκευές, αφήνοντας ανέπαφες τις ανελαστικές δαπάνες».
Σύμφωνα με τη Μ. Καρατάσου, λογιστικά είναι εφικτή η μείωση στα 53.580.000 ευρώ, αλλά θα επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.
**Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» το μοναδικό, αλλά χρόνιο πρόβλημα είναι η κάλυψη του προϋπολογισμού από το υπουργείο Υγείας. «Αν τελικά το υπουργείο μάς καλύψει τη μισθοδοσία, που ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ, τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα. Χρωστάμε 48 εκατ. ευρώ, αλλά δεν μπορούμε να τα δώσουμε γιατί κρατάμε χρήματα για τη μισθοδοσία. Από την άλλη, 47 εκατ. ευρώ μας χρωστούν τα Ταμεία. Παρ' όλα αυτά, πετύχαμε ήδη μείωση κατά 40% στις τιμές των υλικών, παρά την αύξηση των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία και στα ΤΕΠ», δηλώνει ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Χριστόπουλος. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου